În ce boli ajută ceaiul de cătină – prof. dr. Constantin Pârvu
Cătina este o plantă cu o valoare alimentară și medicinală de excepție.
Are o compoziție chimică unică. Conține peste 100 de compuși diferiți cu proprietăți farmacologice.
Este o sursă concentrată de vitamina C. Mulți dintre noi o includem în alimentație datorită faptului că ajută la prevenirea și tratarea bolilor.
Cuprins
Cătina este un super-aliment
Valoarea sa alimentară este dată de vitamine (C, B1, B2, B9, F, E, K, P), minerale și oligolemente (calciu, fosfor), magneziu, potasiu, fier), fibre (pectine), aminoacizi și acizi grași esențiali.
Toate preparatele din cătină au efecte antioxidante – sucul, uleiul, fructele uscate și ceaiul din fructe uscate, frunze și ramuri.
Cătina conține cantități impresionante de antioxidanți lipofilici (carotenoide și tocoferoli) și antioxidanți hidrofilici (flavonoide, taninuri, acizi fenolici, acid ascorbic).
Cea mai mare cantitate de polifenoli, flavonoide și carotenoide a fost depistată în sucul de cătină 100%.
Citește și – Cătina, perla imunității – dr. Mariana Olingheru
Potențial terapeutic imens
Profesorul Constantin Pârvu consideră fructul de cătină o întreagă farmacie.
Este tonic general, antiscorbutic, astrigent, vermifug, bactericid.
Cătina a dovedit activități farmacologice importante:
- citoprotectoare
- antistres
- imunomodulatoare
- hepatoprotectoare
- radioprotectoare
- anti-aterogenice
- antitumorale
- antimicrobiene
- regenerante tisulare
Produsele din cătină au demonstrat activități antibacteriene împotriva bacteriilor gram negative și gram pozitive, precum Escherichia, coli, Yersinia enterocolitica, Enterica, Listeria monocytogenes și Stafilococul auriu.
Studiile clinice au arătat că produsele din cătină ajută la tratarea multor afecțiuni: cardiovasculare, inflamatorii, metabolice, canceroase.
În ce boli ajută ceaiul de cătină
Medicina tradițională o recomandă în:
- avitaminoze
- anemie
- astenie de primăvară
- alergii
- diaree
- digestie lentă
- disfuncții stomacale
- boli de ficat
- afecțiuni neuro-endocrine
- probleme cardiovasculare
- reumatism
- boli circulatorii
- leziuni ale tendoanelor și ligamentelor
- boli de piele
- urticarie
- ulcere
Este utilă în infecțiile gastrointestinale și infecțiile pielii. Ajută la epitelizarea țesuturilor afectate.
Dă rezultate bune în geriatrie și oncologie.
Citește și – Ceaiul de cătină poate fi consumat zilnic în sezonul rece – recomandările lui Ovidiu Bojor
Ceaiul de cătină poate fi consumat zilnic, ca ceai alimentar, spune academicianul Ovidiu Bojor.
Dar ajută în același timp și la tratarea unor afecțiuni. Se poate prepara și din frunze.
Hepatite, urticarie, nevroză, alcoolism, gută, reumatism
În acest afecțiuni, prof. Constantin Pârvu recomandă ceaiul de cătină.
Se prepară din 2 linguri de fructe zdrobite și 500 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat jumătate de oră.
Infuzia se administrează pe parcursul zilei.
Ajută în hepatitele epidemice și hepatita cronică.
Ciroză hepatică
Se face o infuzie similară celei de mai sus. Doar că fructele se lasă la infuzat o oră.
Infuzia se consumă treptat, de-a lungul zilei.
Ateroscleroză
Se face un decoct scurt. Se pun 10 g de boabe de cătină la fiert cu 200 ml de apă, timp de 2-3 minute.
Ceaiul se poate îndulci cu miere. Doza recomandată este de 2 căni pe zi.
Anemie
Se pune 1 linguriță de fructe zdrobite într-o cană. Se toarnă 200 ml de apă clocotită. Se pune capacul și se infuzează jumătate de oră.
Se consumă câte 2 căni pe zi.
Citește și – Frunzele de cătină au activitate împotriva virusurilor gripale și celulelor canceroase
Surse articol:
1. Gâtlan AM, Gutt G. Sea Buckthorn in Plant Based Diets. An Analytical Approach of Sea Buckthorn Fruits Composition: Nutritional Value, Applications, and Health Benefits. Int J Environ Res Public Health. 2021 Aug 26;18(17):8986: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34501575/
2. Ivanišová E, Blašková M, Terentjeva M, Grygorieva O, Vergun O, Brindza J, Kačániová M. Biological properties of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) derived products. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2020 Apr-Jun;19(2):195-205: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32600016/
3. Ciesarová Z, Murkovic M, Cejpek K, Kreps F, Tobolková B, Koplík R, Belajová E, Kukurová K, Daško Ľ, Panovská Z, Revenco D, Burčová Z. Why is sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) so exceptional? A review. Food Res Int. 2020 Jul;133:109170: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32466930/
4. Singh IP, Ahmad F, Gore DD, Tikoo K, Bansal A, Jachak SM, Jena G. Therapeutic potential of seabuckthorn: a patent review (2000-2018). Expert Opin Ther Pat. 2019 Sep;29(9):733-744: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31340664/
5. Suryakumar G, Gupta A. Medicinal and therapeutic potential of Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.). J Ethnopharmacol. 2011 Nov 18;138(2):268-78. doi: 10.1016/j.jep.2011.09.024. Epub 2011 Sep 22: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21963559/
6. Prof. dr. Constantin Pârvu, Cătina albă, Universul Plantelor, Mică enciclopedie, Editura Enciclopedică, București, 2000, pp. 109-110