Urzica-Moartă Albă şi Galbenă: Proprietăţi, Indicaţii Terapeutice

Urzica este o plantă medicinală redutabilă, care s-a remarcat prin puterea detoxifiantă şi depurativă asupra sângelui, rinichilor şi pielii. Este catalogată drept regina plantelor şi aliment vindecător în multe culturi ale lumii. Există cel puţin 40 de specii de urzică, însă urzica-moartă albă şi galbenă sunt cele mai cunoscute şi binefăcătoare. Reţetele de mai jos aparţin vindecătoarei austriece Maria Treben.

Urzica-moartă albă – boli ginecologice la femei

Urzica-moartă albă (Lamium album)

Urzica-moartă albă (Lamium album)

Urzica-moartă albă (Lamium album) se mai numeşte în limbajul popular urzică creaţă, sugel alb sau mierea ursului cu flori bălai.

Este o plantă medicinală cu proprietăţi remarcabile, în special în ceea ce priveşte afecţiunile genitale la femei.

Urzica-moartă albă creşte pe calea ferată, pe margine de drum şi pe lângă dărâmături. Se poate găsi până în luna octombrie.

În scop terapeutic, se culeg frunzele, dar mai ales florile.

Maria Treben a descoperit că ceaiul din flori de urzică-moartă albă ajută în maladiile grave ale femeilor, cum sunt bolile grave ale organelor pelvine.

Inclusiv pentru alinarea durerilor menstruale, se pot bea câte 2 căni de ceai zilnic.

Femeile care suferă des de astfel de afecţiuni ar trebui să consume mai mult acest tip de ceai.

Urzica-moartă albă este şi un bun depurativ, fiind utilă în combaterea insomniei pe fond nervos.

Urzica-moartă galbenă – boli renale

Urzica-moartă galbenă (Lamium galeobdolon)

Urzica-moartă galbenă (Lamium galeobdolon)

Urzica-moartă galbenă (Lamium galeobdolon) se mai numeşte şi gălbiniţă sau zebrea.

Creşte de regulă prin aceleaşi locuri umede şi umbroase prin care creşte şi urzica (urtica dioica). Medicina naturistă foloseşte de la această plantă frunzele şi florile.

Urzica-moartă galbenă acoperă în special domeniul afecţiunilor renale:

– Retenţie urinară
– Boli ale căilor urinare
– Usturimi la urinat
– Boli renale grave
– Anasarcă

Florile urzicii-moarte galbene sunt bune pentru tratarea tulburărilor digestive, scrufuloză sau erupţii cutanate.

Pentru aceste afecţiuni, se bea câte o cană de ceai de urzică-moartă galbenă dimineaţa.

Persoanele care suferă de ulceraţii şi varice pot folosi această plantă pe zona afectată sub formă de infuzie, aplicată extern prin comprese.

Răceli urinare, nefrite, paralizie vezicală

Maria Treben recomandă ca persoanele afectate de aceste simptome să facă o baie de şezut cu urzică-moartă-galbenă, întrucât are efecte extrem de binefăcătoare.

Scleroză renală

În cazuri de scleroză renală, irigare renală sau racordare la rinichi artificial, se recomandă un amestec din părţi egale: urzică-moartă galbenă, drăgaică şi splinuţă. Este unul din cele mai bune leacuri găsite pentru aceste boli. În cazul în care nu se va găsi urzică-moartă galbenă, se poate folosi în loc urzică-moartă albă.

Cum se prepară planta?

Infuzie. Se adaugă o linguriţă cu vârf de urzică-moartă galbenă la 250 ml de apă. Planta doar se opăreşte puţin, apoi se lasă la repaosat câteva minute.

Amestec de ceaiuri. Urzica-moartă galenă se asociază bine cu drăgaica şi splinuţa. Se folosesc în cantităţi egale. Pentru prepararea ceaiului se foloseşte o linguriţă cu vârf de amestec şi se opăreşte în 250 ml de apă. Se lasă puţin în repaos înainte de folosire.

Comprese. Se prepară o infuzie din 3 linguriţe cu vârf de plantă în 500 ml de apă. Se opăreşte şi după ce s-a răcit puţin, se umezeşte o bucată de tifon sau pânză şi se aplică pe locul afectat. Compresele trebuie să fie călduţe.

Băi de şezut. Pentru o baie de şezut, Maria Treben recomanda să se folosească o jumătate de găleată (de 3-4 litri) de flori proaspete, sau 100 g de plantă uscată. Plantele se pun la macerat peste noapte în apă rece. A doua zi, maceratul se încălzeşte şi se toarnă în vasul pregătit pentru baie. Se stă în apă puţin deasupra rinichilor. Baia durează 20 de minute. Apa reîncălzită se poate folosi pentru încă 2 băi de şezut.

lamium album   urzica-moartă galbenă

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.