Busuiocul – o plantă aducătoare de sănătate și binecuvântare
Busuiocul este considerat o plantă aducătoare de vindecare și binecuvântare.
În cultul bisericesc, frunzele verzi sau uscate se pun în agheasmă pentru a-i da o aromă deosebită. Iar crenguțele uscate sunt înmănunchiate și folosite la stropirea cu agheasmă de către preoți.
Academicianul Ovidiu Bojor spune că uleiul esențial de busuioc este folosit la prepararea Sfântului și Marelui Mir.
În ceea ce privește beneficiile sale aduse sănătății, acestea sunt deosebit de variate.
Din păcate, busuiocul este prea puțin studiat ca plantă medicinală la noi.
Conține flavonoide, saponozide, taninuri, ulei eteric bogat în estragol, eugenol, geraniol și linalool.
Citește și – Secretele cultivării și creșterii busuiocului în grădină sau în ghiveci
Cuprins
În ce boli ajută busuiocul
În medicina populară, este folosit în afecțiunile sistemului respirator, digestiv, nervos, cardiovascular, renal și genital.
Afecțiuni ale aparatului digestiv
Profesorul Ovidiu Bojor notează că busuiocul stimulează digestia și combate infecțiile intestinale.
Are efecte aperitive, carminative și antiinflamatoare la nivelul intestinului subțire.
Fitoterapeutul Constantin Milică îl recomandă în următoarele afecțiuni:
- colici intestinale
- crampe sau spasme stomacale
- balonare
- constipații rebele
- diaree
- dizenterie
- vomă
- anorexie
- colită de fermentație
- enterocolite
- viermi intestinali
- ulcere gastrice
Citește și – Busuiocul dezmorțește organismul și însuflețește pe cei bolnavi și slăbiți
Afecțiuni ale aparatului respirator
Dr. Bojor menționează acțiunea antiseptică pulmonară a busuiocului, precum și efectele sale febrifuge.
Poate fi folosit în caz de:
- răceală, gripă
- infecții respiratorii
- tuse, guturai, răgușeală
- bronșite acute și cronice
- astm bronșic
- angină
- inflamații ale tractului respirator
- amigdalite
Busuiocul poate fi folosit și în afecțiunile bucale, precum gingivită.
Afecțiuni cardiovasculare
Busuiocul este antioxidant, diuretic și hipotensiv. Poate fi benefic în:
- angină pectorală
- hipertensiune arterială
- insuficiență cardiacă cu edeme
Afecțiuni ale sistemului nervos
Efectele înviorătoare și energizante ale busuiocului sunt bine-cunoscute.
Această plantă stimulează deopotrivă funcția sistemului nervos și activitatea creierului.
Este un tonic nervos și cerebral excelent.
- astenie nervoasă
- surmenaj
- oboseală
- dureri de cap
- migrene
- tulburări de memorie
- depresie psihică
- amețeli
- insomnie nervoasă
- epilepsie
- nelinite, agitație, angoase
- tensiune, energie negativă
Citește și – Ceai tonic pentru creier și memorie din mentă, salvie și busuioc
Afecțiuni reno-genitale
Busuiocul poate fi util în afecțiunile renale și genitale datorită efectelor sale diuretice, antiinflamatoare și antifungice.
Este recomandat în:
- infecții urinare
- răceli genitale
- blenoragie
- dureri menstruale
- candidoze
- lactație scăzută (ceaiul este util în timpul alăptării)
Afecțiuni ale pielii
Grație proprietăților sale antiinfecțioase, busuiocul poate fi folositor în diverse afecțiuni dermatice:
- răni cu puroi
- tăieturi
- inflamații oftalmice și ORL
- prurit
- negi
- seboree
- candidoză bucală (gargară)
Moduri de utilizare
Farmacistul Ovidiu Bojor recomandă administrarea busuiocului sub formă de infuzie. Se folosesc 1-2 lingurițe de frunze verzi sau uscate la 1 cană cu apă clocotită.
Dr. Marc Bosquet spune că infuzia de busuioc întărește digestia dacă este administrată după masă.
Contra guturaiului se poate lua pulbere de busuioc în doze mici, de mai multe ori pe zi. Aceasta se obține din frunzele uscate și măcinate prin râșnița electrică de cafea.
Citește și – Tratamente cu pulbere de busuioc
În bucătărie, busuiocul dă o aromă deosebită salatelor, supelor, deserturilor, dar și murăturilor, oțeturilor sau băuturilor alcoolice ori nonalcoolice.
Parfumul de busuioc ține departe furnicile.
Surse articol:
1. Ovidiu Bojor, Dumitru Răducanu, Busuiocul, Plante și Miresme Biblice – Hrană Pentru Suflet și Trup, Editura Fiat Lux, București, p. 29
2. Constantin Milică, Camelia Roma, Daniela Troia, Busuiocul, Alimentația Rațională Pentru o Viață Sănătoasă, Editura Doxologia, 2017, pp. 123-124
3. Marc Bosquet, Busuioc, 500 de Rețete Naturale Pentru Sănătate și Frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 28