Vitamina B17 în Farmacii şi în Alimente

Cele mai multe leacuri împotriva cancerului şi a altor boli incurabile au fost descoperite de strămoşii noştri din diferite civilizaţii ale lumii. Vitamina B17 este unul din aceste elixiruri ale sănătăţii, revelate acum 5000 de ani în Egipt şi în China Antică.

Dar ca orice minune descoperită pe cale naturală, Vitamina B17 are parte de multe controverse. Astăzi, Vitamina B 17 se găseşte cu greu în farmacii. În schimb, triburile indiene o folosesc la prepararea unor băuturi cu efecte de prevenire şi combatere a unor boli grave.

Vitamina B17 în Farmacii şi în Alimente

Vitamina B17 numita si laetril îşi are originea în sâmburii amari de caise. Popoarele antice o foloseau ca un detoxifiant natural pentru organism şi pentru prelungirea vieţii. În jurul anilor 1970 a apărut un documentar despre virtuţile terapeutice ale amigdalinei. Conform acelor dezvăluiri uluitoare, sâmburii din caise ar fi un leac miraculos pentru cancer. Această afirmaţie s-a făcut pe baza unor teste care au relevat faptul că pacienţii bolnavi de cancer suferă de o lipsă majoră de amigdalină.

Descoperirea minunată nu a fost însă susţinută de medici, nici de companiile farmaceutice. Aceştia au ales să ţină sub secret eficienţa amigdalinei în prevenirea şi tratarea cancerului, refuzând să promoveze acest tratament – care le-ar fi produs un dezastru financiar. Mai mult, mulţi dintre ei au desfăşurat campanii costisitoare pentru a denigra documentarul cu pricina şi pe autorii acestuia, acuzându-i de şarlatanie.

Vitamina B17 în farmacii

Dat fiind faptul că amigdalina este desconsiderată în rândul medicilor, ea nici nu este comercializată peste tot. În farmacii, Vitamina B17 se numeşte „nitrilozidă”.

Studiile au arătat faptul că lipsa amigdalinei din organism duce la depresie, anorexie, oboseală, insomnie şi uscarea pielii. Pe de altă parte, dozele de Vitamina B17 care depăşesc 200 mg pe zi pot provoca intoxicaţii. La copii, doza zilnică recomandată de Vitamina B17 este de 50-100 mg, iar la adulţi, de 50-200 mg. Bolnavii de cancer pot urma un tratament cu 1-2 grame de amigdalină pe zi.

Surse naturale de Vitamina B17

Amigdalina se poate găsi în numeroase alimente de consum zilnic. Aşadar nu trebuie să ne impacientăm pentru faptul că Vitamina B17 nu prea e de găsit prin farmacii. Iată principalele surse din natură:

Vitamina B17 în Farmacii şi în Alimente• Sâmburi: de caise, de mere, pere, gutui.
• Seminţe: de in, hrişcă, mei, dovleac.
• Fructe: migdale, piersici, cireşe, prune, afine, coacaze, căpşunile, zmeură
• Legume: fasole, mazăre, sfeclă, varză, vinete, ceapă, conopidă.
• Verdeţuri: lucernă, broccoli, spanac, eucalipt, bambus.
• Frunze de copac: piersic, cais, gutui, cireş, vişin, prun.
• Cereale, scoarţa de mălin şi fructe cu coajă lemnoasă: migdale, nuci de macadamia, acaju.

Recomandări importante

Sâmburii de caisă sunt cei mai bogaţi în amigdalină. Se recomandă consumul a 4 sâmburi pe zi. Pe durata curei nu se consumă alcool, cafea sau antibiotice. Acestea reduc puterea de acţiune a amigdalinei.

Uleiul de migdale rafiant, folosit la prepararea lichiorului conţine o cantitate mare de Vitamina B17. Altfel, uleiul de migdale este toxic pentru organism.

– Cartofii şi frunzele de manioc (consumate fierte) ajută la asimilarea Vitaminei B17 de către organism.

Sâmburii de caise contraindicații  și precauții.

Există riscul de intoxicație cu cianură

Sâmburii de caise conțin amigdalină, un compus natural care se transformă în cianură după ingerare. Deși acest fapt era cunoscut, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a reanalizat riscul de intoxicație cu cianură datorat consumării de sâmburii de caise și recomandă un nou nivel sigur. Conform EFSA, ingerarea a mai mult de un sâmbure mare sau trei sâmburi mici de caise poate conduce la depășirea valorilor sigure de cianură. Pentru copiii mici, chiar și un sâmbure mic de caisă poate fi peste nivelul considerat sigur.

În mod obișnuit, un sâmbure de caisă (Prunus armeniaca) cântărește în medie aproximativ 0,5 grame și poate conține concentrații de cianură între 0,5 și 3,8 mg/g. Studiile anterioare au arătat că ingerarea unei cantități între 0,5 – 3,5 miligrame (mg) cianură per kilogram de greutate corporală poate fi fatală. Prin urmare, EFSA consideră un nivel sigur pentru o singură expunere (cunoscută sub denumirea de doză acută de referință – DAR) de 20 micrograme (0,02 mg) per kilogram de greutate corporală. Această valoare este de 25 de ori mai mică decât cea mai redusă doză letală cunoscută.

Pe baza acestor limite și estimărilor privind nivelul de amigdalină din sâmburii neprelucrați de caise, EFSA consideră că adulții pot consuma un sâmbure mare sau trei sâmburi mici (370 mg) fără a depăși doza acută de referință. Pentru copiii mici, această valoare ar fi de 60 mg, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate dintr-un sâmbure mic. Consumul de caise, fără sâmburi, nu prezintă risc de intoxicație cu cianură. Sursa EFSA

Preț

Puteți cumpăra online sâmburi de caise, 22 de lei pentru 250g

[wcepe_products ids=’7668′ button=’Cumpără aici’]

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.