Piperul – un condiment cu efecte antimicrobiene
√ Bazat pe studii științifice
Piperul este unul din cele mai scumpe condimente din lume. În antichitate era prețuit în aur.
Pe lângă utilizările sale culinare are și potențial terapeutic. Un studiu recent a arătat că are proprietăți antimicrobiene puternice.
Cuprins
Piperul ca plantă medicinală
Piperul negru (Piper nigrum) a fost supra-numit „regele condimentelor”. Este folosit pe scară largă ca și condiment.
Știința a explorat și calitățile sale terapeutice.
Caracterul său de plantă medicinală este cunoscută și exploatată mai ales în India.
Aici, piperul este folosit pentru tulburările ORL la oameni și cele gastrointestinale la animale.
Pulberea și tabletele sunt principalele forme de utilizare.
Citește și – Piperul negru, regele condimentelor – beneficii inimaginabile, confirmate științific
Principalii compuși bioactivi din piper sunt acidul piperic, piperlonguminina, pelitorina, piperoleina B, piperamida, piperetina și kusunokinina.
Aceștia au proprietăți farmacologice importante.
Piperul – un antimicrobian valoros
Activitatea antimicrobiană a piperului este ușor de intuit. Condimentele în general cresc valabilitatea alimentelor prin faptul că inhibă diverse microorganisme.
Piperul s-a dovedit eficient împotriva unui spectru larg de patogeni. Inhibă biofilmul și motilitatea bacteriilor.
Cercetătorii de la Universitatea de Științe Medicale Tehran din Iran au investigat efectul antibacterian al ai extractelor de piper negru, ardei iute și turmeric împotriva a patru patogeni alimentari.
Bacteriile gram-pozitive au fost cele mai susceptibile la condimentele testate.
Rezultatele au arătat că activitatea antibacteriană cea mai mare a avut-o ardeiul iute.
Citește și – Elixir din turmeric și piper
Alte efecte benefice
Piperul negru a demonstrat efecte antioxidante contra unor specii de oxigen reactiv.
Este totodată un agent anticancerigen divers. Combate linii celulare de cancer mamar, cervical, de colon și de prostată.
Are activități apoptotice, citotoxice și autofagocitare.
Studiile in vivo au arătat că piperul este antidiabetic și hipolipidemiant.
Scade colesterolul și trigliceridele din sânge.
Este antiinflamator, analgezic, anticonvulsivant și neuroprotector.
Oamenii de știință consideră că piperul nu este doar un rege al condimentelor, ci și un element important în regatul plantelor medicinale.
Citește și – Ceaiul de piper – bun pentru digestie, circulație, infecțiile gâtului
Surse articol:
1. Mairmalek-Sani H S, Samadi N. Antimicrobial activity of Curcuma longa L., Capsicum annuum L. and Piper nigrum at different conditions. J. Med. Plants. 2020; 19 (74) :145-154, http://jmp.ir/article-1-2395-en.html: https://jmp.ir/article-1-2395-en.html
2. Heerasing Takooree, Muhammad Z Aumeeruddy, Kannan R R Rengasamy, Katharigatta N Venugopala, Rajesh Jeewon, Gokhan Zengin, Mohamad F Mahomoodally, A systematic review on black pepper (Piper nigrum L.): from folk uses to pharmacological applications, Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(sup1):S210-S243: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30740986/