Ce beneficii are tămâia indiană și în ce boli este utilă

Tămâia indiană, comercializată sub denumirea ei științifică „Boswellia”, este folosit în medicina naturistă de sute de ani. Extractul din această rășină are proprietăți antiinflamatoare.

Este un remediu foarte popular pentru artrita reumatoidă, astm, bolile inflamatorii intestinale și alte afecțiuni cauzate de o inflamație.

Tamaia – beneficii si utilizari: blog.thdlab.it

Boswellia este o rășină care provine de la arborele Boswellia, originar din India, Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Noi o cunoaștem sub numele de „tămâie”.

Ce beneficii are tămâia indiană

Principalul compus bioactiv din tămâie este acidul boswellic. Acesta ajută la controlul inflamației și reduce simptomele bolilor inflamatorii.

Studiile științifice au confirmat efectele extractului de tămâie asupra inflamațiilor, însă ele au fost realizate doar pe animale. Înainte ca medicii să îl poată recomanda ca tratament, trebuie testat pe oameni.

Artrita reumatoidă

Inflamația care afectează articulațiile reprezintă principala cauză a simptomelor de artrită reumatoidă. Acestea sunt tratate de regulă cu medicamente antiinflamatoare și steroizi.

Tămâia are efecte antiinflamatoare naturale și nu atât de multe efecte secundare. Arthritis Foundation recomandă capsulele cu acid boswellic în tratamentul artritei reumatoid și a osteoartritei.

Un studiu recent, publicat în 2019 în „International Journal of Applied and Basic Medical Research” sugerează că extractul activ de boswellia poate reduce inflamația în artrita reumatoidă. Studiul a fost însă realizat pe șobolani, și nu se știe încă dacă efectele se aplică și la oameni.

Citește și:

Extractul de tămâie  ameliorează osteoartrita la genunchi

Deși Indometacinul a fost mai eficient în scăderea inflamației, cercetătorii notează că extractul de boswellia poate fi folosit ca terapie complementară pentru susținerea tratamentului convențional.

Cancer

Un studiu publicat în anul 2016 în „Journal of Ethnopharmacology” raportează că acizii boswelici au și proprietăți antitumorale. Mai precis, exercită toxicitate asupra celulelor canceroase. Autorii sunt de părere că aceștia ar putea fi incluși în viitor în terapia anticanceroasă, nu înainte de a confirma aceste rezultate în studii clinice ample.

Un studiu recent pe celule și animale, apărut în jurnalul „Oncotarget”, a confirmat că uleiul esențial extras din boswellia afectează celulele agresive ale cancerului de piele, fără să le vatăme pe cele sănătoase.

Citește și:

Uleiul de tămâie ajută la prevenirea și tratarea mai multor tipuri de cancer (+ moduri de utilizare)

Este însă nevoie de studii umane pentru a putea stabili dacă tămâia ar putea fi utilizată în tratamentul cancerului.

Boala inflamatorie intestinală

Un studiu publicat în „World Journal of Gastroenterology” a analizat efectele acizilor boswelici asupra sindromului intestinului iritabil. Autorii au observat că aceștia îmbunătățesc markeriibolii, fără să afecteze organele din jur. Aceste rezultate sugerează că ar putea fi utili în colita ulcerativă și boala Crohn.

Astm

Un studiu apărut în anul 2015 în „International Journal of Clinical and Experimental Pathology” a arătat că acidul boswellic suprimă inflamația din căile respiratorii și inhibă secreția citockinelor – substanțe care pro-inflamatorii.

Datorită faptului că blochează răspunsul alergic implicați în simptomele de astm, tămâia ar putea fi un remediu complementar pentru pacienții astmatici.

Citește și:

Mireasma de tămâie risipește stările de depresie, neliniște, anxietate și amintiri neplăcute

Boala Parkinson

Într-un studiu recent, apărut în „Avicenna Journal of Phytomedicine”, acidul boswellic a demonstrat o activitate antiinflamatoare și antioxidantă la șoarecii cu boala Parkinson. Acest lucru a protejat neuronii și a îmbunătățit funcția motorie.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘4663, 4272′ button=’Cumpără aici’]

Cum se administrează tămâia

Nu luați tămâie de la magazinele bisericești pentru a o consuma în scop terapeutic! Doar extractul de Boswellia de la magazinele naturiste este recomandat în scop medicinal.

Arthritis Foundation recomandă 300-400 mg de boswellia, de 3 ori pe zi. Căutați capsule care conțin 60% acid boswelic.

Acest supliment alimentar poate provoca unele efecte secundare la anumite persoane: probleme digestive (greață, reflux de acid, diaree), mâncărimi ale pielii sau interacțiuni cu medicamente similare, precum antiinflamatoarele nesteroidiene.

De altfel, nu este recomandat să luați boswellia în paralel cu aspirină, naprocen, ibuprofen, anticoagulante sau antiplachetare.

Sursă: Jon Johnson, Lindsay Slowiczek, What to know about boswellia, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326599.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.