Fructele negre – medicamentele toamnei

Toamna nu vine numai cu un degrade superb al frunzelor, ci și cu probleme de sănătate specifice anotimpului rece.

Virozele respiratorii, răcelile, afecțiunile circulatorii și durerile de oase ne dau de veste că s-a schimbat vremea și frigul a venit.

Fructele negre - medicamentele toamnei

Fructele negre – medicamentele toamnei

Din fericire, soluția se află tot în natură. Fiecare anotimp ne oferă remedii pentru afecțiunile specifice lui.

De pildă, în sezonul de toamnă avem alimentele închise la culoare.

Roșul închis, violetul și negrul sunt culorile care arată conținutul bogat în antioxidanți al alimentelor.

Toamna ne oferă o paletă largă de fructe închise la culoare.

Fructele negre – medicamentele toamnei

Afinele, coacăzele, fructele de soc, murele, strugurii negri, aronia și zmeura sunt pline de antioxidanți. Acești compuși măresc protecția organismului la boli.

Nu în mod întâmplător fructele de toamnă au aceste caracteristici.

Tonice imunitare

Conținutul ridicat de vitamina C fortifică sistemul imunitar și ajută la combaterea patogenilor infecțioși.

Această vitamină protejează vasele de sânge și pielea.

Citește și10 alimente care conțin mai multă vitamina C decât citricele

În fructele închise la culoare se găsesc și alte vitamine, precum A și B. Conțin minerale prețioase, precum zinc și seleniu.

Cu toții știm că zincul are un rol esențial în imunitate.

Întărirea imunității înseamnă atât profilaxie, cât și ajutor în vremea unei boli.

O imunitate bună poate preveni afecțiunile respiratorii, dar totodată poate ajuta organismul afectat de boală să se recupereze mai ușor.

Combat anemia

Un alt beneficiu al fructelor de toamnă este acela că previn anemia.

Sunt bogate în fier, zinc, cupru și vitamina B6.

Previn daunele poluanților

Alimentele bogate în antioxidanți previn îmbătrânirea organismului și a pielii.

Acești compuși combat radicalii liberi, poluarea dată de fumul de țigară, de noxe, de medicamente, din pesticide.

„Fructele roșii și negre conțin acid clorogenic și cumarine”.

Citește și100 g de fructe de pădure pe zi reduc inflamațiile și riscul de boli cronice

Afinele

Sunt considerate cele mai eficiente combatante ale diabetului.

În aceste bobițe mici și negre se găsește mirtilina, o substanță supranumită „insulina vegetală”.

Afinele sunt de asemenea un remediu cardioprotector.

Antocianinele pe care le conțin au efecte vasodilatatoare și regenerante asupra vaselor de sânge.

Îmbunătățesc circulația sangvină.

Remediază fermentațiile gastrointestinale și înlătură diareea.

Puțini știu că afinele dizolvă grăsimea din ficat. Prin acest efect contribuie la combaterea rezistenței la insulină.

Un alt beneficiu al afinelor este acela de protecție oculară.

Coacăzele negre

În urma unei cercetări personale, dr. Maria Pop a descoperit că din toate fructele studiate din țară, coacăzele negru au cea mai mare cantitate de vitamina C.

Totodată, vitamina C din coacăze a fost cea mai stabilă.

Cura cu coacăze negre este valoroasă în anemie. Nu pentru aportul de fier, ci pentru aportul acestei vitamine.

Ea îmbunătățește absorbția fierului în organism.

Coacaze negre

Coacaze negre: erik forsberg

Coacăzele negre conțin de asemenea calciu, un element important pentru formarea și protejarea oaselor.

Au efect cardiotonic. Sunt indicate în prevenirea infarctului miocardic.

Prin stimularea circulației periferică, combat arterita și alte boli venoase.

Coacăzele negre sunt diuretice, depurative și antialergice.

Au fost supra-numite „cortizonul naturii”.

Aceste fructe sunt indicate celor care vor să se lase de fumat sau de alcool.

„Un remediu excelent pentru a depăși criza, perioada aceea dificilă. Tonifică sistemul nervos. Vitamina C ajută buna desfășurare a întregului metabolism în corp”.

Cu coacăze negre se poate face o cură de îngrășare pentru persoanele slabe.

Merișoarele

Alte fructe de toamnă care au proprietăți terapeutice sunt merișoarele.

Culoarea lor se schimbă treptat. La început sunt verzi, apoi devin roșii. Sunt gata de cules când au atins o roșeață intensă.

„Merișoarele sunt antibioticul cel mai caracterisc infecțiilor urinare.”

Sunt incluse în diverse formule fitoterapeutice pentru combaterea cistitelor și mai ales a infecțiilor recidivante.

Secretul lor stă în conținutul de proantocianidine și arbutină.

Aceste substanțe antioxidante împiedică aderarea bacteriei E. coli la celule renale.

Arbutina este convertită de ficat în metil-arbutină, și dă un compus cu efect bactericid și bacteriostatic.

Merișoarele conțin de asemenea hidrochinonă, o substanță care combate infecțiile cu ciuperci, precum Candida albicanis.

Dr. Maria Pop spune că merișoarele nu trebuie consumate în paralel cu medicamentele antiinflamatoare, deoarece le diminuează acțiunea.

Interacționează de asemenea cu medicamentele antiacide, crescându-le efectul.

Cei care au pietre la rinichi sau la bilă sau au o tendință de a dezvolta calculi, trebuie să evite merișoarele, din cauză că au oxalați de calciu.

Murele

Aceste fructe au o acțiune multivalentă la nivel gastrointestinal.

Sunt deopotrivă laxative și antidiareice.

„Este singurul fruct care se poate recomanda în ambele afecțiuni (constipație și diaree) chiar și în colonul iritabil”.

O altă trăsătură specifică a murelor este conținutul bogat în vitamina B5.

Fructele de aronia

Un fruct importat, dar care după Revoluție a început să fie cultivat pe zone mari.

Aronia se mai numește și „scorușul negru”, datorită aspectului similar.

Are sute de calități. Este un fruct vitaminizant, mineralizant, bogat în aminoacizi esențiali și vitamina C.

Tonifică întreg organismul.

„Le recomand în primul rând pentru combaterea radiațiilor emise de aparatura aceasta modernă. Mai ales persoanelor care tot timpul folosesc telefonul mobil”.

Cum să le consumăm

Pentru a beneficia de calitatea fructelor de toamnă trebuie să le consumăm în cantități substanțiale.

Cu alte cuvinte, trebuie să facem cure, fie cu fructele proaspete, fie cu suc presat la rece.

Evitați să fierbeți aceste fructe, deoarece fierberea distruge o bună parte din vitamina C.

Citește șiCum să faci gem de fructe de pădure fără fierbere și fără zahăr

În afara sezonului putem folosi fructe de pădure uscate sau congelate.

Congelarea nu deteriorează conținutul de nutrienți.

Sursă articol: Doctorul Naturii, Medicamentele toamnei, fructele negre, TL Plus Maremureș: https://www.youtube.com/watch?v=5O7Q7MXbPb4&ab_channel=TLPlusMaramures

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.