6 plante care curăță sângele rău

Este foarte important să cunoaștem care sunt cele mai importante plante pentru curățarea sângelui. Ele se numesc în limbaj „naturist” plantele alterative.

Din această categorie fac parte brusturele, urzica, păpădia și multe altele. Le găsiți pe toate descrise în rândurile următoare.

Plante care curata sangele

Plante care curata sangele: Rawpixel.com – www.freepik.com

Plante care curăță sângele rău

Plantele alterative susțin organele principale de detoxifiere să înlăture toxinele din sânge și din corp. Din acest motiv sunt benefice și pentru piele. Îmbunătățesc circulația sangvină, reduc inflamațiile și reacțiile alergice. Influențează pozitiv metabolismul și asimilarea nutriților.

Mai exact, o plantă alterativă este cunoscută ca o plantă care curăță „sângele rău”, adică elimină ce este dăunător sau inutil și permite păstrarea substanțelor benefice.

Pătlagina

Există două tipuri de pătlagină: pătlagina îngustă, care se numește Plantago lanceolata și pătlagina lată, care se numește Plantago major. Ambele au proprietăți terapeutice similare. De la aceste plante se folosesc atât frunzele, cât și semințele și rădăcina.

Citește și: Pătlagina curăță stomacul ca nici o altă plantă și este folositoare persoanelor cu boli de ficat, rinichi și plămâni

Maria Treben scrie în una din cărțile sale că pătlagina este una din cele mai bune plante pentru curățarea stomacului. O recomandă persoanelor care au sânge puțin sau „sânge prost, ficat și rinichi bolnavi, înfățișare palidă, care fac erupții, eczeme, care mai și tușesc puțin, sunt răgușiți […]”

În ce afecțiuni poate fi folosită pătlagina:

– înțepături și mușcături otrăvitoare
– furuncule
– carbuncul (buboi)
– eczeme
– infecții cu candidă
– intoxicația sângelui
– ulcere maligne, ulcere hemoragice
– răni care sângerează
– diaree
– hemoroizi
– tăieturi, zgârieturi
– arsuri, opăriri
– leucoree
– sifilis
– hidropizie (dropică)
– dureri de dinți
– viermi intestinali
– lumbago
– mâncărimi
– mastită
– intoxicație cu iederă otrăvitoare
– vânătăi

Pătlagina se poate folosi sub formă de ceai, tinctură, pulbere, cremă sau comprese (din frunzele zdrobite).

Brusturele

Nici o altă plantă nu se bucură de o faimă mai mare atunci când vine vorba de purificarea sângelui. Brusturele înlătură stagnarea din diferite sisteme ale corpului:

– circulator
– limfatic
– respirator
– urinar

Această plantă stimulează procesele de eliminare a deșeurilor și a toxinelor, în special din rinichi, din ficat și din vezica biliară. Face acest lucru mai cu seamă prin transpirație.

Utilizările cele mai cunoscute ale brusturelui sunt asupra pielii și ficatului. El ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la curățarea pielii. Este util în eczeme și mătreață.

Cea mai valoroasă parte medicinală a sa este rădăcina. Se poate administra sub formă de ceai, tinctură sau capsule. Nu este indicat în perioada de sarcină și alăptare.

Păpădia

Despre această plantă știm cu toții că are efecte diuretice puternice. Poate fi întrebuințată inclusiv ca laxativ. Păpădia ajută la eliminarea toxinelor prin urină, fără să înlăture și mineralele importante, precum potasiu. Ea însăși este o sursă bună de potasiu.

Susține funcția detoxifiantă a ficatului și a rinichilor, contribuind la curățarea sângelui. La fel ca brusturele, elimină stagnarea de la nivelul ficatului și a vezicii biliare. Datorită efectului detoxifiant asupra sângelui, păpădia curăță și pielea.

Frunzele de păpădie pot fi consumate ca atare, sau în salate, când sunt tinere și fragede. Sunt bogate în fier, potasiu și acid folic. Și rădăcina de păpădie are valoare terapeutică. Poate fi administrată ca ceai, tinctură sau capsule.

Evitați această plantă dacă aveți pietre la bilă, luați diuretice, antibiotice sau medicamente care modifică glicemia, sau dacă sunteți alergic la mușețel, coada-șoricelului și alte specii înrudite.

Echinaceea

Cunoscută îndeosebi ca tonic imunitar, echinaceea susține și sistemul limfatic. Este utilă împotriva diferitelor tipuri de infecții. Ajută procesul de vindecare a rănilor și combaterea cancerului. Pentru un efect imunostimulator mai puternic poate fi asociată cu goldenseal.

Nu consumați echinaceea dacă sunteți gravidă, luați anumite medicamente sau sunteți alergic la plantele din această familie (Asteraceae).

Urzica

Deși frunzele ei înțeapă și irită pielea, sunt deosebit de benefice în problemele pielii, ale părului și scalpului. Urzica este diuretică. Ajută la eliminarea acidului uric și de aceea are efecte bune în infecțiile urinare.

Este cunoscută de asemenea ca un bun purificator al sângelui. Elimină excesul de apă din corp, reduce edemele și umflăturile articulare. Poate fi utilă în dureri articulare și musculare (gută, artrită). Ajută în boala autoimună lupus.

În scop medicinal sunt folosite frunzele și rădăcina de urzică. Fie ca ceai, fie ca tinctură, fie ca suc.

Nu se recomandă urzica persoanelor care iau sedative sau medicamente pentru scăderea tensiunii arterial, diabet sau inflamații.

Goldenseal

Deși nu este o plantă autohtonă, goldenseal se bucură de o mare popularitate în domeniul fitoterapiei. Conține berberină – o substanță care combate infecțiile, mărește imunitatea și reduce inflamațiile. Este considerată eficientă și împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice.

Goldenseal ajută în boala Meniere și bolile paradontale. De la această plantă se folosește rădăcina. Poate fi găsită în magazinele naturiste sub formă de ceai, tinctură, unguent sau capsule.

Se impune precauție în perioada sarcinii și alăptării și la copii. Nu consumați goldenseal dacă luați medicamente anticoagulante sau antibiotice.

 

Precauții și contraindicații

Atenție, plantele alterative au efecte laxative sau diuretice puternice. Ele afectează funcția hepatică și renală, dar și modul în care funcționează anumite medicamente. Mai cu seamă antibioticele, medicamentele pentru ficat, antidiabeticele și antihipertensivele.

Dacă suferiți de boli cronice, cereți sfatul medicului înainte de a începe o cură cu una din aceste plante. Folosiți-le în doze mici și asigurați-vă că nu există contraindicații pentru dvs.

Bibliografie:

1. Dr. John R. Christopher, The Ten Most Important Herbs, Dr. Christopher’s Newsletter 1-3, Dr. Christopher’s Herbal Legacy: https://www.herballegacy.com/Ten_Herbs.html
2. Maria Treben, Pătlagina îngustă, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hunga Libri, Miercurea-Ciuc, 2007, p. 41
3. Escentual Web, What are Alterative Herbs and What do they Do? https://escentualweb.com/alterative-herbs/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.