Busuiocul alungă oboseala mentală – motive să îl folosești mai des la gătit

Rudă apropiată a mentei, busuiocul atrage prin mirosul său deosebit și aroma pe care o dă diverselor preparate culinare. Din păcate, puțini cunosc proprietățile curative ale acestei plante.

În medicina populară, busuiocul este folosit ca remediu pentru numeroase afecțiuni:

• dureri de cap

• disconfort stomacal, diaree

• răceală

• afecțiuni renale

• infecții cu paraziți

• mușcături de insecte sau de șerpi

Busuiocul alunga oboseala mentala

Ce conține busuiocul?

Majoritatea plantelor aromatice sau medicinale sunt sărace în calorii, carbohidrați și grăsimi. Busuiocul nu impresionează prin conținutul său nutrițional.

Este însă o sursă bună de vitamina K și vitamina A. Conține și doze mai mici de mangan, cupru, acid folic, magneziu, fosfor, potasiu, vitamina A, vitamina C, calciu și fier.

Citește și:

Ceaiul de busuioc – înlătură stările de neliniște, agitație, dureri de cap, tulburări digestive

Studiile au arătat că beneficiile busuiocului provin din altă parte, și anume din conținutul de flavonoide și uleiuri volatile.

Două flavonoide importante sunt orientina și vicenina, care au demonstrat efecte protectoare asupra ADN-ului uman. Acești antioxidanți protejează structurile celulare și cromozomii de daunele cauzate de radicalii liberi.

Cele mai importante uleiuri volatile din busuioc sunt:

– estragol

– cineol

– eugenol

– sabinen

– miricină

– limonen

Ce beneficii are busuiocul?

Studiile realizate în laborator au arătat că aceste substanțe combat creșterea unui spectru larg de bacterii, de la Pseudomonas aeruginosa și Yersinia enterocolitica, până la E. coli, Stafilococul auriu și Listeria monocytogenes.

Frunzele de busuioc conțin un ulei esențial care poate inhiba dezvoltarea de bacterii puternice, rezistente la tratamentul antibiotic convențional.

Potrivit unor studii apărut în jurnalul Food Microbiology, spălarea alimentelor cu o soluție de 1% din ulei esențial de busuioc sau ulei esențial de cimbru poate reduce concentrația de Shigella. Această bacterie infectează tractul gastrointestinal și provoacă diaree.

Iată un motiv în plus să folosim mai des busuiocul și cimbru în salate, sosuri, ciorbe și alte rețete!

Eugenolul din busuioc a demonstrat efecte antiinflamatoare similare medicamentelor sintetice precum Aspirina sau Ibuprofenul.

Datorită efectelor sale calmante și antibacteriene, este inclus în creme și geluri pentru acnee. Un studiu clinic a arătat că aplicarea zilnică a unei combinații de ulei esențial de busuioc (5%) și ulei esențial de portocale dulci (3%) a curățat pielea de acnee în decurs de 2 luni.

Cel mai des este utilizat în aromaterapie. Busuiocul este o plantă liniștitoare dar totodată înviorătoare. Acest lucru înseamnă că poate alunga oboseala și epuizare, dar și stările de agitație, precum anxietatea.

Un studiu mic a arătat că un amestec de uleiuri esențiale care conținea busuioc și mentă a mărit vigilența mentală la persoanele suprasolicitate și obosite.

Citește și:

Busuiocul sfânt – planta persoanelor stresate, anxioase, obosite

Busuiocul este una din plantele folosite de mamele care alăptează pentru stimularea lactației. Însă această utilizare nu are susținere științifică.

Precauții la consumul de busuioc

În doze „culinare”, busuiocul este considerat sigur. Nu este recomandat în doze mari, deoarece conține estragol, o substanță cu riscuri pentru sănătate. Aceeași avertizare se aplică și în cazul uleiului esențial de busuioc administrat intern în scop terapeutic.

Extractul și uleiul esențial de busuioc trebuie evitate cel puțin cu 2 săptămâni înainte de o operație, deoarece pot crește riscul de sângerări și formare de cheaguri de sânge.

Aceste produse sunt contraindicate și persoanelor care iau medicamente pentru subțierea sângelui sau pentru scăderea tensiunii arteriale.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘6914, 9150, 13107, 8589′ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. The World’s Healthiest Foods, Basil: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=85
2. Malia Frey, Richard N. Fogoros, The Health Benefits of Basil, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/basil-nutrition-facts-calories-carbs-and-health-benefits-4178775

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.