Cătina este antivirală, antibacteriană, imunomodulatoare, regenerantă, anti-diabetică
√ Articol bazat pe studii științifice
Beneficiile cătinei sunt foarte bine cunoscute și documentate.
Plantațiile de cătină au devenit o afacere profitabilă pentru mulți afaceriști români.
De la cătină se folosesc atât fructele, cât și semințele și frunzele arbustului.
Fructele sunt consumate ca atare, presate, fierte sau puse la macerat.
Siropul de cătină, cătina cu miere și ceaiul de cătină sunt cele mai populare remedii folosite în sezonul rece.
Cuprins
Ce nutrienți conține cătina
Fructele de cătină sunt un supliment nutrițional excelent pentru perioada rece. Preparatele obținute din aceste fructe ajută la prevenirea multor boli.
Bobițele de cătină se remarcă prin concentrația mare de vitamina C, care o depășește cu mult pe cea din citrice, căpșuni, kiwi, tomate, morcovi și măceșe.
Citește și – Cătină cu miere, propolis, cimbru și usturoi – antibiotic făcut în casă
100 g de cătină au în jur de 360 mg de vitamina C. Varietatea de cătină chinezească are 2500 mg de vitamina C per suta de grame.
Alte vitamine regăsite în doze mari în cătină sunt vitamina E și vitamina K.
Cătina furnizează 18 din cei 22 de aminoacizi cunoscuți. Aceștia sunt importanți pentru construirea de celule și mușchi, pentru producția de energie, scăderea grăsimii corporale, funcțiile creierului și dispoziție.
• Fitosteroli: sitoserol, campesterol, stigmastanol
• Aminoacizi: treonină, valină, metionină, leucină, lizină, triptofan, izoleucină, fenilalanină
• Acizi organici: acid malic, acid quinic
• Minerale: fier, calciu, magneziu, cupru, zinc, potasiu, fosfor, mangan
• Antioxidanți: carotenoizi, tocoferoli, flavonoizi, taninuri, compuși fenolici, acid ascorbic
• Grăsimi: acizi grași Omega-3, Omega-6, Omega-7, Omega-9
Cătina proprietăți
Cătina are sute de proprietăți. Valoarea ei medicinală a demonstrată prin studii științifice.
Se remarcă prin caracterul regenerant asupra pielii și țesuturilor, datorat conținutului de acizi grași nesaturați.
Oferă protecție împotriva infecțiilor, alergiilor și inflamațiilor. Este antivirală și antimicrobiană și imunostimulatoare.
Citește și – Cum se face siropul de cătină cu miere fără fierbere
Îmbunătățește circulația sângelui. Ajută la buna oxigenare a pielii. Înlătură excesul de toxine acumulate în corp. Inhibă procesul de îmbătrânire a corpului.
În ce boli ajută cătina
Spectrul larg de compuși bioactivi o recomandă în profilaxia și tratarea unui număr variat de afecțiuni, precum boli cardiovasculare, diabet, tulburări gastrointestinale, afecțiuni ale pielii și cancere.
Câtina ajută la atenuarea durerilor. Promovează regenerarea tisulară.
Ajută la vindecarea ulcerelor stomacale, a bolilor de ficat, a tulburărilor creierului și a arsurilor.
Cătina este imunomodulatoare. Scade colesterolul LDL. Are activitate antihipertensivă.
Cătina în diabet
Cătina este recomandată în tratamentul diabetului.
Studiile pe animale au arătat că extractele de cătină reduc glucoza din sânge, insulinemia și trigliceridele.
Consumul de cătină poate preveni complicațiile provocate de diabet, asociate cu un nivel crescut de stres oxidativ și lipide în sânge.
Eficiența cătinei crește dacă este asociată cu alte fructe de pădure, precum afinele.
Un studiu pe copii cu diabet de tip 1 a arătat că o formulă concentrată din cătină de afine a ameliorat nivelurile de zahăr și lipide din sânge.
Această combinație poate fi folositoare și în bolile cardiovasculare.
Cătina pentru stomac
Preparatele din cătină ajută la tratarea bolilor de tract gastrointestinal. Procianidinele pe care fructul le conține reduc leziunile gastrice.
Uleiul de cătină accelerează procesul de vindecare a ulcerelor gastrice induse de acidul acetic.
Acesta mai are un efect benefic important: îmbogățește flora intestinală. Cătina stimulează producția de acid butiric și acid. Ajută la scăderea colesterolului.
Îmbogățește flora intestinală și crește imunitatea
Studiile au arătat că sucul de cătină stimulează populațiile de probiotice intestinale: Lactobacili, Bacterioide și Bifidobacteria.
Citește și – În ce boli ajută ceaiul de cătină – prof. dr. Constantin Pârvu
Aceste specii de bacterii bune afectează în mod pozitiv sistemul imunitar. Mai precis, îmbunătățesc activitatea organelor imunitare (timus, splină).
Stimulează activitatea macrofagelor și cresc numărul de limfocite T și B.
Efecte antivirale și antimicrobiene
Cătina inhibă specii de bacterii orale, precum Streptococul gordonii sau Candida albicanis.
Prezintă activitate antivirală împotriva viursului Dengue și patogenilor Stafilococul auriu și Bacillus subtilis.
Surse articol:
1. Zielińska, A., Nowak, I. Abundance of active ingredients in sea-buckthorn oil. Lipids Health Dis16, 95 (2017). https://doi.org/10.1186/s12944-017-0469-7
2. Zuzana Ciesarová, Michael Murkovic, Karel Cejpek, František Kreps, Blanka Tobolková, Richard Koplík, Elena Belajová, Kristína Kukurová, Ľubomír Daško, Zdenka Panovská, Diomid Revenco, Zuzana Burčová,
3. Why is sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) so exceptional? A review, Food Research International, Volume 133, 2020, 109170,
4. Zuzana Ciesarová, Michael Murkovic, Karel Cejpek, František Kreps, Blanka Tobolková, Richard Koplík, Elena Belajová, Kristína Kukurová, Ľubomír Daško, Zdenka Panovská, Diomid Revenco, Zuzana Burčová, Why is sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) so exceptional? A review, Food Research International, Volume 133, 2020, 109170, ISSN 0963-9969, https://doi.org/10.1016/j.foodres.2020.109170 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996920301952)
5. Jaśniewska A, Diowksz A. Wide Spectrum of Active Compounds in Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides) for Disease Prevention and Food Production. Antioxidants. 2021; 10(8):1279. https://doi.org/10.3390/antiox10081279