Oțet de păpădie – rețetă și beneficii
Primăvara este cea mai prielnică perioadă a anului pentru detoxifierea organismului.
Dumnezeu ne-a lăsat o mulțime de plante depurative în natură, de la păpădie și urzici, până la spanac, leurdă și măcriș.
Curățare organismului cu plante de primăvară
Toate aceste verdețuri ajută la curățarea organismului de toxine și deșeuri. Ele purifică mai ales sângele.
Le putem consuma proaspete în salate, ori sub formă de suc, ceai, tincturi sau macerate.
Dacă aveți posibilitatea să culegeți păpădie anul acesta, nu ezistați să încercați rețeta de mai jos.
Un mod simplu de a include această plantă vindecătoare în dieta noastră este să o punem la macerat în oțet.
Vom obține un oțet bogat în nutrienți și în principiile active ale păpădiei.
Oțetul infuzat cu păpădie este totodată un preparat terapeutic, înzestrat cu proprietățile plantei.
Îl putem utiliza la salate în locul oțetului simplu. Are un gust dulce-amărui.
Ajută digestia, îmbunătățește funcțiile ficatului și bilei. Acționează ca un tonic general pentru organism.
Citește și – Ceai pentru anemie din urzică și păpădie
Păpădie macerată în oțet – rețetă
Se poate folosi orice tip de oțet. Preferabil este însă să optați pentru un produs cât mai natural posibil. Cel mai nutritiv este oțetul de mere.
Ingrediente
- 1 ¾ căni de flori proaspete de păpădie
- 1 ½ căni de oțet de vin sau de mere
Mod de preparare
Florile de păpădie trebuie culese din propria grădină sau din zone nepoluate.
Umpleți un borcan cu florile de păpădie. Completați cu oțet până sus. Amestecați cu un bețișor de lemn, apoi mai puneți oțet dacă mai este nevoie.
Înfiletați capacul la borcan și lăsați-l să stea în tr-un loc răcoros cel puțin 1 săptămână.
Perioada de macerare poate ajunge până la 6 săptămâni. Cu cât mai mult stau plantele la macerat, cu atât mai concentrat va fi produsul final.
Strecurați oțetul printr-un tifon des. Păstrați maceratul obținut într-un borcan, la loc răcoros sau în frigider.
Moduri de utilizare
Oțetul de păpădie poate fi folosit ca oțet alimentar – în salate, la marinate, sau poate fi consumat ca atare, în scop terapeutic.
Amestecați 1 linguriță de oțet cu 1 pahar de apă și consumați-l dimineața.
Citește și – Vinul din flori de păpădie – cum se face și pentru ce este bun
Ce beneficii are păpădia
Păpădia (Taraxacum officinale) este una din cele mai valoroase plante comestibile și medicinale din flora spontană a țării.
În limba greacă, „taraxum” înseamnă „antiinflamator”. Această denumire spune multe despre beneficiile sale pentru sănătate.
Are proprietăți depurative, diuretice, laxative, antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene.
Toate părțile plantei sunt comestibile. Părțile aeriene sunt foarte bogate în fier, calciu, vitaminele K, A, C, E și B-uri.
Conțin de asemenea proteine, fibre, mangan, fosfor, potasiu, bor, siliciu, aminoacizi și acizi grași.
La fel ca alte plante amare, păpădia îmbunătățește digestia. Ajută la detoxifierea ficatului și a sângelui.
Favorizează de asemenea eliminarea excesului de apă din corp, datorită acțiunii sale diuretice.
Este o plantă foarte bună pentru problemele pielii, constipație și anemie.
Studiile au arătat că păpădia combate inflamația și stimulează funcția sistemului imunitar.
Ajută la reglarea nivelului colesterolului și zahărului din sânge. Este utilă în diabet, HIV și unele tipuri de cancer.
Susține sănătatea oaselor. Ajută la scăderea grăsimii și a greutății corporale.
Citește și – Cura cu păpădie pentru obezitate, tulburări metabolice și colesterol crescut
Surse articol:
1. Colleen Codekas, Infused Dandelion Vinegar, Grow, Forage, Cook, Ferment: https://www.growforagecookferment.com/dandelion-vinegar/
2. Ecosh, Dandelion – 18 Health benefits backed by science: https://ecosh.com/dandelion-18-health-benefits-backed-by-science/
3. Nutrition and You, Dandelion Herb Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/dandelion-herb.html