COACĂZUL negru – antimicrobian, antialergic, antiinflamator, anticancerigen, protector ocular

Coacăzul negru (Ribes nigrum) este un arbust de cultură, care se găsește rar în flora spontană a țării noastre. Fructele sale gustoase sunt bogate în vitamina C și mulți alți compuși binefăcători pentru organism: rutină, acizi organici, pectine, uleiuri esențiale, micro- și macro-nutrienți.

Coacăzele negre conțin substanțe antioxidante (polifenoli) cu proprietăți antimicrobiene, antivirale și antibacteriene. Polifenolii protejează și susțin numeroase funcții ale sistemelor din corp, îndeosebi a celui digestiv, nervos și circulator.

Coacaze negre beneficii

 

Coacăzul negru – proprietăți

Studiile in vitro pe celule au arătat că polifenolii au acțiune anticancerigenă, inhibând multiplicarea și creșterea celulelor canceroase prin inducerea apoptozei (moartea programată a celulelor).

Antocianii, în special derivații din cianidină și delfinidină, sunt folosiți în tratamentul defectelor oculare și a bolilor de ochi.

Fructele conțin zaharuri, acizi organici, proteine, minerale – fier, calciu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, vitamine din grupul B (B1, B2, B6), vitamina PP și carotenoide.

Semințele sunt bogate în acizi grași polinesaturați asemănători celor din uleiul de pește.

Derivații de quercetină, regăsiți în frunzele de coacăz negru, au proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare, antivirale, antitoxice, antiseptice și antioxidante, susținând tratamentul bolilor canceroase.

Profesorul Ovidiu Bojor scrie în cartea „Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z” că frunzele coacăzului negru au importante efecte antialergice și antiinflamatoare, pe care unii autori le-au comparat cu b(un medicament antiinflamator nesteroidian, cu efecte analgezice și antireumatice).

Preparatele pe bază de frunze de coacăz negru au de asemenea acțiune similară corticosteroizilor, datorită faptului că scad producția de histamină.

Totodată, măresc competența celulelor sistemului imunitar, stimulând formarea celulelor roșii de sânge.

 

Indicații terapeutice

Coacăzele negre întăresc organismul la nivel general și cresc rezistența la infecții. Ajută la formarea oaselor la copii. Previn accidentele vasculare și îmbunătățesc acuitatea vizuală.

Din acest motiv, fructele sunt recomandate persoanelor care lucrează în domenii în care vederea este importantă, precum aviatorii, scafandrii, cosmonauții sau minerii.

Preparatele pe bază de coacăz negru au efect diuretice și ajută la eliminarea acidului uric și a pietrelor.

– sindrom inflamator intern sau extern (la nivel digestiv sau respirator)
– sindrom alergic
– oeulorinită
– alergie de sezon
– astm bronșic
– cefaleea vasomotorică
– reumatism articular

Moduri de administrare

Frunzele se pot folosi la prepararea unei infuzii. Se folosește 1 lingură la 1 cană de apă. Se beau câte 3 căni pe zi. Sunt recomandate cure de câte 6 luni pe an persoanelor cu hipertensiune arterială sau ateroscleroză.

Coacăzele negre pot fi consumate ca atare (proaspete, decongelate sau uscate), sub formă de gem, sirop, tinctură, cidru sau extract. Fructele proaspete se pot consuma în cure de câte 1 lună pe an.

Din coacăzele uscate se poate prepara o infuzie. Se folosesc 2 lingurițe de fructe la 1 cană de apă. Se beau câte 2-3 căni pe zi.

Și uleiul de semințe de coacăze negre se poate administra intern, câte 2-3 g. pe zi.

Surse:
1. Ovidiu Bojor, Coacăz negru, Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z, Editura Fiat Lux, pp. 99-101
2. Dorota Bonarska-Kujawa, Sylwia Cyboran, 1 Romuald Żyłka, Jan Oszmiański, and Halina Kleszczyńska. Biological Activity of Blackcurrant Extracts (Ribes nigrum L.) in Relation to Erythrocyte Membranes. Biomed Res Int. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3914294/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.