Socul (flori și fructe) – utilizări medicinale recomandate de dr. C-tin Pârvu
Socul este un arbust care produce flori și fructe de o valoare semnificativă, atât pentru industria alimentară, cât și pentru cea medicinală.
În florile de soc se găsesc vitamina C, mucilagii, acizi organici și ulei volatil.
Fructele conțin doze mari de vitamina C (65-120 mg%), potasiu (300 mg%), vitamina A (300 mcg%), proteine (2,5%) și zaharuri.
Atât florile, cât și fructele sunt folosite în scop alimentar la prepararea de băuturi răcoritoare, siropuri și ceaiuri.
Din boabele coapte de soc se fac numeroase preparate: dulceață, gem, marmeladă, jeleu, suc, compot, sirop, vin, lichior, oțet sau tincturi.
Sucul de fructe de soc are un pigment foarte puternic, și poate fi folosit ca și colorant natural.
Cuprins
Ce proprietăți au florile de soc
Florile socului sunt deseori incorporate în ceaiurile pentru slăbit, pentru răceală sau pentru reumatism.
Au proprietăți diuretice și depurative, sudorifice, antiseptice, laxative, antinevralgice și antireumatice.
În ce boli sunt indicate florile de soc
Florile de soc pot fi folosite în următoarele afecțiuni:
- răceală și gripă
- stări febrile cauzate de răceală
- bronșită
- tuse
- afecțiuni renale și vezicale
- nevralgi
- reumatism
- furuncule
- abcese
- arsuri
Citește și – Socul – „o farmacie în sine” (indicații, administrare, contraindicații)
Ce proprietăți au fructele de soc
Dacă florile sunt depurative, fructele de soc sunt laxative.
Grație conținutului bogat în vitamina C și minerale, au proprietăți imunostimulatoare, tonice și mineralizante.
Sunt de asemenea antiseptice și antinevralgice.
Cel mai însemnat aport îl aduc în tratarea constipațiilor, dar și în afecțiunile respiratorii.
Studiile au arătat că extractele din fructe de soc au proprietăți antivirale semnificative.
Citește și – Fructele de soc combat 10 tulpini de virusuri gripale, inclusiv Coronavius
Sunt de asemenea eficiente în curele de slăbire.
Perioadă de recoltare a socului
Florile de soc se culeg primăvara, după înflorirea completă. Se taie pălăriile și se usucă într-un singur strat.
Fructele se recoltează toamna, în perioada septembrie-octombrie. Semnul că au ajuns la maturitate este culoarea neagră.
Se taie toată inflorescența. Se usucă la soare, sau în poduri cu acoperiș de tablă.
După ce s-au uscat, se scutură de bace și se păstrează în pungi de hârtie.
Atenție, fructele de soc nu trebuie consumate crude (verzi), ci doar atunci când s-au copt complet și au devenit negre la culoare. Altfel pot fi toxice.
Tratamente cu flori și fructe de soc
Nevralgie sciatică, nevralgie de trigemen, nevralgii intercostale
Se pun 2 lingurițe de flori de soc uscate într-o cană (250 ml) cu apă clocotită. Se acoperă și se lasă un sfert de oră la infuzat.
Se strecoară și se beau 3 ceaiuri pe zi.
Pentru tratarea durerilor cauzate de nevralgii în general, prof. Constantin Pârvu recomandă și fructele de soc.
Se storc fructele coapte bine și se extrage sucul. Se amestecă 20-30 de grame de suc cu 20% alcool.
Această tinctură calmează durerile în câteva minute. Dacă afecțiunea este cronică, rezultatele apar după 3-5 zile de tratament.
Un alt remediu pentru nevralgiile sciatice și intercorstale și reumatismul abarticular constă în folosirea tuturor părților socului.
Astfel, se pun 50-100 g de flori, frunze și fructe la infuzat în 3 litri de apă. După jumătate de oră, se strecoară.
Infuzia se toarnă în apa caldă din cadă.
Pentru nevralgiile intercostale se pun cataplasme cu infuzie din 50 g de flori, frunze și fructe la un litru de apă.
Gripă, rinită, guturai, adenoviroze, cistită, afecțiuni renale
Se recomandă infuzia din flori de soc. Se folosesc 1-2 lingurițe de flori uscate și 200 ml de apă clocotită. Se lasă un sfert de oră la infuzat, apoi se filtrează.
Doza recomandată este de 3-4 căni de ceai pe zi.
Guturai
Se fac inhalații cu ceai de flori de soc, de 2 ori ori pe zi. Ultima procedură trebuie făcută seara.
Constipație, cură de slăbire
Este indicat consumul unei căni cu infuzie de flori de soc seara, la culcare.
Se folosește 1 linguriță de flori uscate la 200 ml de apă clocotită.
Acest ceai stimulează tranzitul intestinal, mărește diureza și provoacă transpirații.
Hidropizie cardiorenală (lichid în pleură, pericard, peritoneu, articulații)
Se recomandă 3-4 căni de ceai de flori de soc pe zi, ca adjuvant. Se folosesc 2-3 lingurițe de flori uscate la 200 ml de apă clocotită. Infuzia durează 15 minute.
Citește și – Floarea și fructele de soc – prietenele curelor de slăbire
Afecțiuni urinare
Se pune 1 linguriță de fructe de soc la fiert cu 1 cană de apă rece. După câteva minute de fierbere, fructele se pasează cu blenderul vertical.
Se adaugă zahăr sau zaharină. Se beau 1-2 căni pe zi.
Boli de piele
În caz de arsuri, abcese, furuncule, erizipel, folicolite sau contuzii, se fac băi cu ceai din flori de soc.
Se pun 40 g de flori uscate la infuzat 20 de minute într-un litru de apă clocotită.
Se strecoară și se folosește la băi locale sau sub formă de cataplasme.
Sursă articol: Prof. Dr. Constantin Pârvu, Soc, Universul Plantelor – Mică Enciclopedie, Editura Enciclopedică, București, 2000, pp. 614-615