Cum tratăm CONJUNCTIVITA în mod natural – simptome, cauze, plante indicate

Dr. Antonela Marika, specialist în boli interne și competențe în fitoterapie și apiterapie, a dezvăluit pentru Revista Galenus câteva tratamente fitofarmaceutice recomandate în afecțiunile oftalmologice.

Pentru acest articol am ales remediile cele mai uzitate pentru conjunctivită.

Remedii conjunctivita

Ce este conjunctivita

Conjunctivita este o inflamație, care poate fi produsă de un factor alergenic, precum polenul de primăvară ori praful, de un patogen (bacterie) sau de un agent iritant (șampon, apă cu clor, frecarea la ochi)

Se transmite prin contactul cu un material folosit de persoana infectată, precum prosop, șervețel, pernă, vas de spălat.

Conjunctivita – simptome

– roșeața oculară
– secreții lacrimare
– mâncărimi oculare
– senzație de arsură
– senzație de nisip în ochi
– peliculă pe gene care apare mai ales dimineața la trezire
– ganglion umflat în fața urechii

Este indicat să faceți un control urgent la oftalmolog dacă simptomele sunt grave:

– durere în ochi
– sensibilitate la lumină
– perturbarea vederii
– roșeață intensă în unul din ochi sau în ambii

Remedii naturiste pentru conjunctivită

Conjunctivita se curăță de obicei de la sine, în câteva zile, de aceea nu se recomandă antibiotice, decât în infecții severe care în cazul în care simptomele persistă mai mult de 2 săptămâni.

Această afecțiune se poate trata la domiciliu cu ajutorul plantelor medicinale, folosite sub formă de infuzii (spălături, comprese, cataplasme):

• albăstrele – infuzie de 15 minute (1 ½ linguri de flori uscate și 200 ml de apă clocotită); se tamponează ochii închiși cu infuzia caldă, apoi se pun comprese cu pansament steril 5 minute.

• gălbenele – infuzie de 15 minute (1 lingură de flori uscate și 200 ml de apă clocotită); se spală ochii cu un tifon înmuiat în ceai, apoi se pun comprese, de 3 ori pe zi.

• măghiran – infuzie de 20 de minute (1 linguriță de plantă uscată și 200 ml de apă clocotită); se folosește sub formă de spălături oculare cu ajutorul unui tifon steril, apoi se aplică comprese 30 de minute.

• nalbă – infuzie (2 linguri de pulbere de frunze uscate și 250 ml de apă clocotită); se aplică tampoane de vată înmuiate în ceai, de 3 ori pe zi.

• pătlagină – se fierbe 1 frunză de pătlagină în apă 3 minute; după ce s-a răcorit, se aplică pe ochii închiși, ca o cataplasmă și se lasă să acționeze timp de 5 minute.

• silur – se pune 1 lingură de plantă uscată la fiert cu 200 ml de apă, timp de 10 minute; după ce s-a răcorit, se aplică pe ochi sub formă de comprese, timp de 5 minute; se pot bea și câte 3 căni cu ceai de silur pe zi.

• sulfină galbenă – infuzie de 20 de minute (2 lingurițe de pulbere și 200 ml de apă clocotită); se aplică comprese pe ochi.

• turița mare – infuzie de 20 de minute (2 linguri de plantă uscată și 250 ml de apă clocotită); se pun comprese sterile înmuiate în ceai pe ochi.

• fumăriță – infuzie de 15 minute (1 lingură de plantă uscată și 200 ml de apă clocotită); se aplică comprese calde din pansament steril pe pleoape.

• zmeur – infuzie de 20 de minute (2 linguri de frunze uscate și 250 ml de apă clocotită); se înmoaie o bucată de vată în ceai și se spală ochii.

• gutui – macerat de 2-3 ore (1-2 lingurițe de semințe și 200 ml de apă); se aplică comprese locale.

• salată verde – se fierbe 1 linguriță de frunze uscate și 200 ml de apă, timp de 30 de minute; se spală ochii cu ceaiul călduț, cu un tampon de vată.

• suc de legume – morcov cu pătrunjel, sau morcov cu spanac; se beau câte 500 ml pe zi; se recomandă și creșterea consumului de ceapă, care are efecte antimicrobiene naturale.

Pentru a preveni infectarea altor persoane, sau reinfectarea, este recomandat să vă spălați pe mâini după utilizarea remediilor. De asemenea, este indicat să spălați și să dezinfectați prosoapele și alte obiecte folosite pentru ochi în perioada infecției.

Dacă simptomele nu dispar, contactați medicul. 

Cumpără de aici suplimente pentru vedere:

[wcepe_products ids= ‘11081, 4651′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. National Health Services Inform, „Conjunctivitis”: https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/eyes/conjunctivitis#symptoms-of-conjunctivitis
2. Dr. Antonela Marika, „Fitofarmacia in ajutorul bolilor oftalmologice”, articol publicat pe site-ul Revista Galenus: https://www.revistagalenus.ro/fitoterapie/fitofarmacia-in-ajutorul-bolilor-oftalmologice/
3. MedLife.ro, „CONJUNCTIVITA: CAUZE, SIMPTOME SI TRATAMENT”: https://www.medlife.ro/conjunctivita-cauze-simptome-si-tratament.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.