Loboda – o plantă hrănitoare, curățitoare și vindecătoare din grădină
Loboda de grădină (Atriplex hortensis) este cunoscută și sub numele de spanacul franțuzesc.
Academicianul Ovidiu Bojor a descoperit că loboda este o plantă biblică.

Loboda – o planta hranitoare, curatitoare si vindecatoare: naturalflow
Este menționată în Vechiul Testament, într-un pamflet al proorocul Iov (Iov 30, 4).
Acolo se face referire la loboda-de-mare, originară din zona Mării Moarte și care se consuma precum piureul de spanac.
Loboda este plină de minerale și vitamine
Loboda este deopotrivă hrănitoare și terapeutică.
Conține proteine, grăsimi, fibre, vitamine și cantități mari de săruri minerale.
În 100 de grame de frunze de lobodă se găsesc:
- 17 g de proteine
- 3 g de grăsimi
- 56 g de carobohidrați totali
- 11 g de fibre
- 000 mg de calciu
- 800 mg de potasiu
- 500 mg de magneziu
- 150 mg de fosfor
- 10 mg de fier
- 10 mg de mangan
- 2 g de beta-caroten (vitamina A)
Conține de asemenea saponine, acid hidrocianic, seleniu, vitaminele A, B și C.
Cercetătorii au descoperit doi flavonoizi bioactivi rari în frunzele de lobodă.
Ce proprietăți are loboda
Frunzele de lobodă au proprietăți farmacologice diverse:
- diuretice
- remineralizante
- vitaminizante
- analgezice
- anti-reumatice
- emetice (vomitive)
- purgative
- laxative
Studiile recente au dezvăluit noi efecte: antispasmodice și emenagoge.
Utilizări tradiționale
Infuzia din frunze acționează ca un tonic general. Combate oboseala, epuizarea nervoasă și isteria.
Semințele de lobodă macerate în vin sunt un remediu vechi pentru icter.
Infuzată în oțet, miere și sare, ajută în gută.
Sucul plantei ajută în tumori, mai ales a celor localizate la nivelul gâtului.
În medicina populară, frunzele de lobodă sunt întrebuințate în:
- afecțiuni respiratorii
- tuse, boli de plămâni
- afecțiuni digestive
- afecțiuni hepatice
- afecțiuni reno-urinare
- afecțiuni ginecologice
- reumatism
- gută
- furuncule
- tăieturi minore
- zgârieturi, răni
- negi
Citește și – Loboda curăță organismul de toxine și este utilă în afecțiunile hepatice și ginecologice
În ce boli ajută loboda
Loboda este un excelent depurativ de primăvară.
Are capacitatea de ei de a acumula metale grele, precum plumb și nichel.
Consumul ei ajută la:
- stimularea metabolismului
- creșterea aportului de vitamine
- prevenirea anemiei
- îmbunătățirea digestiei
- creșterea imunității
- îmbunătățirea funcției rinichilor
- prevenirea degenerescenței maculare
- menținerea sănătății cardiace
- scăderea tensiunii arteriale
- îmbunătățirea sănătății oaselor
- pierderea în greutate
- disfuncții renale
- prevenirea cancerelor
- declanșarea menstruației
Citește și – Borș cu sfeclă și lobodă ca în Moldova (cu un ingredient secret)
Moduri de administrare
În scop terapeutic se poate utiliza sub formă de ceai.
Se pune 1 lingură de frunze uscate de lobodă la infuzat în apă clocotită pentru 5-10 minute.
Se bea 1 cană, de 3 ori pe zi.
Surse articol:
1. Ovidiu Bojor, Dumitru Răducanu, Loboda, Plante și Miresme Biblice – Hrană Pentru Suflet și Trup, Editura Fiat Lux, București, p. 88-89
2. Tsewang Rinchen, Exploring Nutritional potential of Atriplex hortensis, March 2015, Research Gate: https://www.researchgate.net/publication/315772838_Exploring_Nutritional_potential_of_Atriplex_hortensis
3. Medicinal Herbs of Epirus, Atriplex hortensis: http://mediplantepirus.med.uoi.gr/pharmacology_en/plant_details.php?id=362
4. Health Benefits Times, Health benefits of orach: https://www.healthbenefitstimes.com/orach/
5. The Herbal Resource, Orach uses and benefits: https://www.herbal-supplement-resource.com/orach-uses-benefits.html