Castanele – un loc de cinste între super-alimente
Castanele se numără printre cele mai intrigante fructe de toamnă.
La noi nu sunt atât de populare ca alte tipuri de nuci, însă în alte culturi sunt considerate o adevărată delicatesă.
Hrănitoare, tonice și revitalizante, castanele sunt bogate în nutrienți care au beneficii pentru sănătate.
Îmbunătățesc digestia și sănătatea inimii. Ajută la controlul zahărului din sânge. Combat anemia.
Cuprins
Conținutul nutrițional al castanelor
Nutriționistul Ewa Heimerdinger spune despre castane că sunt gustoase, sănătoase și regionale.
Jumătate din compoziția lor este formată din apă.
10 castane coapte au:
- 206 calorii
- 2,7 g de proteine
- 1,9 g de grăsimi
- 44,5 g de carbohidrați
- 4,3 g de fibre
Castanele sunt surse bune de minerale și vitamine. 10 castane oferă:
– 47% din doza zilnică recomandată de cupru
– 43% din DZR de mangan
– 25% din DZR din vitamina B6
– 24% din DZR de vitamina C
– 17% din DZR din vitamina B1
– 15% din DZR din acid folic
– 11% din DZR din vitamina B2
– 11% din DZR din potasiu
Sunt bogate în proteine și sărace în grăsimi. Au numeroși carbohidrați complecși, care dau sațietate și alungă foamea câteva ore.
Din acest punct de vedere, sunt considerate o gustare energizantă ideală între mese.
Castanele comestibile vs. castanele sălbatice
Castanul comestibil se numește „Castanea sativa”. Este cunoscut și sub numele de „castanul dulce”.
Nu îl confundați cu castanul sălbatic, sau castanul porcesc, din specia „Aesculus hippocastanum”. Acesta din urmă este folosit în fitoterapie, pentru uz extern, în special în afecțiunile venoase.
Fructele castanului comestibil sunt acoperite de o capsulă cu țepi subțiri și deși.
Castanele sălbatice au o coajă prevăzută cu țepi groși și rari.
Cele două specii pot fi deosebite și după flori.
Însă cele mai mari diferențe sunt între fructe.
Pentru mai multă siguranță, folosiți castanele care se vând în supermarketuri. Acelea sunt în mod sigur comestibile.
Când le cumpărați, asigurați-vă că acea coajă maro este lucioasă și netedă, fără găuri. În caz contrar, fructele sunt bătrâne și uscate.
În ce boli sunt indicate castanele
Prin faptul că îmbunătățesc imunitatea, aduc beneficii întregului organism.
Indicațiile majore pentru consumul de castane se referă la persoanele anemice, vârstnici, convalescenți și astenici.
Sunt recomandate în enterită și enterocolită.
Ajută în hemoroizi și varice.
Conțin triptofan, un aminoacid care produce serotonină. Acest neurotransmițător este asociat cu buna-dispoziție.
Consumul de castane induce o stare de bine la fel ca și consumul de ciocolată.
Citește și – Castanele comestibile – în ce boli ajută și cum se consumă
Sănătatea inimii
Grăsimile une din castane ajută la echilibrarea nivelului colesterolului. Scad inflamațiile și împiedică apariția cheagurilor de sânge și ateroscolerozei.
Potasiul din castane are la rândul lui efecte vasodilatatoare și hipotensoare.
În consecință, aceste fructe diminuează riscul de atac de cord, accidente vasculare cerebrale sau boli coronariene.
În afecțiunile cardiovasculare și renale se recomandă piureul de castane, dimineața și seara.
Sănătatea vaselor de sânge
Castanele dulci conțin acizi grași esențiali (acid linoleic, acid palmitic, acid oleic). Aceștia ajută la scăderea colesterolului LDL din sânge. Împiedică formarea depozitelor de placă în interiorul vaselor de sânge.
Astfel, mențin elasticitatea vaselor sangvine și un sistem vascular sănătos.
Citește și – Tratament cu pulbere de castane pentru afecțiuni venoase, coronariene, musculare și nervoase
Susțin funcțiile creierului
Datorită vitaminelor B (acid folic, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6), castanele susține buna dezvoltare a creierului și funcțiile cognitive.
Potasiul contribuie la îmbunătățirea memoriei și concentrării, datorită efectului stimulator asupra fluxului sangvin către creier.
Sănătatea sistemului imunitar
Castanele sunt surse de vitamina C la fel de valoroase ca și fructele citrice.
Vitamina C favorizează producția de celule albe de sânge și combate stresul oxidativ.
Consumul de castane ne poate întări rezistența la diverși patogeni.
Castanele conțin și alți antioxidanți care susțin imunitatea.
Acidul elagic și acidul galic luptă cu radicalii liberi și toxinele. Optimizează funcția sistemului imunitar.
Majoritatea bolilor cronice sunt provocate de acțiunea distructivă a radicalilor liberi. Aceștia pot produce mutații celulare și implicit cancer.
Prevenirea sau controlul diabetului
Cu toții am auzit cât de importante sunt fibrele pentru combaterea diabetului.
Castanele sunt surse bogate de fibre. Au un indice glicemic scăzut. Nu determină o creștere rapidă a zahărului din sânge.
Leac pentru diaree
Coaja castanelor conține multe taninuri, care pot ajuta la soluționarea diareii.
Se taie mărunt 15-20 g de fructe cu tot cu coajă. Se fierb într-un litru de apă pentru 2-3 minute, apoi se infuzează încă 15 minute.
Decoctul se strecoară și se administrează pe parcursul zilei, în doze de 2-3 căni.
Taninurile ajută de asemenea la calmarea și vindecarea rănilor. Reduc inflamația și contribuie la tratarea hemoroizilor.
Sănătatea oaselor și dinților
Calciul, fosforul și magneziul din castane susțin rezistența osoasă. Previn distrugerea smalțului dentar și degenerarea oaselor.
Citește și – Mâncați castane! Sunt foarte hrănitoare și benefice în numeroase afecțiuni
Utile în hipertiroidism
Acidul elagic din castane susține funcția glandei tiroide. Este benefic mai cu seamă îîn caz de hipertiroidism, deoarece suprimă secreția hormonilor tiroidieni.
Cum se consumă castanele
Castanele proaspete rezistă la temperatura camerei o săptămână. Dacă le puneți într-o pungă, stau la frigider până la o lună.
Le puteți de asemenea congela până la 6 luni.
Castanele pot fi consumate ca atare, coapte în cuptor.
Din ele se pot face de asemenea piureuri, terci, dulceață sau cafea.
Făina de castante constituie o alternativă gustoasă la făina de grâu pentru persoanele cu boala celiacă.
Poate fi folosită la copt, pentru pâine, negrese, prăjituri.
Cum se coc castanele
Înmuiați-le în apă 30 de minute. Faceți o tăietură adâncă în partea rotundă a fiecărui fruct.
Coaceți-le în cuptor la 200 de grade Celsius pentru 20-30 de minute. Se decojesc după răcire.
Castanele se digeră ușor, datorită conținutului bogat în amidon.
Fibrele îmbunătățesc la rândul lor activitatea intestinală.
Surse articol:
1. Ryan Raman, Katherine Marengo, 9 Intriguing Health Benefits of Chestnuts, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/chestnuts-benefits
2. Health Benefits Times, Sweet Chestnuts facts and health benefits: https://www.healthbenefitstimes.com/sweet-chestnuts/
3. Liviu Gheorghe, Călin Ianța, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Castanele comestibile (Castanea sativa), Vindecare și purificare prin alimentație și post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 162-163