Măceșele – leacuri din medicina monastică pentru răceli, boli de stomac, rinichi și oase 

Măceșele sunt folosite pentru prevenirea și tratarea bolilor cu mult înainte de perioada Evului Mediu.

O figură cunoscută din mediul monahal german – Hildegard von Bingen, are câteva recomandări valoroase referitoare la utilizarea acestor fructe în scop vindecător.

Macesele – leacuri din medicina monastica pentru raceli, boli de stomac, rinichi si oase 

Macesele – leacuri din medicina monastica pentru raceli, boli de stomac, rinichi si oase

Ce conțin măceșele

Conținutul de vitamina C din măceșe este de 20 de ori mai mare decât cel din fructele citrice.

În funcție de zona în care crește arbustul și de maturitatea fructelor, concentrația de vitamina C poate ajunge la 400-5.000 mg per 100 de grame.

Chiar și o cantitate mică de măceșe poate acoperi doza zilnică recomandă de vitamina C, o vitamină atât de necesară pentru prevenirea răcelilor în sezinul rece.

Alți nutrienți și fitonutrienți valoroși din măceșe sunt vitamina A, vitaminele din grupul B, cuprul, zincul și licopenul.

Măceșele au cantități mari de pectină, o fibră cu efecte laxative, detoxifiante și hipocolesterolemiante.

Măceșele în medicina monastică

Călugărița Hildegard von Bingen cunoaștea efectele curative ale măceșelor și le recomanda în boli precum gută sau artrită. Măceșele sunt utile în aceste afecțiuni datorită proprietăților lor diuretice și antiinflamatoare.

Vindecătoarea prescria aceste fructe persoanelor cu o slăbiciune a stomacului sau intestinelor. Credea că măceșele sunt bune în ulcerele stomacale cu substrat nervos sau apărute pe fond de stres.

Hildegard considera măceșele un tonic imunitar excelent în perioada iernii. Acestea protejează împotriva infecțiilor și ajută la tratarea afecțiunilor bronșice și inflamației pulmonare.

Totodată, reduc oboseala de la început de an. Folosite în primăvară, favorizează curățarea organismului de toxine.

Preotul german Sebastian Kneipp recomanda măceșele celor cu boli ale rinichilor sau vezicii urinare. Acestea reduc inflamația tractului urinar și ajută la combaterea infecțiilor urinare.

Germanii foloseau măceșele uscate pentru probleme digestive, tulburări intestinale și renale, gută, reumatism, răceli și afecțiuni febrile.

Fortifică imunitatea și previn virozele

Ceaiul de măceșe întărește imunitatea în anotimpul rece și previne virozele și infecțiile respiratorii.

Totodată, ajută la refacerea sănătății după o boală sau un regim alimentar restrictiv. Are efect antipiretic și revitalizant în stările febrile.

Benefice pentru tractul gastrointestinal

Măceșele susțin sănătatea tractului gastrointestinal. Acestea modulează funcțiile intestinale.

Exercită un efect reglator asupra digestiei, fiind utile atât în constipație, cât și în diaree. Reduce crampele stomacale și greața.

Măceșele atenuează bolile articulare

Studiile moderne au confirmat utilizările vechi ale măceșelor în bolilor articulare. Acestea reduc inflamația și durerea. S-au dovedit utile în artrită, osteoartrită și artroză.

Totodată, ajută la producția de colagen. Îmbunătățesc funcția cartilajului din umeri, șolduri și genunchi. Întârzie în același timp degradarea cartilajului la nivelul acestor articulații.

Potrivit cercetărilor recente, după o cură de 3 luni cu pudră de măceșe se îmbunătățește mobilitatea umărului, șoldului și genunchilor.

Acest tratament reduce rigiditatea articulațiilor din timpul dimineții la pacienții cu osteoartrită. Bolnavii pot avea nevoie de mai puține medicamente.

Au efecte cardioprotectoare

Măceșele fortifică inima. Ajută la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului.

Studiile au arătat că aceste fructe previn înfundarea vaselor de sânge cu grăsimi și apariția accidentelor vasculare cerebrale sau a atacurilor de cord.

Mențin tinerețea pielii

Nu în ultimul rând, măceșele ajută pielea, mai ales uleiul. Acesta este bogat în acizi grași Omega-3 și Omega-6, care contribuie la regenerarea pielii și încetinesc procesul de îmbătrânire.

Rețete cu măceșe

Hildegard recomanda piureul sau pasta de măceșe, iar Kneipp recomanda ceaiul de măceșe.

Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete cu măceșe pe care le puteți folosi în scop terapeutic:

Tinctură de măceșe proaspete sau uscate – rețete valoroase pentru sănătate
Cura cu ceai de măceșe – deosebit de utilă în perioada rece
Cidrul de măceșe întărește întreg organismul – cum se prepară
Pastă de măceșe cu miere și ghimbir – protecție sporită împotriva bolilor de sezon
Pastă de măceșe fără zahăr – cea mai simplă rețetă + beneficii
Cum să faci pulbere de măceșe – o bombă de vitamine

Sursă articol: Healthy Hildegard, Rose hip benefits and remedies: https://www.healthyhildegard.com/rose-hip-benefits/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.