Vin de ceapă – leac pentru circulație proastă, retenție de apă și astenie

Articol documentat

Vinul de ceapă este un leac simplu, ușor de preparat în casă și util în felurite afecțiuni. Există două versiuni – o rețetă cu vin alb și una cu vin roșu, prezentate mai jos.

Ce beneficii are ceapa

În primul rând, ceapa are efecte diuretice puternice. Fitoterapeutul Ovidiu Bojor o recomandă în retenția de apă, edeme, ascită, ciroză, pleurezie, pericardită, pietre urinare, reumatism, gută și azotemie.

Vin de ceapa reteta si utilizari

Vin de ceapa reteta si utilizari: Freepik – www.freepik.com

Ceapa este benefică în tuse, răgușeală, catar bronșic, în colite, enterite și diaree.

De asemenea, consumul de ceapă poate ajuta la reducerea concentrației de colesterol și trigliceride, efect prin care contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Mai mult, ceapa scade ușor tensiunea arterială și împiedică formarea cheagurilor de sânge.

Ceapa, usturoiul, prazul și alte plante din familia Allium conțin compuși cu proprietăți anticancerigene. Consumul acestor legume a fost corelat cu un risc mai mic de cancer de stomac și cancer colorectal.

Un studiu pe 24 de femei de vârstă medie și postmenopauzală a arătat că 100 ml de suc de ceapă pe zi, timp de 2 luni, a îmbunătățit densitatea minerală osoasă.

Datorită acțiunii antimicrobiene, ceapa poate combate bacterii puternice, precum E. coli, Helicobacter pylori, Pseudomonas aeruginosa Baccilus cereus și Stafilococul auriu, inclusiv cel rezistent la meticilină.

Citește și: Cataplasma cu ceapă pentru tuse – cel mai bun leac băbesc

Vin de ceapă – rețetă cu vin alb

Ingrediente

• 5 cepe
• 1 litru de vin alb
• 100 g de miere

Cum se prepară vinul de ceapă

Cepele se curăță de coajă și se toacă mărunt. Se pun într-un borcan de sticlă de 1 litru. Se adaugă vinul și mierea de albine.

Pentru ca mierea să se dizolve mai ușor, vinul se poate încălzi puțin și amesteca înainte cu mierea.

Borcanul se închide ermetic și preparatul se lasă la macerat vreme de 8 zile. Se strecoară și se păstrează doar lichidul, care se trage în sticle.

Mod de administrare

Vinul de ceapă se administrează ca un vin medicinal, în doze mici. Se consumă câte 50 ml, de 3 ori pe zi. Este indicat să îl administrați cu 30 de minute înainte de mesele principale.

Indicații terapeutice

» probleme de circulație a sângelui
» retenție de apă în corp
» astenie

Citește și: Ceapa poate preveni obezitatea și îmbunătăți funcția ficatului

Vin de ceapă – rețetă cu vin roșu

Mai există o versiune a vinului de ceapă, preparat cu vin roșu. Rețeta este preluată din Hong Kong. În Japonia, acest tratament este popular în Japonia.

Ingrediente

2 cepe
500 ml de vin roșu

Preparare

Cepele se curăță de coajă și se taie în sferturi. Se introduc într-un borcan și se toarnă peste ele vinul roșu. Se lasă la macerat 7-8 zile într-un loc răcoros.

După perioada de macerare, se îndepărtează ceapa prin filtrare și vinul obținut se păstrează în sticle, la frigider.

Bucățile de ceapă macerată în vin pot fi și ele consumate sau folosite la mâncăruri, salate etc.

Mod de administrare

Se consumă câte 50 ml de vin de ceapă, de 1-2 ori pe zi. Pentru persoanele vârstnice, doza este mai mică – 20 ml.

Beneficii

Vinul roșu cu ceapă poate ajuta la reglarea zahărului din sânge la pacienții cu diabet.

Reduce urinările frecvente din timpul nopții, insomnia și constipația.

Precauții și contraindicații

Vinurile medicinale nu sunt indicate persoanelor care suferă de boli de ficat, de gastrită hiperacidă, de ulcere gastrice sau duodenale, din cauza alcoolului. De asemenea, cei cu tensiunea arterială crescută trebuie să le evite.

Citește și: Remedii homeopatice cu CEAPA

Surse bibliografice:

1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Ceapa, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 92-93
2. Gheorghe Mohan, Vin de ceapa, Vinul medicinal, Tratarea bolilor cu leacuri din popor, Editura Corint, București, 2013, pp. 167-168
3. Vision Times, The Amazing Effects of Onions Soaked in Red Wine: https://www.visiontimes.com/2017/11/09/the-amazing-effects-of-onion-soaked-in-red-wine.html
4. Jillian Kubala, 9 Impressive Health Benefits of Onions, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits#section9

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.