GINSENG – efecte NEUROPROTECTOARE, IMUNOSTIMULATOARE, ANTITOXICE

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Ginseng (Panax ginseng) este denumirea unei plante originare din China, cultivată astăzi și în alte țări, precum Coreea, Japonia sau Rusia. Chinezii și coreeni o folosesc de mii de ani în medicina tradițională.

Astăzi, planta este utilizată și în fitoterapia austriacă, germană și franceză.

Ginseng – beneficii

Ginseng – proprietăți

Principalele substanțe cu potențial terapeutic din Ginseng se numesc ginsenozide. Planta conține și alți compuși importanți, precum polizaharide complexe, vitamine din grupul B, polipeptide, săruri minerale, ulei esențial și microelemente.

Ginsenozidele au demonstrat efecte antioxidante, antiinflamatoare, vaso-relaxante, anti-alergice, antidiabetice și anticancerigene.

Indicații terapeutice

Ginsengul a fost intens studiat în ultimele decenii. Cercetările recente, realizate în vitro și în vivo au arătat că planta este benefică în bolile cardiace și vasculare, datorită mai multor mecanisme de acțiune: controlul funcției vasomotorii, efecte antioxidante, ameliorarea profilelor lipidelor, ajustarea tensiunii arteriale, îmbunătățirea funcției cardiace și reducerea adeziunii plachetare.

Ginsengul reduce incidența crizelor de angină pectorală și a extrasistolelor ventriculare. Cel mai mult au fost investigate efectele sale terapeutice asupra afecțiunilor sistemului nervos central, precum Parkinson, Alzheimer, ischemie cerebrală, depresie și alte tulburări neurologice.

Este numărat între plantele adaptogene, care măresc capacitatea organismului de a se adapta la factorii de stres externi sau interni. Academicianul Ovidiu Bojor citează în cartea sa „Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z” efectele stimulente ale ginsengului asupra capacității fizice și mentale.

Această plantă crește rezistența corpului la suprasolicitare. Are stimulatorii asupra funcțiilor cognitive. Este în mod deosebit utilă persoanelor care desfășoară activități ce presupun un efort mental mare.

Nu trebuie omise efectele sale benefice asupra imunității și memoriei. Compușii pe care îi conține încetinesc procesul de îmbătrânire a celulelor neuronale.

Totodată, are efect tonic și energizant la nivel fizic, motiv pentru care este indicat și sportivilor de performanță.

Studiile clinice au arătat că extractele de Ginseng pot fi utile în curele de eliminare a intoxicațiilor cu substanțe nocive (ex. alcool).

Rădăcina de ginseng ajută în ischemie renală, hipoglicemie, ulcer gastric (prevenire) și impotență masculină

Administrare și contraindicații

Ginsengul trebuie administrat doar sub formă de extracte/preparate standardizate și bine dozate. Persoanele de vârsta a doua și a treia pot lua câte 50 mg, de 3 ori pe zi, în cure de lungă durată pentru combaterea senilității.

Nu luați suplimente cu Ginseng în doze mari, deoarece pot cauza agitație și insomnie. Urmați indicațiile de pe prospect. Este bine ca persoanele hipertensive, suferinde de boli cardiovasculare grave și femeile însărcinate să evite aceste Ginseng.

Surse bibliografice:

1. Hee Jin Kim, Pitna Kim, and Chan Young Shin, „A comprehensive review of the therapeutic and pharmacological effects of ginseng and ginsenosides in central nervous system”, articol publicat în Journal of Ginseng Research. 2013 Mar; 37(1): 8–29, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659622/
2. Jong-Hoon Kim, „Pharmacological and medical applications of Panax ginseng and ginsenosides: a review for use in cardiovascular diseases”, articol publicat în Journal of Ginseng Research. 2018 Jul; 42(3): 264–269, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6026386/
3. Ovidiu Bojor, „Ginseng”, Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z, Editura Fiat Lux, București, 2003, pp. 134-136

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.