Brusturele, urzica și cicoarea – rădăcini medicinale care ajută ficatul, rinichii și pielea

Brusturele, urzica și cicoarea sunt trei plante cu rădăcini medicinale importante în fitoterapie.

Valoarea lor terapeutică este confirmată de-a lungul multor ani de utilizare în medicina tradițională. A fost confirmată și prin studii științifice.

Brusturele, urzica si cicoarea - radăcini medicinale care ajuta ficatul, rinichii si pielea

Brusturele, urzica si cicoarea – radăcini medicinale care ajuta ficatul, rinichii si pielea

Brusturele, urzica și cicoarea – rădăcini cu proprietăți medicinale 

Rădăcinile se recoltează de regulă toamna, dar și primăvara.

Fiecare din ele au proprietăți unice, însă toate acționează benefic asupra a trei organe. Este vorba despre ficat, rinichi și piele.

Rădăcina de urzică, rădăcina de brusture și cea de cicoare susțin funcția acestor organe și sprijină procesele de detoxifiere a corpului.

Un alt beneficiu al rădăcinilor menționate mai sus este conținutul de fibre cu rol prebiotic.

Brusturele și cicoarea conțin inulină, o fibră care hrănește bacteriile benefice din intestin.

Rădăcina de urzică

Rădăcina de urzică are în compoziție vitaminele A, B, C și K. Restabilește sănătatea prostatei.

Este recomandată bărbaților cu hiperplazie benignă de prostată. Această afecțiune este cunoscută în limba popular ca „prostată mărită”.

Rădăcina de urzică poate fi utilă și în alergii (rinită alergică), diabet, hipertensiune arterială, infecții urinare și dureri reumatice.

Se găsește la magazinele naturiste sub formă de ceai, tinctură sau capsule.

Atenție, rădăcina de urzică poate interacționa cu medicamentele pentru subțierea sângelui, pentru hipertensiune arterială și diabet, cu litiu și diuretice.

Citește și – Rădăcina de urzică – proprietăți și utilizări

Rădăcina de cicoare

Rădăcina de cicoare era folosită în antichitate pentru purificarea sângelui și a corpului.

Rădăcina proaspătă are un conținut uimitor de fibre. 68% din greutatea uscată este constituită din inulină.

Această fibră este un fructo-oligozaharidă, un carbohidrat compus din molecule de fructoză de lanț mic.

Corpul nu poate digera inulina. Ea acționează ca un agent prebiotic, în sensul că hrănește bacteriile intestinale prietenoase.

Prin îmbunătățirea florei intestinale, cicoarea ajută la îmbunătățirea imunității și absorbția mineralelor. Combate bacteriile infecțioase și reduce inflamația din corp.

Studiile sugerează că fibrele din rădăcina de cicoare reglează apetitul și reduce aportul de calorii. Acest lucru poate ajuta la pierderea în greutate.

Mai mult decât atât, ajută la reducerea zahărului din sânge la diabetici.

Citește și – 7 motive să bei cafea de cicoare

Rădăcina de brusture

Rădăcina de brusture este un alt purificator extraordinar pentru organismul nostru.

Acesta curăță sângele și ajută la eliminarea toxinelor.

Are efect diuretic și ajută la eliminarea retenției de apă.

Studiile l-au arătat benefic în diabet, inflamații și cancer.

În unele zone din lume, rădăcina este consumată ca o legumă rădăcinoasă.

Studiile au arătat că previne creșterea zahărului din sânge și reduce nivelul acestuia la șoarecii.

În medicina tradițională este folosit în răceli, dureri în gât, infecții.

Cercetările au confirmat că rădăcina are proprietăți antibacteriene. Distruge biofilmele bacteriilor implicate în infecțiile urinare, dar și în alte infecții bacteriene.

Citește și – Nu ratați sezonul brusturelui! Când se recoltează rădăcina și în ce boli se folosește

Poate fi de asemenea util în bolile care au la o bază o inflamație cronică, precum bolile autoimune sau osteoartrita.

Datorită proprietăților antioxidante și antiinflamatoare, ajută la prevenirea cancerului.

Studiile susțin că acesta poate încetini creșterea tumorilor care cauzează cancer la sân.

Unele persoane pot fi alergice la brusture. Planta nu este recomandată copiilor sub 18 ani, nici femeilor gravide sau care alăptează.

Se impune precauție la cei care iau diuretice, medicamente pentru diabet sau medicamente care subțiază sângele.

Surse articol:

1. Jade Alicandro Mace, Medicinal Roots, Milk and Honey Herbs: https://www.milkandhoneyherbs.com/blog/2021/11/9/fall-roots-kimchi-amp-using-seasonal-flavors-in-ferments-for-health
2. Kelsey Casselbury, Claudia Thompson, Nettle root benefits, Nettle Root Benefits, Livestrong: https://www.livestrong.com/article/150686-nettle-root-benefits/
3. Mount Sinai, Stinging nettle: https://www.mountsinai.org/health-library/herb/stinging-nettle
4. John Staughton, Sarah Pledger, 10 Science-backed benefits of stinging nettle, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/stinging-nettle.html
5. Lizzie Streit, Adda Bjarnadottir, 5 Emerging benefits and uses of chicory root fiber, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/chicory-root-fiber#5.-Easy-to-add-to-your-diet
6. Zawn Villines, Debra Rose, What to know about burdock root, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320035

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.