Tămâie şi Ulei de Tămâie – Sistemul Nervos, Respirator, Digestiv, Renal

Tămâia, dincolo de mireasma care ne invită în lumea spirituală, are proprietăţi calmante asupra multor sisteme din organismul nostru. Tămâia este de fapt o răşină extrasă din arborele numit Boswellia Serrata, care creşte pe teritoriul Egiptului, Africii, Indiei, Chinei, Somaliei şi Etiopiei şi a Orientului Mijlociu.

tamaieTămâia – Proprietăţi

Această răşină are proprietăţi vindecătoare prin natura ei, dat fiind faptul că arborele o secretă în mod natural pentru a-şi tămădui propriile răni ale scoarţei.

Primele utilizări terapeutice ale tămâiei au fost înregistrare acum 5.000 de ani în urmă, când egiptenii şi arabii o foloseau pentru diferite afecţiuni respiratorii, nervoase şi articulare.

Tămâia indiană este mai calitativă decât cea din ţările arabe şi orientale, şi are o culoare galben intensă.

Acest ingredient natural are o sumedenie de proprietăţi terapeutice: expectorante şi antiastmaticde, imunostimulatoare şi tonice, sedative, antiderpesive şi analgezice, antiseptice şi antimicrobiene, astringente, antiiflamatoare şi antialergice, diuretice, cicatrizante şi antireumatice.

1. Tămâia – un calmant natural pentru sistemul nervos

Tămâia este folosită de preoţi atunci când tămâiază biserica şi alte spaţii în vederea unui anumit ceremonial religios, dar şi de medicina naturistă în aromaterapie, cosmetică şi parfumerie. De departe, cel mai puternic efect al tămâiei este efectul liniştitor asupra sistemului nervos. Proprietăţile sale calmante sunt totodată tonice, revigorante şi energizante.

Mirosul de tămâie relaxează mintea şi induce o stare de confort psihic persoanelor cuprinse de stres, anxietate sau chiar scleroză multiplă în plăci. La nivel cerebral, studii recente arată că tămâia are efecte benefice inclusiv asupra tumorilor intracraniene.

2. Aroma tămâiei rispieşte anxietatea

Persoanele afectate de stări de teamă inexplicabile, pot inhala aroma tămâiei. Fumigaţiile se fac seara, cel puţin 6 luni. Efectul este de calmare a psihicului, de stimulare spirituală spre rugăciune şi de odihnă profundă.

3. Alungă nălucirile şi potoleşte patimile

Potrivit credinţei ortodoxe, mirosul puternic de tămâie izgoneşte duhurile necurate, viciile, poftele necontrolate ale inimii şi toată răutatea care porneşte din înfierbântarea pătimaşă a trupului şi minţii.

4. Afecţiuni respiratorii

Tinctura de tămâie, câte 20-30 de picături pe zi, diluate în jumătate de pahar de apă se poate administra pentru tratarea răcelii, guturaiului, febrei, rinitei alergice, sinuzitei, tusei, astmului bronşic şi bronşitei sau laringitei.

5. Adjuvant al sistemului digestiv

Uleiul de tămâie are o acţiune digestivă la fel de puternică, reuşind să calmeze durerile de stomac, indigestia, diareea, dizinteria, inflamaţii intestinale, boala Cohn (inflamaţia colonului) sau ulcerul gastric, colitele şi hemoragiile interne.

6. Tamaia pentru pietre la rinichi

Se recomandă tot tinctura de tămâie, câte o linguriţă diluată într-un pahar de apă plată. Se ia de regulă dimineaţa, o dată la ora 8.00 şi încă o dată la ora 11.00. Tratementul se urmează 2-3 săptămâni, sau când este nevoie.

tamaie efecte terapeutice

7. Vindecă acneea şi afecţiunile pielii

Uleiul de tămâie se poate folosi topic, aplicat pe piele pentru tratarea următoarelor afecţiuni: acnee, arsuri, urticarii, psoriazis, lupus sau răni care se vindecă greu. Se poate face masaj cu ulei de tămâie, sau se pot adăuga câteva picături în apa de baie fierbinte pentru calmarea pielii în profunzime.

8. Inflamarea sânilor

Se aplică pe zona inflamată comprese cu infuzie de tămâie, timp de 1-2 ore, pentru un efect calmant, antiinfecţios şi cicatrizant.

Alte beneficii:

– Colesterol mare
– Hipertensiune arterială
– Cardiopatie ischemică
– Infecţii urinare şi genitale
– Reumatism, artrită

Atenţie! Pentru a evita produsele contrafăcute care pot fi nocive, este bine să se procure tămâie de la magazinele naturiste, care au recomandări terapeutice pentru uz intern.

Contraindicaţii şi precauţii

Tămâia nu este indicată pe perioada sarcinii sau a alăptării. În alte cazuri, pot să apară tulburări digestive uşoare.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

6 comentarii

  1. uleiul esential de tamaie e acelasi cu uleiul de tamaie sau sunt diferite??? multumim pt informatiile pretioase din natura mult prea darnica

  2. Multumim ! Cum se prepara uleiul de tamaie ?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.