SULFORAFAN – un compus din BROCCOLI care combate INFLAMAȚIILE, ULCERUL și CANCERUL
Consumul de broccoli este asociat cu numeroase beneficii pentru organism. Ele se datorează conținutului abundent în vitamine, minerale și isotiocianați.
Dintre toți nutrienții, cel mai important este sulforafanul (SFN). Așa cum o arată și numele, sulforafanul este alcătuit din compuși organo-sulfurici, creat de precursorul glucorafanină (regăsită și în alte legume crucifere, precum varza și conopida).
SFN a demonstrat efecte antiinflamatoare și anticancerigene, antioxidante, antimicrobiene și antidiabetice. Totodată, luptă împotriva îmbătrânirii premature a organismului și are acțiune neuroprotectoare.
Studiile pe oameni au arătat că este un agent chimio-preventiv împotriva mai multor tipuri de cancer: de sân, de colon, de prostată, de piele, stomacal, pulmonar și vezical.
Mai mult decât atât, este util și în boli cardiovasculare, neurodegenerative și în diabet.
Un studiu apărut în 2017 în Frontiers in Aging and Neuroscience a arătat că sulforafanul ameliorează tulburările cognitiv-comportamentale și atenuează povara plăcilor de beta-amiloid la șoarecii cu Alzheimer.
Sulforafan – beneficii
Iată lista completă a beneficiilor aduse de sulforafan, evidențiate în studiile științifice umane:
– are efecte imunomodulatoare
– ameliorează bolile inflamatorii cronice
– atenuează nefropatia indusă
– inhibă proliferarea celulelor de carcinom hepato-celular
– atenuează creșterea celulelor de cancer pulmonar
– îmbunătățește funcția cognitivă la pacienții cu ciroză cu encefalopatie hepatică minimă sau clinică
– protejează împotriva daunelor ultraviolete
– este un ingredient promițător pentru obținerea de produse cosmetice și medicamente anti-îmbătrânire
– stimulează activitatea osteoblastelor și reduce resorbția osteoclastelor și combate osteoporoza
– ameliorează progresia leziunilor aterosclerotice și a disfuncției vasculare cauzată de o dietă bogată în colesterol (scade lipidele din sânge)
– reduce inflamația neuronală și stresul oxidativ asociate cu vârsta
– poate fi util în tratamentul leziunilor pulmonare acute
– îmbunătățește funcția ficatului prin reducerea stresului oxidativ
– poate fi util în tratamentul leziunilor cauzate de ischemia cerebrală
– inhibă progresia celulelor de cancer de colon la oameni
– mărește eficiența tratamentelor pentru cancer și tumori
– are efecte anticonvulsivante
– poate ajuta la tratarea deficitelor cognitive asociate cu tulburările neurodegenerative
– previne declanșarea psihozei la adulți
– protejează celulele vasculare endoteliale
– previne sau combate tulburările neurodegenerative precum Alzheimer
– ameliorează retinopatia diabetică experimentală
Germenii de broccoli sunt considerați utili împotriva cancerului stomacal și a ulcerelor cauzate de Helicobater pylori. Aceștia reduc nivelul de Helicobacter cu 40%.
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’11629, 5445, 7192′ button=’Cumpără aici’]
Surse bibliografice:
1. Jingzhu Zhang, Rui Zhang, Zhipeng Zhan, Xinhui Li, Fuyuan Zhou, Aiping Xing, Congmin Jiang, Yanqiu Chen, and Li An. Beneficial Effects of Sulforaphane Treatment in Alzheimer’s Disease May Be Mediated through Reduced HDAC1/3 and Increased P75NTR Expression. Frontiers in Aging and Neuroscience. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5410605/
2. Jae Kwang Kim and Sang Un Park. Current potential health benefits of sulforaphane. EXCLI Journal. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5225737/
3. Bessler H, Djaldetti M. Broccoli and human health: immunomodulatory effect of sulforaphane in a model of colon cancer. International Journal of Food Science and Nutrition. 2018: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29513123