Scorțișoara ajută corpul să ardă depozitele de grăsime
√ Articol bazat pe studii științifice
Scorțișoara ar putea ajuta la prevenirea obezității.
Este concluzia unui studiu realizat de Universitatea din Michigan și publicat în jurnalul „Metabolism”.

Scortisoara ajuta corpul sa arda depozitele de grasime: Brgfx – www.freepik.com
Scorțișoara este unul din cele mai vechi și cunoscute mirodenii din lume.
Conține fier, calciu, mangan, fibre și alți compuși cu potențial farmacologic.
CE PROPRIETĂȚI ARE SCORȚIȘOARA
Are proprietăți terapeutice diverse: antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene, antitumorale, antihipertensive, gastroprotectoare și antidiabetice.
Citește și – Scorțișoara reglează răspunsul imun și inflamator (utilă utilă în bolile autoimune)
Scorțișoara este antimicrobiană, antivirală, antifungică și imunomodulatoare.
Luptă împotriva unor specii diverse de bacterii, virusuri și ciuperri, precum:
→ Bacillus
→ Clostridium
→ Enterobacter
→ Enterococus
→ Escherichia coli
→ Helicobacter pylori
→ Klebsiella
→ Listeria
→ Mycobacterium
→ Proteus
→ Pseudomonas
→ Streptococ
→ Yersinia
→ Virusuri gripale
→ Aspergillus
Scorțișoara stimulează funcțiile cognitive. Luptă împotriva maladiei Alzheimer. Inhibă formarea de celule care distrug oasele.
Are activitate anti-gastrică în ulcerele stomacale. Reduce riscul de cancer la colon.
Atenuează inflamațiile și calmează durerile. Protejează ficatul. Are efecte toxice minime.
AJUTĂ ÎN DIABET ȘI OBEZITATE
Includerea ei în dietă poate ajuta la controlul tulburărilor metabolice, precum diabet și obezitate.
reduce nivelul glucozei din sânge, a tensiunii arteriale și a colesterolului seric.
O recenzie apărută în 2021 în „Critical Reviews in Science and Nutrition” a arătat că scorțișoara are efecte benefice asupra factorilor de riscuri cardiometabolici la pacienții cu afecțiuni metabolice.
Potrivit studiilor pe șoareci, cinamaldehida din scorțișoară oferă protecție împotriva hiperglicemiei și a obezității.
Conform unei meta-analize publicate în 2020 în jurnalul „Clinical Nutrition”, scorțișoara ar putea fi utilă în scăderea greutății corporale și controlul obezității.
ACȚIUNE DIRECTĂ ASUPRA CELULELOR DE GRĂSIME
În studiul de față, cercetătorii japonezi au investigat modul de acțiune a cinamaldehidei asupra metabolismului uman.
Rezultatele au arătat că acest ulei esențial din scorțișoară stimulează metabolismul.
Acționează direct asupra depozitelor de grăsime. Mai precis, determină adipocitele să ardă energia printr-un proces numit „termogeneză”.
Autorii au tratat adipocite umane cu cinamaldehidă. Au observat că această substanță a crescut expresia unor gene și enzime care cresc metabolismul grăsimilor.
Totodată, cinamaldehida a mărit nivelul unor proteine reglatoare ale metabolismului implicate în termogeneză.
Citește și – Abdomen plat în 5 zile cu ceai de turmeric, scorțișoară și ghimbir
Adipocitele stochează energia sub formă de lipide. Această clasă de molecule include grăsimi, hormoni, uleiuri și ceruri.
Surplusul de energie întâlnit la omul de azi care consumă multe grăsimi contribuie la creșterea ratei de obezitate.
Autorii acestui studiu cred că cinamaldehida determină celulele grase să activeze termogeneza și pornească procecesele de ardere a grăsimiilor.
ATENȚIE LA TIPUL DE SCORȚIȘOARĂ PE CARE ÎL CUMPĂRAȚI
Scorțișoara este o mirodenie plăcută la gust și ușor de inclus în dietă. Pacienții cu boli metabolice pot adera ușor la această strategie nutrițională.
Inclusă într-o dietă echilibrată, scorțișoara poate ajuta la pierderea în greutate.
Efectele sunt cu atât mai mari dacă veți înlocui zahărul cu scorțișoară în unele băuturi, precum cafea.
Trebuie să știți că există două tipuri de scorțișoară pe piață: scorțișora chinezească (Cassia) și scorțișoara indiană (Ceylon).
Cea chinezească se găsește în toate magazinele alimentare.
Cea indiană este considerată „scorțișoara adevărată” și se poate procura de la magazinele naturiste.
Citește și – Ceaiul de scorțișoară – 7 moduri prin care îți îmbunătățește sănătatea
Optați pentru scorțișoara indiană, deoarece varietatea chinezească are cantități mai mari de cumarină.
Această substanță poate deveni toxică în doze mari.
Surse articol:
1. Zoey Sky, Study: Cinnamon compound boosts metabolic health and help fight obesity, Food.News: https://www.food.news/2022-06-14-cinnamon-promotes-weight-loss-boosts-metabolic-health.html
2. Hajimonfarednejad M, Ostovar M, Raee MJ, Hashempur MH, Mayer JG, Heydari M. Cinnamon: A systematic review of adverse events. Clin Nutr. 2019 Apr;38(2):594-602: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29661513/
3. Mousavi SM, Rahmani J, Kord-Varkaneh H, Sheikhi A, Larijani B, Esmaillzadeh A. Cinnamon supplementation positively affects obesity: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr. 2020 Jan;39(1):123-133: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30799194/
4. Kutbi EH, Sohouli MH, Fatahi S, Lari A, Shidfar F, Aljhdali MM, Alhoshan FM, Elahi SS, Almusa HA, Abu-Zaid A. The beneficial effects of cinnamon among patients with metabolic diseases: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized-controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021 Mar 19:1-19: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33739219/
5. Ranasinghe, P., Pigera, S., Premakumara, G.S. et al. Medicinal properties of ‘true’ cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a systematic review. BMC Complement Altern Med 13, 275 (2013). https://doi.org/10.1186/1472-6882-13-275
6. Gu D-T, Tung T-H, Jiesisibieke ZL, Chien C-W and Liu W-Y (2022) Safety of Cinnamon: An Umbrella Review of Meta-Analyses and Systematic Reviews of Randomized Clinical Trials. Front. Pharmacol. 12:790901. doi: 10.3389/fphar.2021.790901