În ce boli ajută ceaiul de cătină – prof. dr. Constantin Pârvu

Cătina este o plantă cu o valoare alimentară și medicinală de excepție.

Are o compoziție chimică unică. Conține peste 100 de compuși diferiți cu proprietăți farmacologice.

În ce boli ajuta ceaiul de catina - prof. dr. Constantin Pârvu

In ce boli ajuta ceaiul de catina – prof. dr. Constantin Pârvu

Este o sursă concentrată de vitamina C. Mulți dintre noi o includem în alimentație datorită faptului că ajută la prevenirea și tratarea bolilor.

Cătina este un super-aliment 

Valoarea sa alimentară este dată de vitamine (C, B1, B2, B9, F, E, K, P), minerale și oligolemente (calciu, fosfor), magneziu, potasiu, fier), fibre (pectine), aminoacizi și acizi grași esențiali.

Toate preparatele din cătină au efecte antioxidante – sucul, uleiul, fructele uscate și ceaiul din fructe uscate, frunze și ramuri.

Cătina conține cantități impresionante de antioxidanți lipofilici (carotenoide și tocoferoli) și antioxidanți hidrofilici (flavonoide, taninuri, acizi fenolici, acid ascorbic).

Cea mai mare cantitate de polifenoli, flavonoide și carotenoide a fost depistată în sucul de cătină 100%.

Citește și – Cătina, perla imunității – dr. Mariana Olingheru

Potențial terapeutic imens

Profesorul Constantin Pârvu consideră fructul de cătină o întreagă farmacie.

Este tonic general, antiscorbutic, astrigent, vermifug, bactericid.

Cătina a dovedit activități farmacologice importante:

  • citoprotectoare
  • antistres
  • imunomodulatoare
  • hepatoprotectoare
  • radioprotectoare
  • anti-aterogenice
  • antitumorale
  • antimicrobiene
  • regenerante tisulare

Produsele din cătină au demonstrat activități antibacteriene împotriva bacteriilor gram negative și gram pozitive, precum Escherichia, coli, Yersinia enterocolitica, Enterica, Listeria monocytogenes și Stafilococul auriu.

Studiile clinice au arătat că produsele din cătină ajută la tratarea multor afecțiuni: cardiovasculare, inflamatorii, metabolice, canceroase.

În ce boli ajută ceaiul de cătină

Medicina tradițională o recomandă în:

  • avitaminoze
  • anemie
  • astenie de primăvară
  • alergii
  • diaree
  • digestie lentă
  • disfuncții stomacale
  • boli de ficat
  • afecțiuni neuro-endocrine
  • probleme cardiovasculare
  • reumatism
  • boli circulatorii
  • leziuni ale tendoanelor și ligamentelor
  • boli de piele
  • urticarie
  • ulcere

Este utilă în infecțiile gastrointestinale și infecțiile pielii. Ajută la epitelizarea țesuturilor afectate.

Dă rezultate bune în geriatrie și oncologie.

Citește și – Ceaiul de cătină poate fi consumat zilnic în sezonul rece – recomandările lui Ovidiu Bojor

Ceaiul de cătină poate fi consumat zilnic, ca ceai alimentar, spune academicianul Ovidiu Bojor.

Dar ajută în același timp și la tratarea unor afecțiuni. Se poate prepara și din frunze.

Hepatite, urticarie, nevroză, alcoolism, gută, reumatism

În acest afecțiuni, prof. Constantin Pârvu recomandă ceaiul de cătină.

Se prepară din 2 linguri de fructe zdrobite și 500 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat jumătate de oră.

Infuzia se administrează pe parcursul zilei.

Ajută în hepatitele epidemice și hepatita cronică.

Ciroză hepatică

Se face o infuzie similară celei de mai sus. Doar că fructele se lasă la infuzat o oră.

Infuzia se consumă treptat, de-a lungul zilei.

Ateroscleroză

Se face un decoct scurt. Se pun 10 g de boabe de cătină la fiert cu 200 ml de apă, timp de 2-3 minute.

Ceaiul se poate îndulci cu miere. Doza recomandată este de 2 căni pe zi.

Anemie

Se pune 1 linguriță de fructe zdrobite într-o cană. Se toarnă 200 ml de apă clocotită. Se pune capacul și se infuzează jumătate de oră.

Se consumă câte 2 căni pe zi.

Citește și – Frunzele de cătină au activitate împotriva virusurilor gripale și celulelor canceroase

Surse articol:

1. Gâtlan AM, Gutt G. Sea Buckthorn in Plant Based Diets. An Analytical Approach of Sea Buckthorn Fruits Composition: Nutritional Value, Applications, and Health Benefits. Int J Environ Res Public Health. 2021 Aug 26;18(17):8986: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34501575/
2. Ivanišová E, Blašková M, Terentjeva M, Grygorieva O, Vergun O, Brindza J, Kačániová M. Biological properties of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) derived products. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2020 Apr-Jun;19(2):195-205: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32600016/
3. Ciesarová Z, Murkovic M, Cejpek K, Kreps F, Tobolková B, Koplík R, Belajová E, Kukurová K, Daško Ľ, Panovská Z, Revenco D, Burčová Z. Why is sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) so exceptional? A review. Food Res Int. 2020 Jul;133:109170: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32466930/
4. Singh IP, Ahmad F, Gore DD, Tikoo K, Bansal A, Jachak SM, Jena G. Therapeutic potential of seabuckthorn: a patent review (2000-2018). Expert Opin Ther Pat. 2019 Sep;29(9):733-744: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31340664/
5. Suryakumar G, Gupta A. Medicinal and therapeutic potential of Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.). J Ethnopharmacol. 2011 Nov 18;138(2):268-78. doi: 10.1016/j.jep.2011.09.024. Epub 2011 Sep 22: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21963559/
6. Prof. dr. Constantin Pârvu, Cătina albă, Universul Plantelor, Mică enciclopedie, Editura Enciclopedică, București, 2000, pp. 109-110

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.