Trandafirul te lecuiește de anxietate, nervozitate și migrene
√ Bazat pe studii științifice
Trandafirul este o floare ornamentală, dar totodată medicială.
Pe lângă efectul estetic, are și efecte terapeutice demonstrate științific.
O recenzie din 2011 realizată de iranieni proprietățile trandafirului de Damasc: antibacteriene, anti-HIV, antioxidante, antitusive, hipnotice, antidiabetice și relaxante.
Aceste efecte sunt de altfel cunoscute de mult timp în medicina tradițională.
Cuprins
Trandafirul în medicina tradițională
În vechime, petalele de trandafir erau întrebuințate în durerile pectorale și abdominale, sângerările menstruale excesive, ca tonic cardiac, laxativ blând și antiinflamator.
Triburile de americani nativi fierbeau rădăcinile de trandafir și le dădeau copiilor în caz de tuse.
Compoziție chimică
Oamenii de știință au identificat diverși compuși valoroși în trandafirul de Damasc:
- terpeni
- glucozide
- flavonoide
- antocianini
- mircenă
- vitamina C
- kaempferol
- quercetină
- ulei gras
- acizi organici
- acid carboxilic
Efectele medicinale ale trandafirilor se datorează în mare parte concentrației mari de polifenoli. Aceștia au acțiune antioxidantă, antiinflamatoare, antimutagenă și antidepresivă.
Preparate din trandafiri
Cele mai cunoscute preparate din trandafir sunt apa de trandafir și uleiul esențial.
Uleiul are beneficii dovedite în tulburările nervoase. Este un relaxant util în depresie, stres, nervozitate, tensiune, tristețe profundă și supărări.
Acționează și în plan somatic, ameliorând alergiile, durerile de cap și migrenele.
Poate fi folosit sub formă în aromaterapie.
Iranienii mănâncă petalele uscate de trandafiri cu iaurt.
Două forme mai simple de administrare a trandafirul sunt ceaiul și maceratul.
În scop culinar și terapeutic se folosește doar trandafirul de Damasc (Rosa Damascena) și trandafirul de dulceață (Rosa centifolia).
Pot fi utilizate atât petale proaspete, cât și uscate.
Infuzie de trandafir – rețetă
Ingrediente
- 1 mână de petale de trandafir
- 1 litru de apă
Mod de preparare
Puneți apa la încălzit într-un ibric. Când începe să clocotească, stingeți focul și adăugați petalele mărunțite.
Acoperiți vasul și lăsați la infuzat 5 minute.
Strecurați-l și consumați-l cald sau rece.
Indicații terapeutice
Trandafirul are efecte benefice asupra sistemului nervos central. Este un hipnotic blând, analgezic și anticonvulsiv.
- anxietate
- nervozitate accentuată
- laringită
- viroze
- afecțiuni renale
Poate fi consumat și în loc de apă suc. Este parfumat și răcoritor.
Macerat de trandafir – rețetă
Ingrediente
- 2 linguri de petale de trandafir
- 250 ml de apă rece
Mod de preparare
Se pun petalele în apă și se lasă la macerat peste noapte.
Se administrează la o distanță de 2 ore de la micul-dejun și de 2 ore înainte de masa de prânz, în jurul orei 10:00.
Indicații terapeutice
- migrene
- fobii
- neliniște
Surse articol:
1. Mohammad Hossein Boskabady, Mohammad Naser Shafei, Zahra Saberi, and Somayeh Amini, Pharmacological Effects of Rosa Damascena, Iran J Basic Med Sci. 2011 Jul-Aug; 14(4): 295–307: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586833/
2. Tapanee Hongratanaworakit, Nat Prod Commun. 2009 Feb;4(2):291-6., Relaxing effect of rose oil on humans: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19370942/
3. Mariana Borloveanu, Trandafirul, Leacuri Mănăstirești, Vol. 2, Editura Lumea Credinței, București, 2019, pp. 108-109