GUARANA – o plantă utilă pentru SCĂDEREA în GREUTATE (studii)

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Prognoza privind incidența obezității și a supraponderalității nu aduce deloc vești bune. Se estimează că aceste vor ajunge să afecteze peste 50% din populație în unele țări.

Excesul ponderal este asociat cu probleme de sănătate grave, precum hipertensiune arterială, diabet și alte boli cu risc crescut de morbiditate, mortalitate și cheltuieli mari în domeniul sănătății.

Guarana ajută la slăbit: pngimage.net

Nu există un singur mijloc – alimentar sau medicamentos– care să soluționeze această problemă. Însă ele pot funcționa împreună.

Alimente utile în lupta cu kilogramele în plus

Studiile științifice au arătat că există anumite alimente, suplimente și compuși naturali cu rol în modularea proceselor fiziologice care influențează motilitatea intestinală, aportul de alimente și echilibrul energetic.

Dintre alimente, cele mai eficiente sunt merele, semințele de chimion, broccoli, ovăzul, nucile, ienupărul, țelina, măceșele, zmeura, semințele de psyllium și alte surse de fibre.

Dintre plante, cele mai bune sunt cafeaua verde, ceaiul verde, cicoarea, aloe vera, armurariul, yerba mate, moringa sau guarana.

Guarana – o plantă eficientă împotriva excesului ponderal

Un studiu din 2002 realizat de danezi a arătat că un amestec din yerba mate, guarana și damiana ajută la scăderea în greutate la persoanele supraponderale.

Participanții au primit fie 3 capsule din plante cu 420 ml de suc de măr, fie 3 capsule placebo înainte de fiecare masă, timp de 10 zile. Rezultatele au arătat că administrarea capsulelor cu plante a întârziat semnificativ timpul de golire a stomacului, a îmbunătățit timpul de percepere a sațietății gastrice și a indus o scădere ponderală semnificativă pe o durată de 45 de zile.

Menținerea tratamentului după finalizarea studiului a ajutat la menținerea greutății corporale (participanții nici nu mai au slăbit, nici nu s-au mai îngrășat).

La femeile supraponderale, guarana în asociere cu yerba mate și damiana a redus consumul de alimente. Această combinație de plante previne acumularea de trigliceride, reduce expresia genelor pro-adipogenice și inhibă formarea de adipocite (celule grase).

Semințele de guarana au fost asociate în alte studii cu un efect protector împotriva obezității, a hipertensiunii arteriale și a sindromului metabolic la vârstnicii sănătoși, precum și cu o acțiune benefică în ateroscleroză.

Guarana se găsește la noi sub formă de pudră. Are un efect energizant dublu față de cafea, fiind cea mai bună sursă de cofeină din lume. Se poate consuma în loc de cafea (se fierbe la fel), sau se poate adăuga în diverse mâncăruri și băuturi (smoothie-uri). 

Surse bibliografice:

1. T. Andersen J. Fogh, „Weight loss and delayed gastric emptying following a South American herbal preparation in overweight patients”, articol publicat în jurnalul The Official Journal of the British Dietetic Association, preluat de pe site-ul: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-277X.2001.00290.x
2. Natália da Silva Lima, Erica de Paula Numata, Leonardo Mendes de Souza Mesquita, Pollyana Hammoud Dias, Wagner Vilegas, Alessandra Gambero, and Marcelo Lima Ribeiro, „Modulatory Effects of Guarana (Paullinia cupana) on Adipogenesis”, articol publicat în jurnalul Nutrients. 2017 Jun; 9(6): 635, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490614/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.