CREMĂ de GĂLBENELE și TĂTĂNEASĂ – o comoară la casa omului

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Crema de gălbenele este o comoară la casa omului. Poate fi folosită aproape în orice afecțiune cutanată. Medicina tradițională consemnează utilizările gălbenelelor în tratamentul rănilor, ulcerelor, leziunilor dermatologice, umflăturilor și tumorilor.

Sunt incluse în sute de formule cosmetice: creme, loțiuni, tincturi, șampoane, geluri, uleiuri etc.

Cremă de galbenele și tătăneasă

_

Gălbenelele – proprietăți și indicații terapeutice

Gălbenelele au proprietăți antiinflamatoare remarcabile, atât la nivel extern, cât și intern. Sunt utile în inflamația organelor interne, în ulcere gastrice, dismenoree, inflamațiile mucoasei faringiene, răni și arsuri.

Florile au efecte cicatrizante, regenerante, emoliente, antifungice și antimicrobiene. Crema de gălbenele poate fi folosit în tăieturi, cicatrici, varice, luxații, hemoroizi, mâncărimi, iritații de scutec, dermatite, vene varicoase, piele uscată, înțepături de insecte, ulcerul piciorului.

Tătăneasa – proprietăți 

În combinație cu tătăneasa, crema de gălbenele capătă puteri reparatoare și mai mari asupra pielii. Tătăneasa este folosită de secole în tratamentul durerilor de mușchi și articulații. Comisia E. a Germaniei a aprobat preparatele pe bază de această plantă pentru accidentări, traume, leziuni.

Are proprietăți antiinflamatoare și analgezice. Stimulează granularea și regenerarea țesuturilor, susține formarea călușului. Este folosită cel mai des sub formă de cremă pentru probleme ale tendoanelor, ligamentelor, mușchilor, fracturi, luxații și răni.

Studiile au arătat-o eficientă în mialgie, distorsiuni articulare acute, contuzii, luxații, hematoame, dureri de spate, osteoartrită dureroasă. Tătăneasa reduce umflăturile, edemul și durerile.

Crema Calendulin – gălbenele, tătăneasă, rășină de brad

Cei de la Steaua Divină au un produs foarte bune care se numește Calendulin. Conține gălbenele, tătăneasă, rășină de brad, ulei esențial de lavandă și ceară de albine.

Are efecte antiinflamatoare, calmante, regeneratoare, reepitelizante și antimicotice. Este indicată în numeroase probleme ale pielii, de la leziuni ușoare până la afecțiuni mai grave:

negi
– herpes
– pete pigmentare
– dermatite
– eczeme
– zona zoster
– panarițiu
– ulcer varicos
– nevralgie facială
– candidoze
– micoze vagnale
– leucoree
– ten iritat, ridat, îmbătrânit

Crema de gălbenele și tătăneasă se aplică de 2-3 ori pe zi pe zona afectată. Pentru a evita unele posibile reacții adverse, testați crema pe o porțiune mică de piele.

Crema de gălbenele se poate găsi și în asociere cu alte plante și ingrediente vindecătoare: cremă de gălbenele cu propolis sau cremă de gălbenele cu arnică.

 

Surse bibliografice:

1. Disha Arora, Anita Rani and Anupam Sharma, „A review on phytochemistry and ethnopharmacological aspects of genus Calendula”, articol publicat în jurnalul Pharmacognosy Reviews. 2013 Jul-Dec; 7(14): 179–187, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3841996/
2. Frost R, O’Meara S, MacPherson H, „The external use of comfrey: a practitioner survey”, articol publicat în jurnalul Complementary Therapies in Clinical Practice. 2014 Nov;20(4):347-55, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25113427
3. Christiane Staiger, „Comfrey: A Clinical Overview”, articol publicat în jurnalul Phytotherapy Research. 2012 Oct; 26(10): 1441–1448, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491633/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.