Trandafirul te lecuiește de anxietate, nervozitate și migrene

Bazat pe studii științifice

Trandafirul este o floare ornamentală, dar totodată medicială.

Pe lângă efectul estetic, are și efecte terapeutice demonstrate științific.

Trandafir - proprietati si beneficii

Trandafir – proprietati si beneficii: Patrick Nouhailler

O recenzie din 2011 realizată de iranieni proprietățile trandafirului de Damasc: antibacteriene, anti-HIV, antioxidante, antitusive, hipnotice, antidiabetice și relaxante.

Aceste efecte sunt de altfel cunoscute de mult timp în medicina tradițională.

Trandafirul în medicina tradițională

În vechime, petalele de trandafir erau întrebuințate în durerile pectorale și abdominale, sângerările menstruale excesive, ca tonic cardiac, laxativ blând și antiinflamator.

Triburile de americani nativi fierbeau rădăcinile de trandafir și le dădeau copiilor în caz de tuse.

Compoziție chimică

Oamenii de știință au identificat diverși compuși valoroși în trandafirul de Damasc:

  • terpeni
  • glucozide
  • flavonoide
  • antocianini
  • mircenă
  • vitamina C
  • kaempferol
  • quercetină
  • ulei gras
  • acizi organici
  • acid carboxilic

Efectele medicinale ale trandafirilor se datorează în mare parte concentrației mari de polifenoli. Aceștia au acțiune antioxidantă, antiinflamatoare, antimutagenă și antidepresivă.

Preparate din trandafiri

Cele mai cunoscute preparate din trandafir sunt apa de trandafir și uleiul esențial.

Uleiul are beneficii dovedite în tulburările nervoase. Este un relaxant util în depresie, stres, nervozitate, tensiune, tristețe profundă și supărări.

Acționează și în plan somatic, ameliorând alergiile, durerile de cap și migrenele.

Poate fi folosit sub formă în aromaterapie.

Iranienii mănâncă petalele uscate de trandafiri cu iaurt.

Două forme mai simple de administrare a trandafirul sunt ceaiul și maceratul.

În scop culinar și terapeutic se folosește doar trandafirul de Damasc (Rosa Damascena) și trandafirul de dulceață (Rosa centifolia).

Pot fi utilizate atât petale proaspete, cât și uscate.

Trandafir - proprietati si beneficii

Trandafir – proprietati si beneficii

Infuzie de trandafir – rețetă

Ingrediente

  • 1 mână de petale de trandafir
  • 1 litru de apă

Mod de preparare

Puneți apa la încălzit într-un ibric. Când începe să clocotească, stingeți focul și adăugați petalele mărunțite.

Acoperiți vasul și lăsați la infuzat 5 minute.

Strecurați-l și consumați-l cald sau rece.

Indicații terapeutice

Trandafirul are efecte benefice asupra sistemului nervos central. Este un hipnotic blând, analgezic și anticonvulsiv.

  • anxietate
  • nervozitate accentuată
  • laringită
  • viroze
  • afecțiuni renale

Poate fi consumat și în loc de apă suc. Este parfumat și răcoritor.

Macerat de trandafir – rețetă

Ingrediente

  • 2 linguri de petale de trandafir
  • 250 ml de apă rece

Mod de preparare

Se pun petalele în apă și se lasă la macerat peste noapte.

Se administrează la o distanță de 2 ore de la micul-dejun și de 2 ore înainte de masa de prânz, în jurul orei 10:00.

Indicații terapeutice

  • migrene
  • fobii
  • neliniște

Surse articol:

1. Mohammad Hossein Boskabady, Mohammad Naser Shafei, Zahra Saberi, and Somayeh Amini, Pharmacological Effects of Rosa Damascena, Iran J Basic Med Sci. 2011 Jul-Aug; 14(4): 295–307: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586833/
2. Tapanee Hongratanaworakit, Nat Prod Commun. 2009 Feb;4(2):291-6., Relaxing effect of rose oil on humans: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19370942/
3. Mariana Borloveanu, Trandafirul, Leacuri Mănăstirești, Vol. 2, Editura Lumea Credinței, București, 2019, pp. 108-109

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.