Păpădia – „buruiana” care ajută ficatul, oasele, inima, sângele și pielea
Păpădia este tratată în mod nedrept ca o buruiană. Departe de ea această catalogare.
Mulți se chinuie să o stârpească din grădini, pe când ea ne poate oferi beneficii neimaginate sănătății!

Papadia – buruiana care ajuta ficatul, oasele, inima, sangele si pielea: Marcu Ioachim
Păpădia – sursă de hrană și vindecare pentru corp
Păpădia este deopotrivă aliment și plantă vindecătoare. La fel ca urzica, este deosebit de hrănitoare.
Oamenii cunoscători o consumă de sute de ani și o folosesc pentru tratarea unor afecțiuni, precum tulburări ale sângelui, anemie, depresie, boli de ficat sau de piele (eczeme, psoriazis).
Conține cantități mari de vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina D, fier, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, zinc și fibre.
Unii susțin că ar avea mai multe proteine chiar și decât spanacul.
Citește și – Tulpinile de păpădie au efect favorabil în obezitate, bolile hepatice și biliare
Păpădia – „buruiana” care ajută ficatul, oasele, inima, sângele și pielea
Haideți să vedem de ce păpădia nu este deloc o buruiană invazivă pe care trebuie să o înlăturăm desăvârșit din grădinile noastre.
Oase
Conținutul de calciu și vitamina K recomandă păpădia pentru menținerea sănptpții oaselor, dar și a inimii.
Vitamina K ajută la mineralizarea osoasă și este chiar mai importantă pentru construcția oaselor decât calciul.
Digestie
Datorită efectelor diuretice, păpădia ajută digestia. Stimulează apetitul și crește diureza, favorizând eliminarea toxinelor din corp.
Mai mult decât atât, ajută la echilibrarea bacteriilor intestinale benefice.
Ficat
Nu este o noutate faptul că păpădia susține funcția hepatică. Este folosită în afecțiunile hepato-biliare din vechime.
Un studiu din 2017 a dezvăluit că polizaharidele pe care le conține sunt răspunzătoare pentru acțiunea stimulatoare asupra acestui organ.
Păpădia ajută detoxifierea hepatică.
Conține antioxidanți care protejează celulele și ADN-ul de daunele produse de radicalii liberi. Ea crește producția de SOD (superoxid dismutază) a ficatului, un antioxidant foarte puternic.
Citește și – Frunzele și florile de păpădie – leac contra asteniei de primăvară (oboseală, nervozitate, anxietate)
Diabet
Consumul de tije și frunze tinere de păpădie favorizează scăderea glicemiei.
Cercetările pe animale au arătat că planta reglează nivelul de zahăr din sânge și insulina. Totodată, ajută la controlul grăsimilor din sânge.
Cancer
Studiile recente arată păpădia eficientă în prevenirea și combaterea cancerului. Mai ales rădăcina.
Hipertensiune arterială, colesterol crescut
Grație conținutului bogat în fibre și potasiu, păpădia ajută la reglarea presiunii arteriale.
Fibrele contribuie de asemenea la eliminarea excesului de colesterol.
Inflamații
Păpădia poate reduce inflamația și durerile. Proprietățile sale antiinflamatoare se datorează conținutului de antioxidanți, acizi grași și fitonutrienți.
Sistem imunitar
Potrivit studiilor, păpădia susține funcția sistemului imunitar. Contribuie la combaterea microbilor și a bacteriilor patogene.
Moduri de utilizare
Nu ratați sezonul păpădiei! Consumați tulpinile și frunzele fragede sub formă de salată.
Din flori se poate face sirop sau miere.
Rădăcina se folosește de regulă la prepararea de ceaiuri, cafea sau tincturi.
Citește și – Ceaiul de păpădie – excelent pentru detoxifiere și reglare hormonală la femei
Evitați să culegeți păpădia de pe marginea șoselelor sau din alte locuri poluate.
Traducere din: American Farm and Larder, Dandelions are not weeds. They build bones better than calcium, cleanse the liver and heal eczema: https://www.americanfarmandlarder.com/single-post/2019/05/25/dandelions-are-not-weeds-they-build-bones-better-than-calcium-cleanse-the-liver-and-heal