Calciu din surse naturale
Pentru omul de azi, a devenit un adevăr evident faptul că a trăi sănătos înseamnă a mânca sănătos.
Alimentele pe care le ingerăm au o influenţă majoră asupra modului în care organismul nostru funcţionează.
Lipsa de calciu – simptome
Lipsa de calciu este una din cele mai frecvente carențe nutriționale cu care se confruntă majoritatea populației, în special tinerii și femeile.
Calciul menţine densitatea oaselor şi totodată influenţează creşterea lor.
Când lipseşte din sânge, organismul începe să mănânce calciul din oase.
Persoanele cu niveluri scăzute de calciu resimt o gamă variată de simptome:
- dureri de cap, nod în gât, palpitaţii sau tahicardie, senzaţie continuă de oboseală, ameţeală şi slăbiciune, dureri în piept sau nevralgii intercostale, amorţirea mâinilor sau contracţii ale muşchilor-tetanie.
Deficitul de calciu poate avea și urmări mai severe, precum spasmofilia sau osteoporoza.
Nivelul de calciu trebuie crescut printr-o dietă diversificată și cât mai naturală.
Am alcătuit un clasament al celor mai bune surse de calciu pe care le putem lua din alimente.
Lactate
Calciul se poate procura direct din produse lactate, precum: lapte, iaurt, brânză de vaci sau smântântă.
Acestea conţin grăsimi benefice organismului.
Iaurtul este o excelentă sursă de calciu şi de probiotice. Te poate feri te multe neplăceri, precum indigestie, constipaţie sau candidă orală.
Se poate consuma simplu sau cu fructe.
Fructe
Zmeura, caisele, perele, portocalele, bananele, prunele, caisele şi avocado sunt câteva din fructele care conţin calciu.
Poţi de asemenea consuma smochine uscate, nuci, castane, alune de pădure, seminţe de susan sau migdale pentru o absorbţie mai eficientă.
Multe din aceste fructe conţin numeroase alte vitamine şi minerale, precum acid folic, vitamina K, Vitamina C, Vitamina E, Vitaminele din grupul B, magneziu, potasiu sau aicid oleic.
Legume
Legumele cu frunze de culoare verde-închis sunt bine dotate cu calciu.
Brocoli este o legumă bogată în calciu, fibre, vitamina C şi acid folic. Se poate consuma crud sau preparat la aburi.
Varza, guliile, salata verde sau napi verde sunt alte recomandări din gama verdeţurilor bogate în calciu.
Ardeii roşii, cartofii dulci sau fasolea cresc de asemenea nivelul optim de calciu din organism.
Peşte
Uleiul de peşte este des folosit în prepararea suplimentelor de calciu natural.
Poţi consuma peşte la conservă, precum sardine, somon sau macrou.
Peştele este o sursă esenţială de calciu natural şi Omega 3, care pot fi asimilate uşor de către organism.
Consumă cereale fortifiate cu calciu, mai ales la masa de dimineaţă. Vei beneficia de un aport semnificativ de energie pentru întreaga zi.
Năutul şi soia sunt alte alimente pe care le poi găsi şi găti uşor.
4 comentarii