Turmericul – aurul solid al Indiei
√ Bazat pe studii științifice
Turmericul a fost supranumit de oamenii de știință „aurul solid al Indiei”.
Această plantă (Curcuma longa) are de altfel o nuanță aurie, similară acestui metal prețios.

Turmericul – aurul solid al Indiei: Stockimagefactorycom – www.freepik.com
Indienii îl folosesc de milenii ca agent de colorare, ca și conservant, dar și ca leac pentru boli.
Citește și – Miraculosul turmeric – leacul tuturor bolilor posibile?
Turmericul – folosit ca medicament de milenii
Utilizările medicinale ale turmericului datează din anul 1.900 î.Hr.
Acesta era folosit în medicina ayurveda într-un spectru larg de afecțiuni.
De la afecțiuni ale pielii – răni, luxații, până la cele gastrointestinale, hepatice, pulmonare și articulare.
Cercetătorii au descoperit că majoritatea activităților farmacologice ale turmericului se datorează unui compus bioactiv numit curcumină.
Acesta a fost izolat în urmă cu 200 de ani.
Momentan, este unul din cei mai studiați compuși din plante.
Citește și – Turmericul – o mină de aur în domeniul sănătății
Ce proprietăți are compusul activ din turmeric
Sunt peste 600 de articole științifice publicate în ultimii 20 de ani pe turmeric.
65 de studii clinice realizate pe curcumină demonstrează rolul acesteia în numeroase boli.
Curcumina a demonstrat proprietăți terapeutice importante:
- antioxidante
- antiinflamatoare
- antivirale
- antibacteriene
- antifungice
- anticancerigene
Turmericul s-a dovedit de multe ori la fel de eficient sau chiar superior multor medicamente de sinteză.
Câteva exemple sunt Aspirina, Aorvastatina, Metformia, Oxaliplatin, Prozac, corticosteroizii, antiinflamatoarele, maedicamentele pentru cancer. Citiți mai multe aici.
Studiile pe animale și pe culturi de celule sugerează că acest compus are efecte antiproliferative, anti-invazive, antiangiogenice.
Curcumina reglează expresia enzimelor inflamatoare, a citokinelor, a moleculelor de adeziune și a proteinelor esențiale pentru supraviețuire.
În ce boli ajută turmericul
A fost cercetat în boli precum afecțiuni neurologice, psihologice, cardiovasculare și metabolice, pulmonare, autoimune, inflamatoare, articulare, alergii și neoplazice (cancer).
Mediază rezistența la chimioterapie și radioterapie.
Acționează ca un agent terapeutic în numeroase afecțiuni:
- diabet, Alzheimer, Parkinson, artrită, afecțiuni cardiovasculare, răni, polipoză adenomatoasă familială, boala intestinală inflamatorie, colită ulcerativă, cancer de colon, cancer pancreatic, hipercolesterolemie, ateroscleroză, pancreatită, psoriazis, uveită anterioară cronică.
Luând în considerare acțiunea sa multidirecțională, cercetătorii spun despre curcumină că ar putea fi considerată„ un condiment ideal pentru viață”.
Potrivit studiilor, curcumina poate fi consumată în doze de până la 12 g pe zi, timp de 3 luni.
Citește și – Cum să consumi turmericul pentru efecte maxime – 4 trucuri utile
Precauții și contraindicații
În ciuda mulțimii de beneficii pe care le poate aduce consumul de turmeric sau curcumină, acest condiment nu este indicat tuturor persoanelor.
Vă recomandăm să citiți acest articol pentru mai multe informații în acest sens:
Cine nu are voie să consume turmeric (contraindicații și interacțiuni cu medicamente)
Traducere din:
1. Prasad S, Gupta SC, Tyagi AK, Aggarwal BB. Curcumin, a component of golden spice: from bedside to bench and back. Biotechnol Adv. 2014 Nov 1;32(6):1053-64: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24793420/
2. Aggarwal BB, Sundaram C, Malani N, Ichikawa H. Curcumin: the Indian solid gold. Adv Exp Med Biol. 2007;595:1-75: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17569205/
3. Aggarwal BB, Sung B. Pharmacological basis for the role of curcumin in chronic diseases: an age-old spice with modern targets. Trends Pharmacol Sci. 2009 Feb;30(2):85-94: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19110321/
4. Goel A, Kunnumakkara AB, Aggarwal BB. Curcumin as „Curecumin”: from kitchen to clinic. Biochem Pharmacol. 2008 Feb 15;75(4):787-809: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17900536/