Rădăcina de urzică – proprietăți și utilizări

Articol documentat științific

Rădăcina de urzică are proprietăți diferite față de părțile aeriene ale acestei plante. Te invit să descoperi în rândurile de mai jos în ce afecțiuni o poți folosi.

În ciuda multitudinii de utilizări medicinale, urzica este încă o plantă neglijată, sau prea puțin întrebuințată în domeniul sănătății.

Radacina de urzica

Radacina de urzica

Urzica – proprietăți

În urzică se găsesc numeroși compuși bioactivi, precum antioxidanți, clorofilă, taninuri, vitamine, minerale, polizaharide și aminoacizi esențiale. Este o plantă foarte hrănitoare.

S-a remarcat în special prin acțiunea ei antimicrobiană. Studiile o arată eficientă împotriva mai multor bacterii gram-pozitive și gram-negative:

Escherichia coli
Stafilococul auriu
15 tulpini de stafilococ auriu rezistent la meticilină
Streptococcus pneumonaie
Enterobacter aerogenes
Proteus mirabilis
Citrobacter koseri
Salmonella typhi
Bacillus cereus
Bacillus subtilis
Pseudomonas aeruginosa
Proteus spp.
Enterococcus gallinarum
Enterococcus faecalis
Klebsiella pneumoniae
Shigella dysenteriae

Efectele sale au fost comparate cu alți compuși antimicrobieni puternici, precum miconazal, amoxicilină, ofloxacină și netilmicină. Maria Treben o consideră o plantă utilă în viroze și infecții bacteriene.

Botaniștii epocilor trecute recomandă urzica în afecțiunile renale, hepatice și biliare. Are efecte diuretice și depurative. Curăță sângele și pielea. Este utilă în anemie, stări de oboseală și epuizare.

Citește și: Urzica este benefică pentru femei în toate etapele vieții

Rădăcina de urzică – proprietăți

Așa cum spuneam la începutul articolului, rădăcina este diferită de părțile aeriene. În Germania, rădăcina de urzică este inclusă în diverse produse medicinale utilizate în tratamentul hiperplaziei benignă de prostată.

În Statele Unite ale Americii, are întrebuințări asemănătoare, însă acolo planta este comercializată ca supliment alimentar, și nu ca produs farmaceutic.

Studiile clinice realizate în ultimele decenii au evaluat eficiența rădăcinii de urzică în bolile de prostată. Rezultatele au fost bune. Pacienții au raportat o îmbunătățire a simptomelor de prostată și a calității vieții.

Comisia E. a Germaniei a confirmat faptul că rădăcina de urzică mărește cantitatea de urină eliminată din corp. O recomandă în tratamentul intern al pacienților cu hiperplazie benignă de prostată în stadiul 1 și 2, care au dificultăți de urinare.

Este utilă și în alte tulburări de micțiune asociate cu această boală, precum:

urinare nocturnă excesivă (nicturie)
urinare frecventă (polakiurie)
urinare (disurie)
retenție urinară

Experții subliniază însă că planta ameliorează simptomele de prostată mărită, dar nu reduce dimensiunea prostatei.

Rădăcina de urzică este aprobată ca tratament adjuvant și pentru simptomele de obstrucție ale vezicii urinare. Datorită efectelor sale diuretice puternice, poate fi folosită și în hidropizie (dropică) sau stadiile incipiente de prostatită.

Citește și: Ce boli poate vindeca urzica (studii științifice)

Cum se folosește rădăcina de urzică

Doza recomandată este de 4-6 g de rădăcini pe zi, din care se pot face infuzii sau alte produse cu administrare orală.

Ceaiul de rădăcină de urzică se prepară din 1,5 g de rădăcini și 150 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-20 de minute sau se fierbe 1 minut, după care se infuzează 10 minute. Se beau câte 3-4 ceaiuri pe zi.

Tinctura de rădăcini de urzică se ia în doze de 5-7 ml, de 3 ori pe zi.

Terapeuta Maria Treben din Austria prezintă, în una din cărțile sale cu leacuri, o rețetă de tinctură din rădăcini de urzică.

Rădăcinile se pot scoate din pământ primăvara sau toamna. Se freacă bine cu o perie, se spală și se toacă mărunt. Se pun într-un borcan sau într-o sticlă și se completează cu alcool. Se lasă la macerat 2 săptămâni, într-un loc cald. Autoarea recomandă utilizarea ei în îngrijirea părului (mătreață, căderea părului).

Rădăcinile de urzică și frunzele plantei se pot folosi și sub formă de băi de picioare în arterită. Plantele se lasă la macerat de seara până dimineața (2 mâini de plante la 5 litri de apă), apoi maceratul se încălzește și se fac băi fierbinți de 10 minute la picioare.

Cumpără de aici:[wcepe_products ids= ‘4527. 10590′ button=’Cumpără aici’]

Rădăcina de urzică – precauții și contraindicații

Nu sunt consemnate contraindicații la rădăcina de urzică. În unele cazuri, planta poate provoca deranjamente gastrointestinale.

Surse bibliografie:

1. Dorota Kregiel, Ewelina Pawlikowska, and Hubert Antolak, Urtica spp.: Ordinary Plants with Extraordinary Properties, Molecules. 2018 Jul; 23(7): 1664. Published online 2018 Jul 9. doi: 10.3390/molecules23071664. PMCID: PMC6100552. PMID: 29987208: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6100552/
2. Americam Botanical Council, Herbal Medicine: Expanded Commission E, Stinging Nettle root: http://cms.herbalgram.org/expandedE/StingingNettleroot.html
3. Maria Treben, Urzica, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hunga Libri, Miercurea Ciuc, 2007, pp. 68-69

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.