Nu aruncați păstăile uscate de la fasole – ajută în diabet, hipotiroidism, dureri de încheieturi

Dacă aveți o recoltă bogată de fasole verde anul acesta, v-ar prinde bine să cunoașteți utilitatea tecilor uscate care rămân după colectarea boabelor.

La fel ca bobul de fasole, păstăile conțin o cantitate deloc neglijabilă de aminoacizi. Sunt o sursă nebănuită de triptofan, arginină și asparagină.

Nu aruncati păstăile uscate de fasole - ajuta in diabet, hipotiroidie, guta

Nu aruncati păstăile uscate de fasole – ajuta in diabet, hipotiroidie, guta: Marc Kjerland

Conțin de asemenea derivați de flavonoizi și minerale, precum fosfor.

Având o valoare nutrițională atât de mare, ar fi păcat să le aruncăm la gunoi.

Cum se pregătesc păstăile de fasole pentru consum

După ce se bat și pică toate boabele, păstăile se lasă la uscat într-un loc însorit.

Sunt gata când au devenit casante. Se depozitează în săculeți de pânză sau de tifon sau în pungi de hârtie închisă la culoare.

Se păstrează pe perioada iernii, urmând a le utiliza la nevoie.

Din tecile uscate de fasole se pot face diverse preparate de uz terapeutic, precum ceaiuri, infuzii, tincturi sau chiar vinuri medicinale.

Cel mai simplu preparat este pulberea. Aceasta se obține din tecile uscate, tăiate și măcinate prin râșnița electrică de cafea.

Pudra fină obținută se consumă ca atare. Se poate dilua cu puțină apă, ceai, suc sau miere.

În ce afecțiuni ajută păstările uscate de fasole

Prof. dr. Constantin Pârvu include tecile de fasole uscate în mica sa enciclopedie de plante cu importanță în medicina umană.

Citează proprietățile lor nutritive și energizante, diuretice și depurative, antidiabetice, antireumatice și antiseptice renale.

Citește și – Tecile de fasole ajută în diabet, obezitate, reumatism, boli de inimă și rinichi

Le recomandă persoanelor care suferă de reumatism, retenție de apă, diabet, obezitate, afecțiuni ale rinichilor și pielii.

Diabet

Nu doar fasolea verde, ci și tecile uscate sunt indicate în alimentația diabeticilor.

Acestea ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Pot fi întrebuințate ca remediu adjuvant, în paralel cu tratamentul medicamentos prescris de medic.

Rezultate bune în diabet dă ceaiul din teci de fasole și frunze de dud sau de nuc.

Se pun 2 linguri de teci de fasole mărunțite la fiert cu 200 ml de apă. După 5 minute de fierbere se adaugă 1 lingură de frunze uscate de dud sau nuc.

Se stinge focul și se lasă un sfert de oră la infuzat, apoi se strecoară.

Se consumă câte 2 ceaiuri pe zi.

O altă modalitate de administrare a tecilor de fasole este pulberea, câte 3 lingurițe pe zi.

Inflamații și dureri de încheieturi provocate de gută

Se recomandă o fiertură obținută din 4 linguri de teci de fasole uscate și mărunțite și ½ litru de apă. Se fierbe jumătate de oră, după care se completează cu cantitatea de apă care s-a evaporat.

Se strecoară și se consumă câte 2 căni pe zi.

Sau se poate face o cură cu tinctură, câte 30 de picături, de 3 ori pe zi. Tinctura se adaugă într-un pahar cu ceai din salcie.

Tinctura din teci de fasole uscată se poate prepara în casă.

Se folosesc 2 linguri de plantă mărunțită și 100 ml de alcool alimentar. Se lasă la macerat 10 zile, după care se strecoară printr-un tifon.

Se pune în frigider și se lasă la limpezit o săptămână. Ulterior, tinctura se filtrează din nou, păstrând doar partea limpede.

Tinctura se ține în sticle închise la culoare. Rezistă 2 ani. Este recomandat să agitați recipientul înainte de fiecare utilizare.

Hipotiroidism

Păstăile de fasole conțin tirozină, un aminoacid natural pe care corpul îl produce în mod natural din fenilalanină.

Tirozina a fost descoperită pentru prima dată în brânză. Se găsește și în alte alimente, precum carnea de pui, de curcan și de pește, precum și în iaurt.

Tiroizina ajută la producția de neurotransmițători (dopamină, melanină, adrenalină), dar și de hormoni tiroidieni.

Din acest motiv, preparatele din teci de fasole sunt utile în tratamentul hipotiroidiei.

Citește și – Ceaiul din teci de fasole verzi ajută la slăbit – cum se face cura

Se pot consuma câte 2 căni de ceai din teci de fasole pe zi, preparat ca mai sus, sau câte 30 de picături de tinctură, de 3 ori pe zi.

Tecile de fasole ajută la curățarea corpului de toxine, fiind totodată un bun hepatoprotectoar.

În acest scop se poate administra decoctul, câte 2 căni pe zi, sau pulberea, câte ¼ linguriță, de 3 ori pe zi.

Surse articol:

1. Formula As, Din rețetele domnului farmacist Bobaru, Remedii mici, cu efecte mari: http://arhiva.formula-as.ro/2015/1149/medicina-naturii-44/din-retetele-domnului-farmacist-bobaru-remedii-mici-cu-efecte-mari-18686
2. Healthline, Tyrosine: benefits, side effects and dosage: https://www.healthline.com/nutrition/tyrosine

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.