Ceai de rădăcină de pătrunjel – rețetă, beneficii și utilizări

Cauți o rețetă de ceai din rădăcină de pătrunjel? Descoperă în rândurile de mai jos cum se prepară corect acest remediu și în ce afecțiuni îl poți folosi. 

Rădăcina de pătrunjel (Petroselinum crispum tuberosum) era bine cunoscută marilor medici ai antichității, precum Hippocrate, Galen, Pliniu cel Bătrân sau Dioscoride.

ceai din radacina de patrunjel

Ceai din radacina de patrunjel: Racool studio – www.freepik.com

Asemenea morcovului, a fost consumat de la bun început atât ca aliment, cât și ca remediu. De altfel, rădăcina de pătrunjel este un fel de încrucișare între morcov și păstârnac. Are însă o aromă unică.

Ce conține rădăcina de pătrunjel

La fel ca frunzele și rădăcina este o sursă bogată de vitamina C. Ea mai conține vitamina A și minerale. Iată ce nutrienți găsim în 100 de grame de rădăcină de pătrunjel:

• vitamina C (55% din doza zilnică recomandată)
• vitamina B9 (45% din DZR)
• zinc (13% din DZR)
• potasiu (12% din DZR)
• magneziu (11% din DZR)
• fosfor (10% din DZR)
• fier (7% din DZR)
• 55 de calorii
• 12 g de carbohidrați
• 4 g de fibre
• 2 g de proteine

Datorită faptului că este atât de bogat în fibre (20% din DZR) și sărac în calorii și grăsimi, pătrunjelul este un aliment ideal pentru diverse diete, în special pentru dietele de slăbit.

Rădăcina pătrunjelului conține de asemenea ulei volatil și antioxidanți – compuși care combate radicalii liberi și bolile cauzate de aceștia.

Cei mai importanți compuși antioxidanți sunt miristicina și apiol. Compușii apio, miristicină și furanocumarine ajută la combaterea inflamațiilor.

Inclusiv vitamina C – regăsită în cantități mari în pătrunjel, acționează ca un antioxidant puternic.

Ceai de rădăcină de pătrunjel – beneficii

Cei mai mulți dintre noi asociem ceaiul de rădăcină de pătrunjel cu sănătatea rinichilor și a tractului urinar. Acestea nu sunt simple mituri.

Rădăcina de pătrunjel este cunoscută încă din antichitate ca un remediu diuretic valoros. Era folosită în afecțiunile renale, dar mai ales în litiază (pietre).

Totodată, are proprietăți declorurante, ceea ce îl recomandă în edeme cardio-renale. Este benefic și în gută, datorită faptului că ajută la eliminarea uraților.

Rădăcina stimulează apetitul și nervii. Academicianul Ovidiu Bojor îl consideră un remediu excelent pentru xeroftalmie, rahitism și anemie.

Nu în ultimul rând, poate contribui la reglarea ciclului la femeile cu tulburări menstruale.

Compușii apiol, miristicină și furanocumarine ajută la combaterea inflamațiilor.

Consumul de rădăcină de pătrunjel ne poate oferi mai multă protecție împotriva bolilor cronice, precum afecțiuni cardiovasculare, cancer, osteoporoză sau a unor compuși dăunători.

Un studiu a arătat că sucul de rădăcină de pătrunjel crește cantitatea de glutațion și alte enzime cu rol important în procesele de detoxifiere ale ficatului. Cercetarea a fost realizată pe șoareci cu toxicitate medicamentoasă indusă.

Datorită conținutului de vitamina C și fibre, rădăcina de pătrunjel susține sănătatea sistemului imunitar și ajută la prevenirea infecțiilor.

Nu în ultimul rând, rădăcina de pătrunjel poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer, precum cancerul de colon, cancerul ovarian, mamar, cancerul la cap sau la gât. Sunt însă nevoie de studii umane de calitate pentru a demonstra efectele anticancerigene ale pătrunjelului.

Ceai de rădăcină de pătrunjel – rețetă

Dacă vrei să folosești rădăcina de pătrunjel în scop terapeutic, poți opta pentru rețeta de ceai, recomandată de fitoterapeutul Ovidiu Bojor.

Ingrediente

• 50 g de rădăcini de pătrunjel
• 1 litru de apă
• miere de albine, după gust

Cum se prepară ceaiul de rădăcină de pătrunjel

Rădăcina de pătrunjel de curăță de coajă, se taie mărunt și se pune la fiert în apă timp de 20 de minute.

Reține această regulă pe viitor legată de prepararea ceaiurilor: rădăcinile se prepară sub formă de decoct, adică se fierb cel puțin 20 de minute, în timp ce părțile aeriene ale unei plante (frunzele, florile, tulpinile), se prepară prin infuzare.

După ce ai strecurat ceaiul de pătrunjel, adaugă puțină miere dacă vrei să îl faci mai plăcut la gust. Se poate aromatiza și cu mirodenii, precum scorțișoară sau anason.

Citește și: Rădăcina de pătrunjel curăță vasele de sânge, combate infecțiile și bolile stomacului, ficatului și rinichilor 

Cum se bea ceaiul din rădăcină de pătrunjel

Autorul recomandă 2-3 căni de ceai pe zi. Dacă ai un storcător în casă și vrei să consumi rădăcina într-o formă mai concentrată, alege sucul. Doza indicată este de maxim 50-100 ml de suc de rădăcină de pătrunjel pe zi.

Bibliografie:

1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Pătrunjelul, Sănătate prin semințe, legume și fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 89-90

2. Ansley Hill, 7 Surprising Health Benefits of Parsley Root, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/parsley-root#section8

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.