Cum se prepară CIDRUL de fructe (rețetă cu măceșe, cătină, porumbe, soc)

Plantele medicinale și fructele pot fi administrate intern în scop terapeutic sub formă de infuzie, tincturi, siropuri, macerate, comprimate, vinuri sau cidruri.

Ce este cidrul

Cidrul este denumirea care se dă băuturilor din fructe sau plante obținute prin fermentație alcoolică. Este greșit să spunem „vin de coacăze”, sau „vin de măceșe”, deoarece vinul se obține doar din struguri. Fitoterapia numește aceste băuturi slab alcoolice „cidruri”.

Cidru de fructe – retete

Ele pot fi preparate din mere dulci, coacăze, vișine, porumbele, cătină, măceșe, smochine sau flori de soc. Au efecte nutriționale, tonice și terapeutice, datorate substanțelor active din fructele folosite. În plus, au o aromă deosebită și o textură acidulată plăcută.

Rețete de cidru de fructe

Se administrează în cantități mici, câte 50 ml pe zi, pentru tonifierea organismului sau stimularea apetitului și a digestiei. Nu se dau copiilor, deoarece conțin alcool, chiar dacă acesta este în cantități mici.

Cidru de măceșe – rețetă

Ingrediente

• 1 kg de măceșe uscate, ½ kg de măceșe proaspete sau ½ kg de pulpă uscată, fără semințe
• 10 litri de apă fiartă
• 2,8 kg de zahăr
• 30-50 g de drojdie
• sucul de la 2 lămâi

Preparare

Apa se fierbe și se lasă apoi la răcit. Fructele se pun într-o damigeană mare, cu dop etanș. Se amestecă toate ingredientele și se lasă la fermentat timp de 4-6 săptămâni. Damigeana se agită ușor zilnic, timp de 2 săptămâni. Când procesul de fermentație s-a încheiat (nu mai iese bioxid de carbon prin tubul de fermentație), cidrul devine limpede.

Se trage în sticle cu un furtun, iar sticlele se astupă bine cu dopuri și se păstrează în cămară, la rece.

Cidru de porumbe – rețetă

Ingrediente

• 3 kg de porumbe proaspete sau 1,2 kg de fructe uscate
• 10 litri de apă
• 2,8 kg de zahăr
• 30-50 g de drojdie
• sucul de la 2 lămâi

Preparare

Metoda este asemănătoare celei folosite la prepararea cidrului de măceșe. Fructele de porumbar se culeg la sfârșitul toamnei, după ce dă primul îngheț. Cidrul de porumbe are un gust mai astringent, datorită concentrației mari de taninuri. Este recomandat persoanelor bolnave de colită cronică.

Cidru de cătină – rețetă

Ingrediente

• 1 ½ kg de cătină proaspătă sau 400 g de boabe de cătină uscate
• 10 litri de apă
• 3 kg de zahăr
• 30-50 g de drojdie
• sucul de la 2 lămâi

Preparare

Cidrul de fructe de cătină are același mod de preparare, doar că fermentația durează mai puțin, 15-20 de zile. Uleiul care se formează la suprafață se colectează și se păstrează separat. El poate fi folosit la tratarea rănilor, arsurilor grave sau plăgilor, cu aplicație directă.

Cidru de flori de soc – rețetă

Ingrediente

• 2-3 umbrele mari de flori de soc proaspăt sau 15-20 de flori de soc uscate
• 5 litri de apă
• 1 kg de zahăr
• sucul de la 2 lămâi
• 10-15 g de drojdie de bere

Preparare

Se pun toate ingredientele la fiert. După ce dă în clocot, se stinge focul, se lasă lichidul la răcit, apoi se adaugă sucul de lămâie și puțină coajă rasă de lămâie și drojdia de bere. Se lasă la fermentat 5-6 zile, apoi se trage în sticle care se închid ermetic și se țin la frigider sau în alt loc rece. Cidrul de soc, sau socata, seamănă cu șampania. Are efecte diuretice, depurative și sudorifice.

Dacă vreți o socată fără alcool, urmați această rețetă: 8-10 umbrele de soc, 10 litri de apă, 1-2 kg de zahăr, sucul de la 2 lămâi și coajă rasă de lămâie. Se lasă la fermentat 2-3 zile într-un loc călduros, agitând borcanul de 4-5 ori pe zi. Se strecoară și se păstrează în sticle de sticlă, la frigider. Socata fără alcool poate fi consumată și de către copii.

Sursă: Ovidiu Bojor, Octavian Popescu, Forme Farmaceutice Utilizate în Fitoterapie, Fitoterapie Tradițională și Modernă, Ediția a V-a, Editura Fiat Lux, București, pp. 53-54

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.