VÂSCUL întărește IMUNITATEA, scade TENSIUNEA și ajută în tratamentul CANCERULUI

Deși este o plantă parazitară – se hrănește cu nutrienții arborilor de care se agață, vâscul are numeroase beneficii pentru sănătate. Cei mai mulți dintre noi asociem vâscul cu sărbătorile de iarnă, fără să știm că îl putem folosi și în scop terapeutic.

Nu se folosesc bobițele, pentru că sunt otrăvitoare, ci doar ramurile cu frunze. Are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, încetinind bătăile inimii și ajutând la relaxarea presiunii din vasele de sânge.

Vasc – imunitate, hipertensiune, cancer

Extractele de vâsc, în special cele apoase, sunt aplicate în medicina tradițională și oficială în hipertensiune arterială și în artrită. Poate fi folosit de asemenea ca remediu hepatoprotector și sedativ.

Dr. Rudolph Weiss notează că vâscul administrat oral are beneficii sigure pentru persoanele cu hipertensiune arterială, fiind un remediu antihipertensiv blând, bine tolerat și non-toxic în dozele recomandate.

Compușii responsabili pentru scăderea tensiunii arteriale sunt acizii fenolici, fenilpropanoidele și flavonoidele, cu acțiune antioxidantă și antiinflamatoare.

Alte substanțe fitochimice active din vâsc sunt lectinele și viscotoxinele, care au un rol important în tratamentul cancerului, datorită efectelor lor citotoxice și apoptotice (induc moartea programată a celulelor canceroase). Un efect similar îl au și triterpenii, fistosterolii, oligo- și polizaharidele.

Preparatele din vâsc sunt folosite în tratamentul cancerului de câteva decenii. Primul tratament a fost introdus în anul 1920 de Steiner și Wegman, fondatorii metodei antroposofice.

Astăzi, extractele de vâsc sunt terapiile anticancer cele mai frecvent prescrise în Germania și în unele țări din Europa. Acestea sunt administrate de regulă ca injecții subcutanate.

Numeroase studii preclinice in vitro au arătat că vâscul are efecte imunostimulatoare, citotoxice și proapoptotice și aduce beneficii pacienților în ceea ce privește rata răspunsului la tratament, supraviețuirea generală, calitatea vieții și reducerea efectelor adverse asociate tratamentului oncologic convențional.

Un studiu a arătat că 92 de copii cu vârsta de 5-14 ani, din zonele expuse la emanațiile radioactive cauzate de explozia de la Cernobîl, care aveau infecții respiratorii recurente, au fost tratate cu injecții subcutanate cu vâsc.

Tratamentul a durat 5 săptămâni și a fost eficient în reducerea semnificativă a simptomelor clinice. După un an de la tratament, frecvența recidivelor infecțiilor respiratorii a scăzut cu 78%. Aceste rezultate se datorează proprietăților imunomodulatoare ale vâscului.

Atenție! Specii de vâsc bune și specii nocive Cel mai bun vâsc este cel care crește pe măr. Alte specii favorabile utilizărilor terapeutice sunt speciile de vâsc de păr, mesteacăn, frasin și brad. Evitați vâscul de pe plop, arțar, salcie și tei.

Acestea pot fi toxice pentru consumul uman, mai ales vâscul de pe plop. Atenție! Se folosesc doar frunzele și ramurile tinere, nu și bobițele – care sunt otrăvitoare.

Ceaiul de vâsc – indicații terapeutice

Vâscul poate fi procurat de la magazinele naturiste. Rămurelele se pot folosi la prepararea unui ceai benefic pentru susținerea funcției cardiace și a sănătății vasculare.

Are efecte bune în următoarele afecțiuni și simptome:

– hipertensiune arterială
– amețeală cauzată de tensiunea arterială crescută
– tulburări de ritm cardiac
– tulburări circulatorii
– ateroscleroză
– reumatism

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’3869, 9162, 7034, 3167′ button=’Cumpără aici’]

Ceaiul de vâsc are efecte hipotensive, vasodilatotoare coronariene și periferice, cardiotonice și anti-aterosclerotice. Botanista Maria Treben spune că vâscul ajută la normalizarea tensiunii arteriale și la persoanele cu hipotensiune.

Mod de administrare

Vâscul se prepară sub formă de macerat la rece. Se pun 2 linguri de rămurele uscate și mărunțite la macerat în 500 ml de apă. Se lasă 10 ore, apoi se strecoară.

Cantitatea obținută se bea pe parcursul unei zile. O cură cu ceai de vâsc durează 3-4 săptămâni. Se recomandă 3-4 cure pe an.

Atenție, vâscul nu trebuie consumat pe perioada sarcinii și alăptării. Nu trebuie depășită doza recomandată. Nu consumați bobițele, căci sunt toxice.

Surse:
1. Richard Whelan, MISTLETOE: https://www.rjwhelan.co.nz/herbs%20A-Z/mistletoe.html
2. Braedel-Ruoff S. Immunomodulatory effects of Viscum album extracts on natural killer cells: review of clinical trials. Forsch Komplementmed. 2010: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20484913
3. Nazaruk J1, Orlikowski P. Phytochemical profile and therapeutic potential of Viscum album L. Nat Prod Res. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25813519
4. Chernyshov VP, Heusser P, Omelchenko LI, Chernyshova LI, Vodyanik MA, Vykhovanets EV, Galazyuk LV, Pochinok TV, Gaiday NV, Gumenyuk ME, Zelinsky GM, Schaefermeyer H, Schaefermeyer G. Immunomodulatory and clinical effects of Viscum album (Iscador M and Iscador P) in children with recurrent respiratory infections as a result of the Chernobyl nuclear accident. Am J Ther. 2000: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11317168
5. Bar-Sela G, Gershony A, Haim N. [Mistletoe (Viscum album) preparations: an optional drug for cancer patients?]. Harefuah. 2006: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16450726

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.