Florile de siminoc – leac pentru bolile stomacului, afecțiunile bilei și ficatului

Articol bazat pe studii științifice

Siminocul (Helichrysum arenarium) este popular la noi sub numele de „floarea nemuririi”. În medicina tradițională este folosit ca agent diuretic, coloretic, colagog și antiinflamator.

Infuzia din părțile aeriene ale plantei erau folosite în artrită, gută, reumatism, cistită și afecțiuni biliare.

Florile de siminoc combat afectiunile digestive si hepatobiliare

Florile de siminoc combat afectiunile digestive si hepatobiliare: Andreas Rockstein

Profilul său farmacologic a fost pus în evidență de cercetări recente. Acestea indică și alte activități importante, precum:

→ antivirale
→ antibacteriene
→ antifungice
→ antidiabetice
→ antioxidante
→ neuroprotectoare

Siminoc – beneficii

Un studiu realizat de cercetătorii români și publicat în 2022 în jurnalul „Applied Sciences” prezintă detaliat proprietățile și beneficiile acestei plante, care sunt mult mai diverse decât cele cunoscute deja.

Afecțiuni biliare

Siminocul este utilizat în fitoterapie în special în tulburările vezicii biliare. Planta stimulează secreția sucurilor gastrice și biliare.

Ajută producția și circulația bilei. Are proprietăți antispasmodice, diuretice și detoxifiante.

Activitatea colagogă este atribuită flavonoidelor. Iar efectele sale hepatoprotectoare se datorează atât flavonoizilor, cât și compușilor fenolici.

Cercetările sugerează că siminocul poate fi folosit ca adjuvant în colecistită și crampe ale vezicii biliare.

Citește și – Plante care refac ficatul afectat de hepatită

Planta poate fi administrată sub formă de decoct, câte 100 ml, de 2-3 ori pe zi. Nu este recomandat consumul îndelungat, deoarece poate cauza congestie biliară.

Efecte antioxidante

Testele au arătat că siminocul are o capacitate antioxidantă mai mare decât compușii din armurariu. Cu toate acestea, silibinina este mai eficientă.

Inflorescențele siminocului conțin 3 tipuri de flavonoide: flavonoli, flavoni și flavanoni. Au de asemenea în compoziție polifenoli, steroli, lignani, carotenoide și ulei esențiali.

Efecte antiinflamatoare

S-a dovedit că extractele din siminoc reduc inflamația. Anumite flavonoide din siminoc au efecte anti-aterosclerotice: narirutina, naringina, eriodictolul, luteolina, galuteolina, astragalina și kaempferolul.

Activitate antimicrobiană

Speciile de Helichrysum au proprietăți antimicrobiene. Acestea combat bacterii, ciuperci și virusuri.

Principalii compuși antimicrobieni din plantă sunt polifenolii, în special flavonoidele și compușii volatili ai uleiurilor esențiale.

Uleiurile esențiale din siminoc au fost testate cu rezultate bune împotriva mai multor patogeni infecțioși, precum: E. coli, Micrococcus luteus, Pseudomonas tolaasii, Agaricus bisporus, Salmonella enteritidis, Stafilococul auriu și Stafilococul epidermidis.

Siminocul este eficient și împotriva tulpinilor de Bacillus cereus, Klebsiella pneumoniae sau Pseudomonas aeruginosa. Planta combate de asemenea specii de ciuperci, precum Candida albicanis și Aspergillus niger.

Citește și – Siminocul – floarea nemuririi care vindecă tot felul de boli

Studiile recente au demonstrat efectele antivirale ale unei specii de siminoc turcesc. Extractele acestei plante au activitate împotriva virusului herpetic și a virusului paragripal 3.

Siminocul se găsește la magazinele naturiste sub formă de ceai.

Planta este contraindicată persoanelor care au alergie la speciile din familia Asteraceae.

Sursă articol: Dănăilă-Guidea, S.M.; Eremia, M.C.; Dinu, L.D.; Miu, D.-M. Helichrysum arenarium: From Cultivation to Application. Appl. Sci. 202212, 10241. https://doi.org/10.3390/app122010241

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.