GUARANA – îmbunătățește MEMORIA și ATENȚIA și înlătură OBOSEALA mentală și fizică

Autor: Ana-Maria Postolache

Guarana este considerat un supliment energizant mult mai puternic decât cafeaua, întrucât conține de 2 ori mai multă cafeină. Este de altfel cea mai bună sursă de cofeină din lume.

Pentru cei care nu știu, Guarana (Paullinia cupana) este un arbore cățărător care crește în pădurile din Amazon. Produce fructe cu coaja maro sau roșie.

Guarana: draxe.com

Membrii triburilor care consumau semințele sale căpătau atât de multă energie încât puteau vâna perioade lungi de timp. Semințele erau uscate, rumenite și măcinate sub formă de pulbere, care era apoi amestecată cu apă sub forma unei paste.

Planta a început să câștige popularitate și în afara Braziliei, tocmai datorită acestei calități de a crește energia organismului. Este comercializată sub formă de pudră, care se poate folosi la ceai, cafea sau deserturi (batoane etc).

Conține numeroși compuși bioactivi: cafeină, teobromină, teofilină, taninuri, saponine, catechine, epicatechine și proantocianine. Studiile au arătat că semințele de guarana adăugate în băuturile energizante oferă o stimulare în plus față de cofeină.

Un beneficiu important al acestei plante este stimularea memoriei și a capacității de concentrare. Extractul de semințe de guarana îmbunătățește viteza și performanța memoriei, atenția, starea de spirit, concentrarea și activarea creierului.

Efectele sale benefice asupra creierului se datorează taninurilor și proteinelor pe care le conține. Cofeina din guarana se leagă de acești compuși și este digerată mai greu și absorbită mai lent decât alte surse de cofeină. Prin urmare, îmbunătățirile pe care le produce asupra funcțiilor cognitive sunt mai ușor de observat și durează mai mult.

Guarana îmbunătățește viteza memoriei de scurtă durată. Într-un studiu, persoanele care au primit 75 mg de extract de guarana au avut rezultate mai bune la testele de memorie, care au durat circa 6 ore după administrarea suplimentului. Participanții s-au putu concentra mai ușor și au putut să-și amintească mai rapid informațiile pe termen scurt.

Un studiu din 2004 a arătat că guarana și ginsengul au efecte psihoactive și măresc performanța cognitivă.

În 2017, cercetătorii brazilieni au arătat că pudra de guarana previne deficitele de memorie cauzate de hiperlipidemie (un nivel mare de grăsimi în sânge). Hiperlipidemia este considerată un factor de risc nu doar pentru dezvoltarea aterosclerozei, ci și a disfuncțiilor cognitive. Guarana a redus inclusiv daunele hepatice cauzate de hiperlipidemie.

Totodată, guarana ameliorează simptomele de oboseală mentală asociate cu suprasolicitarea memoriei. Un studiu din 2008 a arătat că un supliment cu guarana, vitamine și minerale a îmbunătățit viteza și acuratețea în timpul testelor de cogniție și a redus oboseala mentală de după teste.

Chiar și în doze mici, guarana îmbunătățește starea de spirit în condiții de stres sau suprasolicitare. Aceeași doză de 75 mg de extract de guarana, administrată înainte de testele de cogniție, a crescut vigilența și buna-dispoziție.

Un studiu din 2011 a demonstrat că guarana este o alternativă eficientă, ieftină și non-toxică pentru tratarea pe termen scurt a oboselii la pacientele cu cancer mamar supuse la ședințe de chimioterapie.

Un studiu pe viermi a arătat că guarana mărește longevitatea și reduce incidența bolilor cronice asociate cu vârsta, datorită proprietăților sale antioxidante și anti-îmbătrânire.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’7860, 11043, 8902, 11315′ button=’Cumpără aici’]

Evitați să băuturile energizante care conțin guarana, deoarece acestea sunt bogate în zahăr. Alegeți un supliment natural, sub formă de capsule, pudră sau extract.

Surse bibliografice:

1. Moustakas D, Mezzio M, Rodriguez BR, Constable MA, Mulligan ME, Voura EB, „Guarana provides additional stimulation over caffeine alone in the planarian model”, articol publicat în jurnalul PLoS One. 2015 Apr 16;10(4):e0123310, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25880065
2. UHN Staff, „Guaraná Seed Extract: A Quick and Easy Way to Boost Memory and Focus, articol publicat pe site-ul University Health News Daily în MEMORY: https://universityhealthnews.com/daily/memory/exotic-brain-enhancer-guarana-seed-extract-improves-memory-and-focus/
3. L.P. Arantes, M.L. Machado, D.C. Zamberlan, T.L. da Silveira, T.C. da Silva, I.B.M. da Cruz, E.E. Ribeiro, M. Aschner, and F.A.A. Soares, „Mechanisms involved in anti-aging effects of guarana (Paullinia cupana) in Caenorhabditis elegans”, articol publicat în jurnalul Brazilian Journal of Medical and Biological Research. 2018; 51(9): e7552, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6040867/
4. Kennedy DO, Haskell CF, Wesnes KA, Scholey AB, „Improved cognitive performance in human volunteers following administration of guarana (Paullinia cupana) extract: comparison and interaction with Panax ginseng”, articol publicat în jurnalul Pharmacology Biochemistry and Behavour. 2004 Nov;79(3):401-11, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15582012
5. Ruchel JB, Braun JBS, Adefegha SA, Guedes Manzoni A, Abdalla FH, de Oliveira JS, Trelles K, Signor C, Lopes STA, da Silva CB, Castilhos LG, Rubin MA, Leal DB, „Guarana (Paullinia cupana) ameliorates memory impairment and modulates acetylcholinesterase activity in Poloxamer-407-induced hyperlipidemia in rat brain”, articol publicat în jurnalul Physiology & Behavior. 2017 Jan 1;168:11-19, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27720901
6. Oliveira Campos MP, Riechelmann R, Martins LC, Hassan BJ, Casa FB, Del Giglio A, „Guarana (Paullinia cupana) improves fatigue in breast cancer patients undergoing systemic chemotherapy”, articol publicat în jurnalul Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2011 Jun;17(6):505-12, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21612429

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.