Aloe vera din casă poate fi periculoasă! Nu o folosi intern!

Aloe vera este una din cele mai populare plante ornamentale. Foarte mulți au auzit că poate fi folosită și în scop terapeutic. 

Studiile au demonstrat că are efecte bune la nivel extern. Însă în privința administrării interne, se recomandă doar produsele standardizate, din magazine sau farmacii.

Aoe vera contraindicatii

Aoe vera contraindicatii:Freepic.diller – www.freepik.com

Nu folosi aloe vera direct din ghiveci!

Dacă ai un ghiveci cu aloe vera în casă, poți fi tentat să extragi singur gelul de aloe din frunze și să-l consumi. Unii autori recomandă măcinarea frunzelor de aloe prin mașina de tocat sau în blender și administrarea lor ca atare.

Sub nici o formă nu este indicat să consumi frunzele de aloe vera întregi, deoarece acestea conțin o substanță toxică numită aloină. Mai este cunoscută sub numele de „latex”.

Se găsește sub coaja frunzelor și are o culoare gălbuie-roșiatică. Acest latex, consumat zilnic în doze de 1 gram pe zi, poate fi letal.

Latexul poate fi letal în doze de 1 gram

Deși până de curând se spunea că latexul din aloe poate fi folosit în doze mici împotriva constipației, FDA a interzis în 2002 comercializarea produselor din latex de aloe.

Administrat pe termen lung, aloina poate cauza crampe stomacale, probleme renale, aritmie cardiacă, slăbiciune musculară. În doze de 1 gram pe zi, pe termen lung, acest latex poate duce chiar la cancer sau la deces.

Oamenii de știință sunt îngrijorați cu privire la expunerea oamenilor la potențialul toxic al acestei plante de apartament.

Efecte secundare în urma consumului de frunze de aloe

Există dovezi clare care arată că extractul din frunze întregi de aloe vera are efecte cancerigene la șobolani. Frunzele întregi de aloe au fost clasificate de Agency for Research on Cancer un cancerigen uman potențial.

În literatura științifică există 10 cazuri de toxicitate raportată în urma auto-administrării interne a plantei de aloe. Simptomele majore observate au fost:

– inflamarea hepatocitelor (hepatită)
– oboseală
– greață, vărsături
– disconfort abdominal
– diaree
– disfuncții tiroidiene
– scădere în greutate severă
– hipopotasemie (scăderea nivelului de potasiu)
– infecții cu pseudomelanosis coli
– insuficiență renală
– reacții de hipersensibilitate
– fototoxicitate

Aceste efecte secundare au fost întâlnite mai cu seamă la femei, în urma utilizării incorecte a plantei. Aloe vera este recomandată doar pentru uz extern, sau pentru uz intern sub formă de capsule și suc de standardizat, de la magazine.

Folosește doar produse cu aloe vera din magazine

Cercetătorii atrag atenția că aloe vera trebuie folosită doar în dozele recomandate, doar în forma recomandată (extern, capsule, suc sau alte produse standardizat, de la magazine), și doar la sfatul unui fitoterapeut sau specialist în plante.

Când cumperi gel de aloe vera, asigură-te că este un produs de calitate. Dacă vrei să îl consumi, asigură-te că a fost destinat administrării interne.

Asta deoarece există geluri de aloe vera concepute doar pentru uz extern, cosmetic (pentru arsuri, inflamații, roșeață). Astfel de produse nu trebuie ingerate sub nici o formă!

Cine nu trebuie să consume deloc aloe

Dincolo de probleme care țin de siguranța consumului direct a frunzelor de aloe vera, există categorii de persoane care trebuie să evite inclusiv produsele standardizate, din magazine.

Nu consuma produse din aloe dacă iei medicamente pentru diabet, boli de rinichi sau boli de inimă. Planta poate agrava efectele secundare ale acestor medicamente.

Aloe vera nu trebuie administrată în paralel cu medicamente precum:

– antidiabetice
– laxative
– anticoagulante, antiplachetare
– digoxină
– warfarină
– sevofluran

De altfel, nu este indicat să consumați aloe vera în paralel cu nici un tip de medicament oral, deoarece poate afecta absorbția acestuia.

Bibliografie:

1. Ryan Raman, Can You Eat Aloe Vera? Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/can-you-eat-aloe-vera#leaves
2. Guo X, Mei N, Aloe vera: A review of toxicity and adverse clinical effects, J Environ Sci Health C Environ Carcinog Ecotoxicol Rev. 2016 Apr 2;34(2):77-96. doi: 10.1080/10590501.2016.1166826: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26986231
3. Mayo Clinic, Aloe: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-aloe/art-20362267
4. Ahmed Muhammad Ibrahim, Hussain Al Sadah, Rizwan Ahmad, Niyaz Ahmad, and Atta Abbas Naqvi, Clinical Uses and Toxicity of Aloe vera: An Evidence-Based Comprehensive Retrospective Review (2007-2017), Pharmacognosy Journal,2019,11,2,424-428. DOI:10.5530/pj.2019.11.66: https://www.phcogj.com/article/863</
5. Natural Healers, Aloe Vera: The Ultimate Guide: https://www.naturalhealers.com/blog/aloe-vera-ultimate-guide/

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. Ma surprinde faptul ca atunci cand este vorba de bani,nimeni nu mai are pic de rusine in promovare si publicitate. Pe langa faptul ca acesta este un articol cu foarte putine informatii, unele dintre acestea sunt false sau compuse de asa natura incat sa induca omul in eroare. Cred ca ati cautat mult pana sa gasiti niste studii comandate care promoveaza consumul de aloe procesat. Daca ati fi publicat acest artiocol in tarile din America Latina sau tarile in care Planta Aloe Vera creste pe strada si se consuma de catre majoritatea populatiei, ar rade si cu curu de voi. De ce nu cautati ultimele cercetari facute de catre Universitatea de Biotehnologie si Chimie Moleculara din Cadiz-Spania- ?, Analizele de laborator efectuate in anul 2016 de catre CEAMED (Centro Atlantico del Medicamento) in colaborate cu AECOSAN ( Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutricion) la produsele alimentare, cosmetice si chimice care se comercializeaza in tarile europene si sunt prezentate ca au in componenta Aloe Vera, arata ca 68% dintre acestea nu contin nici un component al plantei, 23%  au o foarte mare concentratie de aloina in comparatie cu substantele care le contine pulpa de la frunza, ceea ce demonstreaza ca in productia acestora sunt folosite frunzele intregi sau chiar numai cojile si au dus la imbolnavirea multor persoane, 6% contin doar urme de substantele pe care le contine Aloe Vera, ceea ce este nesemnificativ si numai 3% detin procentul prin care indeplineste conditiile necesare comercializarii produsului cu Aloe Vera. Din acest procent de 3%, majoritatea produselor sunt fabricate de catre micii intreprinzatori sau asociatii familiare.    Cred ca asta ar fi trebuit sa stie lumea, nu ?

    • Postolache Ana Maria

      Chiar nu ne-ați nimerit cu faptul că promovăm suplimente sau că primim ceva din faptul că recomandăm produse din magazine.
      Nu avem nici un contract cu nimeni. Am prezentat pur și simplu niște studii. Dacă dați un search pe site-ul nostru veți găsi numeroase articole despre consumul gelului de aloe vera din frunze. Este bine ca lumea să știe că pot exista pericole când consumi planta direct, fără să știi să pregătești gelul înainte, de asta am scris acest articol. Plus de asta, la noi nu prea se găsesc speciile acelea de aloe comestibile care cresc în alte țări: https://lataifas.ro/medicina_naturista_alternativa/166367/cum-sa-deosebesti-aloe-vera-comestibila-de-specia-necomestibila/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.