Măghiranul – o plantă medicinală de excepție
Măghiranul (Majorana hortensis) face parte din aceeași familie de plante (Lamiaceae) cu menta, rozmarinul, busuiocul sfânt, salvia, isopul și lavanda.
Deși este deseori asociat cu oregano, sunt plante diferite.
Ce proprietăți are măghiranul
Măghiranul conține doze bune de vitamina A, vitamina C, calciu, fier și ulei volatil bogat în terpinen, terpineol, carvacrol, acid ursolic și beta sitosterină.
Uleiul esențial conține compuși fenolici, hidrocarboni monoterpeni și monoterpeni oxigenați.
Este apreciat în India ca adjuvant antiseptic, antispasmodic, carminativ, expectorant și tonic nervin.
Stimulează circulația sangvină, tonifică nervii.
Medicina modernă a arătat că măghiranul are mult mai multe activități farmacologice: antioxidante, antiinflamatoare, anti-ulceroase, gastroprotectoare, hepatoprotectoare, cardioprotectoare, antiplachetare, antibacteriene, antifungice, antitumorale, diuretice, emenagoge.
Citește și – Măghiranul calmează stările nervoase și tulburările digestive, combate infecțiile, reduce durerile
În ce afecțiuni ajută măghiranul
În medicina tradițională, măghiranul este folosit în afecțiunile gastrointestinale, respiratorii, cardiace, neurologice și reumatologice.
- gaze, balonare
- digestie lentă
- colici stomacale
- gastrită hipoacidă
- inapetență
- ulcere gastrice
- viermi intestinali
- anorexie
- stări nervoase
- insomnie
- răceală
- bronșită
- tuse, astm
- hipotensiune arterială
- ateroscleroză
- dureri musculare
- artrită
- reumatism
- metastaze
- probleme menstruale
Ceaiul de măghiran stimulează digestia și ameliorează diverse probleme la acest capitol, precum indigestie, constipații, colici, tulburări de alimentație sau chiar infecții stomacale.
Datorită conținutului de vitamina A și C, planta contribuie la creșterea apărării antioxidante și imunitare.
Protejează împotriva infecțiilor cu stafilococi și a intoxicațiilor alimentare, a malariei, gripei și altor infecții.
Consumul de măghiran poate ajuta la prevenirea diabetului, anemiei și osteoporozei.
Are o influență benefică asupra sistemului nervos. Îmbunătățește activitatea creierului și protejează celulele nervoase.
Uleiul esențial de măghiran poate fi folosit în anxietate, stres, depresie, demență sau Alzheimer.
La fel de bine poate ajuta în răceală, gripă și bronșită. Se pot face inhalații în apă fierbinte.
Uleiul esențial de măghiran are efecte bune și în durerile musculare, spasme și dureri de cap tensionate.
Se diluează câteva picături cu un ulei vegetal și se folosește la masarea zonelor afectate.
Nu în ultimul rând, măghiranul susține sănătatea femeilor, prin faptul că are un efect echilibrant asupra hormonilor.
Ajută la stimularea și reglarea menstruațiilor.
Reduce simptomele asociate cu sindromul premenstrual sau menopauza.
Cum se folosește măghiranul în scop terapeutic
Ceaiul de măghiran se prepară în general dintr-o linguriță de frunze uscate și mărunțite și 200 ml de apă.
Se fierbe un sfert de oră. Se pot consuma 2 căni în decursul a 2 ore în cazul tulburărilor digestive.
Colici intestinale la copii: se pun cataplasme calde din frunze măghiran pe zona afectată.
Imunitate: se bea câte o cană de ceai de frunze de măghiran.
Răceală: se pun 3-4 frunze de măghiran mărunțit la fiert cu o cană cu apă timp de 10 minute; se administrează câte 2 ceaiuri pe zi.
Tuse: se face un ceai din 2 linguri de plantă uscată și 2 căni de apă; se inhalează aburii fierbinți.
Sinuzită: se pune 1 lingură de plantă uscată la infuzat într-o cană cu apă clocotită pentru 10 minute; se beau 2 ceaiuri pe zi.
Depresie, stres: se face un ceai mai concentrat, din 2-6 lingurițe de plantă și 200 ml de apă rece. Se lasă la macerat 24 de ore, apoi se încălzește și se strecoară. Se îndulcește cu miere.
Tulburări menstruale: se beau câte 2 căni de decoct de măghiran pe zi.
Hematom: se face o infuzie din florile de măghiran; se înmoaie o compresă în infuzie și se aplică pe zona afectată.
Citește și – Măghiranul – eficient contra oboselii, afecțiunilor digestive, neurologice și cardiovasculare
La ce mâncăruri se folosește măghiranul
Măghiranul este o plantă care poate aromatiza salatele, legumele, leguminoasele și uleiurile.
Are o aromă mai delicată decât oregano, similară cimbrului, rozmarinului și salviei. Se adaugă în mâncăruri la final.
Se pretează la supe, tocănițe, dressinguri, sosuri, paste și pizza, preparate din carne.
Surse articol:
1. Fatemeh Bina, Roja Rahimi, Sweet Marjoram: A Review of Ethnopharmacology, Phytochemistry, and Biological Activities, J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Jan;22(1):175-185: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27231340/
2. Boddu V N Satya Kumar, Rupesh Kumar, Tamizhmani.T, Fasalu Rahiman, Mohamed Niyas K, Majorana hortensis (M.): A review update, April 2011, Research Gate: https://www.researchgate.net/publication/267271451_Majorana_hortensis_M_A_review_update
3, Health Benefits Times, Health Benefits of Marjoram: https://www.healthbenefitstimes.com/marjoram/
4. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Măghiranul, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, p. 102
5. Herbwisdom, Marjoram Benefits: https://www.herbwisdom.com/herb-marjoram.html