Remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor de MENOPAUZĂ

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Deși este o etapă normală în viața oricărei femei, menopauza afectează calitatea vieții prin disconfortul pe care îl produce atât la nivel fizic, cât și psihic.

Menopauza spontană apare la o vârstă medie de 51-52 de ani și ea înseamnă încetarea permanentă a menstruațiilor, cauzată de pierderea funcției ovariene.

Remedii menopauza

 

Menopauza nu este o boală, însă ea creează simptome vasomotorii care le determină pe multe femei să caute ajutor medical. Cel mai des sunt invocate bufeurile sau valurile de căldură și transpirațiile excesive din timpul nopții.

Bufeurile apa ca o senzație suită de căldură puternică (înroșire) la nivelul feței, gâtului sau pieptului. Ele pot dura câteva secunde sau minute. Alte simptome asociate cu menopauza sunt frisoanele, anxietatea, perturbări ale somnului și palpitațiile.

Toate aceste probleme sunt cauzate de scăderea estrogenului. Ele apar mai ales în ultima fază a perioadei de perimenopauză și sunt mai comune la femeile cu un indice al masei corporale mai mare, cu tulburări de dispoziție sau la femeile fumătoare.

În cazul menopauzei induse (de pildă prin operație), simptomele sunt mai severe.

Remedii naturiste pentru menopauză

Dr. Susan Richards are un program natural pentru îmbunătățirea calității vieții femeilor care trec prin menopauză. El presupune utilizarea de plante, alimente și nutrienți care mimează rolul estrogenului în corp.

• Soia. Această leguminoasă conține compuși activi (fitoestrogeni) cu efecte asemănătoare estrogenului produs de corp: genisteină și daidzeină. Femeile menopauzale din Japonia, care consumă mai multe produse pe bază de soia decât femeile din America suferă mai rar de bufeuri.

• Black Cohosh (Cimicifuga racemosa). Această plantă este considerat unul din cele mai eficiente remedii estrogenice. Un studiu amplu a arătat că femeile cu menopauză care au primit câte 40 de picături de extract lichid de Black Cohos de 2 ori pe zi (timp de 6-8 săptămâni) au avut parte de o îmbunătățire a simptomelor. 80% dintre participante au resimțit o ameliorare după numai 1 lună de tratament. Dr. Susan recomandă 40-80 mg de extract de Black Cohos de 2 ori pe zi.

Lăptișor de matcă. Acest produs al stupului poate fi considerat un adevărat elixir. Este folosit de sute de ani ca promotor al sănătății reproductive și pentru ameliorarea simptomelor de menopauză. Medicii francezi au arătat că femeile care consumă lăptișor de matcă în timpul menopauzei au parte de o remisiune completă a simptomelor. Dr. Susan recomandă ¼ linguriță de lăptișor de matcă de 2 ori pe zi.

• Dong quai. Aceasta este o altă plantă cu efecte benefice la nivel hormonal. Este utilizată de mii de ani ca tonic feminin pentru prevenirea și tratarea menstruațiilor neregulate și a bufeurilor. Dr. Susan recomandă capsulele de Dong Quai de 500 mg, de 2-3 ori pe zi. Evitați acest supliment dacă luați medicamente pentru subțierea sângelui.

• Șofran. Acest condiment este folosit în medicina tradițională pentru inducerea unei stări de calm, reducerea iritabilității și diminuarea simptomelor de menopauză. Se poate adăuga în băuturi sau alimente gătite. Un vârf de cuțit pe zi este suficient, deoarece în cantități mari poate fi toxic.

Alte remedii recomandate de fitoterapie în menopauză sunt: Tinctura de crețișoară, Tinctura de salvie, Api Q10, Angelica și capsulele Menopauza.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’3720, 9119, 3370, 4603′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Andrew M. Kaunitz and JoAnn E. Manson, „Management of Menopausal Symptoms”, articol publicat în jurnalul Obstetrics & Gynecology. 2015 Oct; 126(4): 859–876, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594172/
2. Dr. Susan Richards, „Menopause: Use herbs, and nutrients to stimulate hormone production”, articol publicat pe site-ul Dr. Susan’s Healing & Healthy Living: https://drsusanshealthyliving.com/menopause-use-herbs-and-nutrients-to-stimulate-hormone-production/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.