Boboci de păpădie în oțet – alternativă „românească” la capere

Bobocii de păpădie în oțet pot fi folosiți ca un înlocuitor ieftin și accesibil la caperele adevărate.

Păpădia produce boboci mici primăvara devreme, înainte de apariția tulpinilor.

Boboci de papadie murati

Boboci de papadie murati: Marcu Ioachim / Transition Heathrow

Dacă îi culegem și îi punem la murat, vom descoperi că au un gust similar caperelor.

Când se culeg bobocii de păpădie

Bobocii de păpădie se recoltează primăvara devreme, când abia s-au format și sunt încă închiși.

Apar chiar la baza plantei, aproape de sol. Arată ca niște butoni.

Uneori, sub un boboc mai mare se află boboci mai mici. Aceștia sunt mult mai fragezi și buni.

Au un gust amărui și merg de minune cu aroma oțetului.

Citește și – Sirop de păpădie și mere verzi – rețetă scandinavă

Boboci de păpădie murați în oțet – rețeta 1

Această rețetă aparține botanistei Joyce Netishen din Washington.

Ingrediente

  • boboci de păpădie
  • ceapă
  • usturoi
  • oțet de mere sau de vin, natural
  • sos de soia

Mod de preparare

Bobocii de păpădie trebuie culeși din locuri curate, departe de traficul mașinilor, oamenilor și animalelor.

Se desfac cu degetele și se adună într-un recipient.

Când ajungeți acasă, îndepărtați codițele și frunzele de la bază.

Spălați-i și lăsați-i să se zvânte complet, astfel încât să nu mai aibă deloc apă.

Curățați o ceapă și tăiați-o fâșii. Luați 2 căței de usturoi și tocați-i mărunt.

Puneți ceapa și usturoiul într-un borcan de 450 de grame.

Borcanul se umple apoi cu bobocii de păpădie, lăsând un spațiu de 2,5-5 cm. deasupra.

Amestecați oțetul cu sosul de soia în proporție de 3:1. Turnați amestecul în borcan, astfel încât lichidul să acopere complet bobocii.

Puneți capacul și strângeți-l bine.

Lăsați păpădia la macerat minim 2 săptămâni, undeva la temperatura camerei.

Amestecați în borcan odată la câteva zile. Dacă lichidul se evaporă, completați cu oțet pentru a menține bobocii scufundați în lichid.

Citește și – Cum să faci jeleu din flori de păpădie – delicios ca mierea!

Boboci de păpădie murați – rețeta 2

Ingrediente

  • 2 căni de boboci de păpădie
  • 2/3 cană de oțet
  • 1/3 cană de apă
  • 1 linguriță de sare

Mod de preparare

Puneți apa, oțetul și sarea într-o crăticioară. Aduceți la punctul de fierbere. Amestecați pentru a ajuta la dizolvarea granulelor de sare.

Puneți bobocii de păpădie în borcane. Adăugați și câteva boabe de ienupăr și piper. Ienupărul le va da un gust mult mai apropiat caperelor.

Turnați peste ei saramura, astfel încât aceștia să fie complet acoperiți.

Puneți capacele și păstrați borcanele în frigider. Sau le puteți steriliza în baie de apă pentru 10 minute.

Cum se consumă bobocii de păpădie murați

Bobocii de păpădie murați pot fi consumați ca garnitură la diverse mâncăruri.

De asemenea, pot fi adăugați în salate de verdețuri sau legume, în supe, omlete, pizza, paste sau sote-uri.

Pot fi serviți pe platouri alături de brânzeturi.

Citește și – Oțet de păpădie – rețetă și beneficii 

Surse articol:

1. Ashley Adamant, Dandelion Capers, Practical Self Reliance: https://practicalselfreliance.com/dandelion-capers/
2. Wild Foods & Medicines, Dandelion: http://wildfoodsandmedicines.com/dandelion/
3. The Wild Foodie, Pickled Dandelion Buds Three Ways: https://www.wildfoodie.co.uk/post/pickled-dandelion-buds-three-ways
4. Hunger and Thirst, Wild about – dandelion buds: http://hungerandthirstforlife.blogspot.com/2010/05/wild-about-dandelion-buds.html
5. Simply Beyond Herbs, How to make dandelion capers: https://simplybeyondherbs.com/how-to-make-dandelion-capers/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.