Extractul de Boswellia poate preveni diabetul de tip 1 și 2

Potrivit unui studiu publicat în anul 2019 în jurnalul „Phytomedicine”, extractul de acid boswelic ar putea ajuta la prevenirea diabetului de tip 1 și de tip 2.

Efectul anti-diabetic se datorează faptului că acest compus suprimă expresia citokinelor proinflamatorii. Implicația inflamației cronice în numeroase boli cronice este bine cunoscută.

Boswellia poate preveni diabetul: Xb100 – www.freepik.com

Boswellia combate inflamația implicată în diabet

Diabetul de tip 2 este o boală autoimună în care pancreasul nu produce suficientă insulină. În schimb, diabetul de tip 2 este caracterizat de rezistența la insulină.

În ambele cazuri, citokinele proinflamatoare sunt responsabile pentru dezvoltarea diabetului.

Boswellia este cunoscută sub numele de „tămâie indiană”. Rășina acestei specii de plante este folosită în numeroase afecțiuni care au la bază o inflamație.

Conține acizi 11-keto-beta-boswelici care suprimă expresia citokinelor proinflamatori în diverse celulele imuno-competente.

Studiul de față a investigat efectele terapeutice ale extractului de acizi boswelici asupra prevenirii și tratării diabetului zaharat.

Citește și: Diabetul de tip 2 poate fi tratat în mod natural

Experimentele realizate pe șoareci cu diabet autoimun au arătat că extractul de Boswellia a suprimat creșterea citokinelor proinflamatoare în sânge și a glucozei din sânge.

Totodată, extractul a suprimat nivelurile sangvine ale anticorpilor anti-tirozinfosfatază.

Un studiu preclinic pe șobolani cu obezitate indusă de dietă, extractul de boswellia a redus semnificativ aportul de hrană, excesul de greutate și citokinele proinflamatorii. Mai mult decât atât, a îmbunătățit parametrii metabolismului glucozei și lipidelor.

Rezultate similare au fost obținute și pe animale cu diabet de tio 2 cauzat de o dietă bogată în grăsimi și fructoză.

Citește și: Ce beneficii are tămâia indiană și în ce boli este utilă

Inclusiv în studiile preclinice pe pacienți umani cu diabet de tip 2, extractul acestei plante a ameliorat nivelul glucozei din sânge, hemoglobinei glicozilate și a lipidelor.

Autorii acestor studii au concluzionat că extractul de Boswellia ar putea ajuta la prevenirea diabetului de tip 1 și a diabetului de tip 2. Sunt însă necesare studii clinice de calitate.

Boswellia reduce factorii de risc pentru diabetul de tip 2

Boswellia are efecte antiinflamatoare demonstrate științific pe animale și pe oameni cu boli autoimune.

Un studiu apărut în anul 2014 în „Journal of Diabetes & Metabolic Disorders” a arătat că pacienții cu diabet de tip 2 ar putea beneficia de pe urma unui tratament cu suplimente de Boswellia serrata.

Cercetătorii au dorit să evalueze efecte sale antidiabetice, hipolipidemice și hepatoprotectoare. Studiul a durat 6 săptămâni.

Rezultatele au arătat o creștere semnificativă a nivelurilor de colesterol HDL și o scădere a colesterolului total, a colesterolului LDL și a unor enzime hepatice.

Boswellia are efect antioxidant și reduce glucoza din sânge. Un consum zilnic de 900 mg de Boswellia ar putea fi un mijloc eficient și sigur de a reduce factorii de risc asociați cu diabetul de tip 2.

Cumpără de aici suplimente pentru diabet:
[wcepe_products ids=’12428, 9110, 9706, 11086′ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. Life Extension, Boswellia Improves Lipids Liver Enzymes And Long Term Glucose Control In Diabetics: https://www.lifeextension.com/Newsletter/2014/2/Boswellia-Improves-Lipids-Liver-Enzymes-And-Long-Term-Glucose-Control-In-Diabetics

2. H.P.T.Ammon, Boswellic extracts and 11-keto-ß-boswellic acids prevent type 1 and type 2 diabetes mellitus by suppressing the expression of proinflammatory cytokines, Phytomedicine, Volume 63, October 2019, 153002: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711319301680

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.