Uleiurile ESENȚIALE sedative – alternative la pastilele de somn

Insomnia este cea mai frecventă tulburare de somn, care afectează circa 10-15% din populația generală. Studiile pe populații au arătat că insomnia devine severă atunci când durează cel puțin 4 ani.

Această tulburare afectează negativ calitatea vieții și performanța fizică, intelectuală și socială. Studiile au arătat că insomnia este asociată cu stresul și domeniile cognitive, endocrine, neurologice și comportamentale.

Uleiuri esentiale pentru dormit

Insomnia – simptome, efecte secundare

O persoană cu insomnie întâmpină dificultăți în a adormi sau a dormi, se trezește foarte devreme sau are un somn neodihnitor. Aceste dificultăți au loc chiar și în contextul unor circumstanțe favorabile somnului.

Pacienții cu insomnie raportează cel puțin unul din următoarele deficite care apar în timpul zilei din cauza lipsei de somn:

– oboseală sau indispoziție
– dificultăți de concentrare, atenție sau memorare
– disfuncții sociale sau vocaționale, performanță slabă la școală
– perturbarea dispoziției sau iritabilitate
– somnolență în timpul zilei
– scăderea motivației, energiei sau inițiativei
– predispoziție la erori la locul de muncă sau accidente rutiere
– tensiune, dureri de cap, simptome gastrointestinale
– îngrijorare cu privire la somn

Aromaterapia – alternativă naturală la somnifere

Aromaterapia este una din cele mai simple și eficiente metode de ameliorare a simptomelor de insomnie. Inhalarea uleiurilor esențiale este considerată o alternativă naturală la somniferele sintetice și alte pastile pentru tulburările de somn.

O recenzie pe 15 studii a arătat că aromaterapia poate constitui o terapie sigură și eficientă din punct de vedere al costurilor pentru tulburările de somn.

Uleiurile esențiale sunt uleiuri concentrate, extrase prin distilarea la aburi din plantele aromatice proaspete. Sunt sute de uleiuri derivate din plante care se folosesc astăzi în aromaterapie. Cele mai folosite și cunoscute sunt uleiurile esențiale de lavandă, rozmarin, eucalipt, mușețel, maghiran, iasomie, mentă, lămâie și geranium.

Uleiurile esențiale inhalate pătrund în corp prin mucoasa olfactivă sau ajung în fluxul sanguin în urma absorbției pulmonare. De aici, ele pot influența direct creierul prin sistemul limbic (un sistem complex de nervi și rețele din creier care implică anumite zone asociate cu instinctul și dispoziția).

Receptorii de miros din nas trimit mesaje chimice către regiunea limbică a creierului. Aceste semnale stimulează creierul să exercite anumiți neurotransmițători (serotonina și dopamina). În consecință, apar modificări la nivelul funcției sistemului nervos și a răspunsurilor emoționale, a ritmului cardiac, a tensiunii arteriale sau a respirației.

Uleiuri esențiale care induc somnul 

Uleiul esențial de lavandă este cel mai des folosit în scop sedativ. Acesta conține linalool, un compus care prin inhalare produce efecte hiponotice (induce somnul). El scade semnificativ tensiunea arterială, ritmul cardiac și temperatura corpului și induce o stare de relaxare.

Un studiu pe 67 de femei cu insomnie a arătat că aromaterapia cu ulei esențial de lavandă, timp de 20 de minute pe zi, de 2 ori pe săptămână, timp de 12 săptămâni, a îmbunătățit calitatea somnului.

Există și alte uleiuri esențiale bogați în constituenți cu efecte sedative și hipnotice care pot ajuta la îmbunătățirea somnului:

• uleiul esențial de trandafir (Rosa damascene)
• uleiul esențial de iasomie
• uleiul esențial de bergamotă
• uleiul esențial de lămâie
• uleiul esențial de lemongras
• uleiul esențial de patchoulii

Amestecul de ulei esențial de lavandă și valeriană, precum și combinația de ulei esențial de lavandă cu busuioc, ienupăr și maghiran dulce au de asemenea efecte bune în insomnie.

Spre deosebire de pastilele de somn, care dau dependență și produc unele disfuncții, aromaterapia cu uleiuri esențiale nu are efecte secundare, nici nu dă dependență. Poate fi folosită pe termen lung, fără să afecteze funcțiile de coordinare sau motorii.

Pentru difuzarea uleiurilor esențiale aveți nevoie de o lampă specială de aromaterapie. Uleiurile esențiale pot fi adăugate și în apa de baie, în perne, în creme, loțiuni sau comprese.

 

Surse bibliografice:

1. Daniel J. Buysse, „Chronic Insomnia”, articol publicat în American Journal of Psychiatry. 2008 Jun; 165(6): 678–686, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2859710/
2. Drake CL, Roehrs T, Roth T. „Insomnia causes, consequences, and therapeutics: an overview”, articol publicat în Depression and Anxiety. 2003;18(4):163-76, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14661186
3. UHN STAFF, „Trouble Sleeping? Try These Essential Oils for Sleep”, articol publicat pe site-ul University Health News Daily, în ENERGY AND FATIGUE: https://universityhealthnews.com/daily/energy/trouble-sleeping-try-these-essential-oils-for-sleep/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.