Rozmarinul s-a dovedit eficient în tratarea astmului rezistent

Rozmarinul este folosit cu precădere ca mirodenie, pentru aromatizarea mâncărurilor și băuturilor. Însă are și proprietăți terapeutice valoroase, pentru care este exploatat cu succes de cosmetică și medicina naturistă.

Această plantă conține principii amare, rășină, acid tanic, uleiuri volatile (bornel, camfor, camfen, cineol, pinen) și flavonoide.

Rozmarinul ajuta in astmul rezistent: Freepik – www.freepik.com

Acidul cafeic și acidul rozmarinic sunt cei mai importanți compuși, datorită efectelor lor antioxidante puternice.

Rozmarin – proprietăți

Rozmarinul are proprietăți antispasmodice în colicile renale și dismenoree. Este hepatoprotector, antitumerogenic și coleretic.

Combate afecțiunile respiratorii, stimulează creșterea părului și este utilizat în numeroase afecțiuni, care vizează aparatul respirator, sistemul nervos central, sistemul cardiovascular, genito-urinar și sistemul reproductiv.

Citește și: Ceaiul de rozmarin – beneficii diverse pentru organism

Uleiurile sale volatile sunt incorporate în loțiune și alte produse naturiste pentru artrită, gută, dureri musculare, răni, nevralgii și căderea părului.

Rozmarinul este deseori folosit în răceli. Studiile au arătat că extractele din această plantă relaxează mușchii netezi ai traheii și ai intestinului.

Acidul cafeic și acidul rozmarinic pot ajuta la prevenirea sau tratarea astmului bronșic și a altor tulburări spasmogene.

Citește și: Miere cu cimbru și rozmarin, pentru afecțiunile respiratorii

Aceștia au un potențial semnificativ și în combaterea bolilor inflamatoare, a ulcerului peptic, a aterosclerozei, a bolilor cardiace ischemice, a cataractei și a cancerului.

Rozmarinul reduce simptomele de astm rezistent

Un studiu recent, publicat în 2019 în „Avicenna Journal of Phytomedicine”, a arătat că extractul de rozmarin ar putea fi benefic în tratamentul astmului rezistent la medicația convențională.

Cercetătorii iranieni au folosit extractul de Rosmarinus officinalis și extractul de Platanus orientalis (Platan oriental) pe pacienți cu astm rezistenți la tratamentul de rutină.

Participanții au fost împărțiți aleatoriu în 3 grupuri. Aceștia au primit extract de rozmarin și extract de platan, individual sau în asociere. Perioada de tratament a durat 30 de zile.

Citește și: Remedii naturiste pentru astm bronșic recomandate de prof. Ovidiu Bojor

Investigațiile efectuate la sfârșitul studiului au arătat că extractul de rozmarin a produs o îmbunătățire notabilă a simptomelor de astm, nu însă și extractul de platan.

Mai precis, rozmarinul a ameliorat tusea, producția de spută și respirația șuierătoare.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘10492, 10490, 10488′ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. Mirsadraee M, Tavakoli A, Ghorani V, Ghaffari S, Effects of Rosmarinus officinalis and Platanus orientalis extracts on asthmatic subjects resistant to routine treatments, Avicenna Journal of Phytomedicine. 2018 Sep-Oct;8(5):399-407: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30345227

2. Al-Sereiti MR1, Abu-Amer KM, Sen P. Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potentials, Indian Journal of Experimental Biology. 1999 Feb;37(2):124-30: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10641130

3. Begum A, Sandhya S, Shaffath Ali S, Vinod KR, Reddy S, Banji D. An in-depth review on the medicinal flora Rosmarinus officinalis (Lamiaceae), Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 2013 Jan-Mar;12(1):61-73: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24584866

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.