Ceaiul de dafin calmează durerile în gât și dezinfectează cavitatea bucală

Dafinul (Laurus nobilis) este deopotrivă o plantă aromatică și medicinală.

În scop curativ se folosesc frunzele. Acestea sunt utilizate în scop curativ din antichitate.

Dafinul calmeaza durerile in gat, dezinfecteaza cavitatea bucala

Dafinul calmeaza durerile in gat, dezinfecteaza cavitatea bucala: Azerbaijan_stockers – www.freepik.com

Popoarele vechi foloseau dafinul în afecțiunile stomacale, hepatice și renale.

Dafinul – proprietăți

Frunzele de dafin au un miros puternic și un gust amărui. Aceste caracteristici se datorează uleiurilor esențiale și eucaliptolului.

Un studiu a arătat că acest compus alungă gândacii de bucătărie.

Citește șiDafinul combate moliile, gărgărițele, fluturii și gândacii din făină

Uleiul conținut de frunzele de dafin are circa 81 de compuși.

Și fructele de dafin sunt bogate în ulei esențial. Acesta este folosit în industria săpunurilor.

Dafinul impresionează prin conținutul foarte bogat în vitamine și minerale: fier, magneziu, fosfor, calciu, mangan, cupru, zinc, magneziu, vitamina A, vitamina B6, vitamina C.

Este totodată o sursă bună de fibre și proteine.

Conține antioxidanți puternici, precum apigenină, luteolină, kaempferol, mircetină, quercetină și flavonoide.

Cum se prepară ceaiul de dafin

Compușii din dafin sunt solubili în apă. Acest lucru înseamnă că putem beneficia de efectele terapeutice ale dafinului consumându-l sub formă de ceai.

Se pune 1 linguriță de frunze de dafin mărunțite la infuzat în 250 ml de apă clocotită. După 3-5 minute, se strecoară.

Infuzia se bea fierbinte sau caldă.

Citește șiMiraculosul ceai de dafin – omoară toți virușii, microbii și toxinele

În ce afecțiuni ajută dafinul

Dafinul are efecte tonice, aperitive, calmante și antiseptice.

Acționează de asemenea ca un agent antioxidant, diuretic și antidiabetic.

Tuse și dureri în gât

În caz de dureri în gât sau a infecțiilor gurii, se face gargară cu ceai de dafin.

Sau se înmoaie o cârpă în ceai și se aplică pe piept sau pe spate.

Ajută în răceli, bronșită și infecții pectorale.

Febră

Administrat intern, ceaiul de dafin induce transpirația și reduce temperatura corpului.

Contribuie astfel la ameliorarea simptomelor de răceală și gripă.

Infecții

Dafinul conține vitamina C și vitamina A, doi antioxidanți care susține funcția sistemului imunitar.

Este o plantă antibacteriană. Dezinfectează cavitatea bucală și poate fi utilă în infecțiile gurii.

Tulburări digestive

Frunzele de dafin stimulează tractul gastrointestinal și digestia. Reduc gazele și flatulența.

Sunt utile în constipație.

Pentru îmbunătățirea digestiei, ceaiul se administrează cu jumătate de oră înainte de masă.

Diabet

Cercetătorii pakistanezi au descoperit că dafinul scade riscul de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Dafinul este recomandat diabeticilor deoarece reduce glucoza din sânge și îmbunătățește funcția insulinei.

Afecțiuni cardiovasculare

Datorită conținutului de potasiu, fier și antioxidanți, ceaiul de dafin poate fi benefic pentru sistemul cardiovascular.

Protejează împotriva bolilor de inimă și a accidentelor vasculare.

Un studiu apărut în „Clinical Biochemistry and Nutrition” a arătat că 1-3 g de dafin pe zi pot reduce cu 26% nivelul de colesterol.

Dureri

Pentru calmarea durerilor, se masează regiunile afectate cu ulei esențial de dafin, diluat corespunzător cu ulei vegetal. La fel de bun este uleiul vegetal, infuzat cu cu dafin – rețeta AICI, sau ungeuntul din dafin – rețeta AICI.

Acesta reduce umflătura și atenuează durerile de cap, durerile articulațiilor, durerile reumatice și durerile provocate de entorse.

Ceai organic din frunze de dafin puteți găsi pe site-ul Bizantincons, care comercializează produse din plante preparate în Muntele Athos.

Precauții și contraindicații

Atenție, frunzele de dafin nu trebuie consumate/înghițite întregi, deoarece există riscul de înecare.

Au fost semnalate cazuri în care frunzele s-au blocat în gât.

Nu consumați dafin în cantități mari sau pe perioade lungi de timp, deoarece poate deveni toxic.

Fumigațiile cu frunze de dafin trebuie realizate cu precauție la domiciliu.

Surse articol:

1. Herbwisdom, Bay Leaf Benefits: https://www.herbwisdom.com/herb-bay.html
2. Aayushi Gupta, Kickstart your morning with bay leaf tea for its bundle of health benefits, Health Shots: https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/kickstart-your-morning-with-bay-leaf-tea-for-its-bundle-of-health-benefits/
3. Bizanticons.ro, Ceai organic de frunză de dafin: https://www.bizanticons.ro/ro/ceaiuri-naturiste/18469-ceai-organic-de-frunza-de-dafin-laurus-nobilis.html
4. Emily Laurence, Looking for a Healthy Bev That’s Good For Your Heart? Sp on Bay Leaf Tea, Well and Good: https://www.wellandgood.com/bay-leaf-tea/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.