Cura cu pătrunjel pentru femeile aflate la menopauză – dr. Eugen Giurgiu
Un beneficiu mai puțin cunoscut al pătrunjelului este referitor la sănătatea femeilor aflate în perioada de menopauză.
Biochimistul și cercetătorul Eugen Giurgiu recomandă consumul de pătrunjel în cure.
Cuprins
Cura cu pătrunjel pentru femeile aflate la menopauză
Se prepară sub formă de salată și se consumă zilnic, timp de 2 luni.
O astfel de cură va contribui la încetinirea progresiei osteoporozei. Totodată, va preveni sau opri căderea părului, uscarea pielii și apariția prolapsului uterin, de care sunt pasibile femeile cu sindrom post-menopauză.
Un alt efect benefic al pătrunjelului este că ajută la combaterea depresiei.
Citește și – O cură de detoxifiere cu pătrunjel redă sănătatea și energia organismului
Pătrunjelul are efect estrogenic
Pătrunjelul este o plantă cu efect estrogenic. Simptomele și neplăcerile provocate de instalarea menopauzei se datorează scăderii nivelului de estrogen.
Efectele sunt diverse:
- bufeuri
- transpirații nocturne
- insomnie
- sensibilitate a sânilor
- dureri de cap
- migrene
- depresie
- dificultăți de concentrare
- oboseală
- creștere în greutate
- infertilitate
- osteoporoză
Declinul înregistrat în nivelul de estrogen afectează inclusiv sănătatea inimii. Acest hormon sexual are un rol cardioprotector.
Cercetătorii susțin că incidența bolii aterosclerotice crește dramatic după menopauză.
Pătrunjelul stimulează producția de estrogen și ajută la echilibrarea hormonală.
Conține doze mari de vitamina K, vitamina A, vitamina K și acid folic.
Vitamina K susține sănătatea oaselor care slăbesc în perioada de după menopauză.
Citește și – Pătrunjelul produce o slăbire rapidă – rețetă anti-obezitate de dr. Eugen Giurgiu
Pătrunjelul depășește doza necesară de vitamina K
30 de grame de pătrunjel furnizează o doză impresionantă de vitamina K, anume 547% din doza zilnică recomandată.
Această vitamină susține osteoblastele – celulele responsabile cu construcția oaselor.
Totodată, activează anumite proteine care cresc densitatea minerală osoasă.
Scăderea densității osoase crește riscul de producere a fracturilor, mai cu seamă la persoanele vârstnice.
Un aport crescut de vitamina K din alimente a fost corelat cu o reducere de 22% a riscului de fracturi.
Vitamina K este de asemenea importantă pentru păstrarea sănătății inimii și a vaselor sangvine. Previne apariția cheagurilor de sânge.
În vederea creșterii nivelului de vitamina K, dr. Giurgiu recomandă consumul de minim 30 g de pătrunjel pe zi, în cure de câte 1 lună.
Includerea regulată a pătrunjelului în alimentație va contribui la protejarea țesuturilor și a pielii de degradare.
Stimulează digestia și glandele endocrine. Îmbunătățește circulația sângelui la nivelul uterului.
Este un adjuvant natural pentru întârzierea manifestărilor neplăcute cauzate de menopauză.
Alte remedii naturale utile în menopauză sunt trifoiul roșu, maca, extractul de polen, ginsengul și uleiul de luminița nopții.
Citește și – Pătrunjelul are efecte uimitoare asupra reumatismului – dr. Eugen Giurgiu
Surse articol:
1. Eugen Giurgiu, Pătrunjelul. Sindrom post-menopauză, Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare, Editura Meteorpress, 2019, pp. 151-170
2. Sherry Christiansen, Lauren Schlanger, What women should know about having low estrogen, Very Well Health: https://www.verywellhealth.com/low-estrogen-levels-4588661
3. Maria Zamarripa, 8 Impressive health benefits and uses of parsley, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/parsley-benefits
4. Rachel Link, 7 Surprising benefits of parsley tea, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/parsley-tea
5. Iqbal J, Zaidi M. Understanding estrogen action during menopause. Endocrinology. 2009;150(8):3443-3445. doi:10.1210/en.2009-0449: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2717878/
6. Hana Ames, Debra Wilson, Natural remedies to help manage perimenopause symptoms, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/natural-remedies-for-menopause#mind-body-interventions