GINKGO biloba nu trebuie să lipsească din dieta de întreținere a persoanelor de vârsta a II-a și a III-a – prof. Ovidiu Bojor

Ginkgo biloba este un arbore originar din China, cultivat îndeosebi în scop ornamental, însă utilizările sale în fitoterapie sunt impresionante.

Frunzele sale conțin numeroși compuși importanți din punct de vedere farmacologic: ginkgolidele A, B, C, ginkgolida J, diterpeni, flavonoli, săruri minerale.

Ginkgo biloba – utilizari

 

Studiile realizate în ultimul deceniu au arătat confirmat utilizările milenare ale acestei plante în medicina tradițională chineză. Preparatele pe bază de Ginkgo biloba sunt folosite astăzi în medicina modernă din Europa și SUA.

Indicații terapeutice

Extractele standardizate de Ginkgo biloba sunt cel mai des utilizate în afecțiunile cauzate de tulburările de circulație sangvină. Acestea îmbunătățesc circulația cerebrală și periferică afectate și au efecte tonice venoase și antioxidante:

– deficiențe circulatorii
– insuficiența cerebrală
– circulație periferică deteriorată
– claudicația intermitentă (crampe dureroase, impotență funcțională)
– vertij
– acufene (probleme ale nervului auditiv)

Ginkgo biloba are efect neuroprotector. Academicianul Ovidiu Bojor scrie în una din cărțile sale „Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z” că produsele pe bază de Ginkgo biloba sunt indicate persoanelor de vârsta a doua și a treia deoarece ajută la întreținerea sănătății.

Dovezile rezultate în urma studiilor clinice sugerează că o doză zilnică de Ginkgo (120-240 mg de extract de frunze) ajută la ameliorarea simptomelor provocate de:

– insuficiență cerebrală
– depresie
– probleme de memorie
– acufene
– Alzheimer în stadiu incipient
– demență senilă (efect preventiv)

Studiile recente indică o ameliorare a răului de altitudine și a disfuncțiilor erectile în urma administrării acestei plante.

Organizația Mondială a Sănătății a aprobat utilizarea produselor pe bază de Ginkgo biloba în numeroase afecțiuni:

– deficiențe de memorie
– dificultăți de concentrare
– emoții puternice
– cefalee
– demență degenerativă primară
– demență vasculară
– sindromul Raynaud
– boala Croq
– hemoroizi
– varice
– edeme
– alergii

Comisia E. a aprobat doar extractele cu acetonă și apă, nu și pe cele pe bază de frunze proaspete sau nestandardizate. Nu folosiți decât produse standardizate de calitate, create de firme autorizate. Este indicat să cereți sfatul medicului sau a fitoterapeutului înainte de a începe un tratament cu Ginkgo biloba.

Precauții și contraindicații

Preparatele cu Ginkgo biloba nu trebuie administrate copiilor mai mici de 12 ani sau pe perioada unui tratament cu aspirină sau medicamente pentru agregarea plachetară.

 

Sursă: Ovidiu Bojor, „Ginco”, Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z, Editura Fiat Lux, București, 2003, pp. 131-133

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]