Plămânărica – planta bolilor pulmonare și respiratorii

Așa cum o indică și numele, plămânărica este o plantă medicinală folosită în diferite părți ale lumii pentru bolile pulmonare.

Plămânărica (Pulmonaria officinalis) este un remediu bine cunoscut pentru afecțiunile căilor respiratorii.

Plamanarica - planta bolilor pulmonarePlamanarica - planta bolilor pulmonare si respiratorii.jpg si respiratorii.jpg

Plamanarica – planta bolilor pulmonare si respiratorii: plantsam.com

Plămânărica – proprietăți

Conține saponizide, mucilagii, alantoină, acid salicilic, acid steraic, acid palmitic și miristc, fitosterine, magneziu, caroten și rezine. Este bogată în vitamina C.

Plămânărica este utilă în răceli și alte probleme respiratorii datorită acțiunii sale expectorante, antitusive, antispastice bronhice, antimicrobiene, antiinflamatoare și diaforetoce.

Planta are de asemenea proprietăți:

– diuretice
– astringente
– anticoagulante
– emoliente
– antidiareice
– analgezice
– remineralizante
– cicatrizante

În ce boli ajută plămânărica

Ținând cont de diversitatea proprietăților sale, putem aprecia utilizările terapeutice ale acestei plante. Este indicată în:

– tuse
– răgușeală
– laringită
– bronșită
– astm
– diaree
– ulcer gastric
– ulcer duodenal
– tuberculoză
– cistită
– litiază renală
– afecțiuni vezicale

Ceaiul de plămânărică poate ameliora simptomele de indigestie și diaree. Datorită efectelor diuretice, reduce balonarea cauzată de acumularea excesivă de apă.

Plămânărica ne poate ajuta și prin aplicații externe în caz de răni, arsuri, tăieturi, ulcerații, eczeme și hemoroizi. Conținutul de alantoină favorizează vindecarea și cicatrizarea țesuturilor afectate.

Frunzele pot fi folosite și pentru oprirea sângerărilor.

Cum se prepară ceaiul de plămânărică

În scop medicinal, de la plămânărică se folosesc frunzele. Pentru prepararea ceaiului se pune 1 lingură de frunze la infuzat într-o cană cu apă clocotită.

Se pot consuma câte 2-3 căni de ceai pe zi, după masă.

Adepții medicinei indiene Ayurveda recomandă pentru afecțiunile pulmonare un ceai preparat din 4-5 frunze proaspete de plămânărică și 1 cană de apă. Planta se fierbe 10 minute. Se beau 2 căni de ceai pe zi.

Când se culege plămânărica

În caz că vă întrebați unde puteți găsi această plantă, ea crește în regiuni din Moldova, Transilvania și Muntenia.

Poate fi recoltată de 2 ori pe an: primăvara, în perioada martie – mai, și vara. Trebuie să știți că frunzele sunt mai abundente la începutul toamnei, după înflorirea plantei.

Precauții și contraindicații

Plămânărica trebuie evitată în perioada sarcinii și alăptării.

Consumată în doze mari, poate provoca tulburări menstruale, deranjamente stomacale sau inflamații la nivelul pielii.

Ceaiul de plămânărica nu este recomandat a fi consumat pe perioada lungi de timp.

Persoanele cu pielea sensibilă pot dezvolta mâncărimi la frunzele de plămânărică.

Surse articol:

1. Justyna Krzyżanowska-Kowalczyk, Łukasz Pecio, Jarosław Mołdoch, Agnieszka Ludwiczuk, and Mariusz, Novel Phenolic Constituents of Pulmonaria officinalis L. LC-MS/MS Comparison of Spring and Autumn Metabolite Profiles, Molecules. 2018 Sep; 23(9): 2277: Kowalczyk: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6225171/
2. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Plămânărica, Plantele Medicinale – Tezaur Natural în Terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 131-133
3. Health Benefits Times, Lungwort health benefits: https://www.healthbenefitstimes.com/lungwort/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.