CANABISUL – o alternativă naturală la MORFINĂ pentru persoanele cu DURERI CRONICE

Pacienții cu dureri cronice nu au foarte multe opțiuni la dispoziție. Fie își asumă riscul de a deveni dependenți de morfină, fie găsesc o cale de trăi cu durerea.

Un studiu clinic recent a investigat efectele canabisului medicinal ca alternativă la opioide. Rezultatele au arătat că această plantă ar putea fi o opțiune sigură și naturală pentru ușurarea durerii.

Canabis – marijuana medicinala

 

Opioidele sunt o clasă de medicamente analgezice folosite pentru reducerea durerilor acute sau cronice. În ciuda eficienței lor, acestea produc o serie de reacții adverse:

– constipație, reflux și spasme biliare
– greață, vărsături
– sedarea mentală
– scăderea proceselor cognitive
– prurit (mâncărimi)

Cel mai grav efect secundar este însă faptul că opioidele dau dependență.

Durerea cronică este una din cele mai mari probleme de sănătate din întreaga lume, înregistrând costuri enorme pentru societate. Statisticile arată că unul din 550 de utilizatori de opioide moare în primii 3 ani de la prima lor prescripție cu opioide.

_________________________

Deși medicii oferă rar alternative naturale la opioidele mortale, studiul de față, publicat în European Journal of Internal Medicine, ar putea oferi o rază de speranță pentru milioane de pacienți care suferă de dureri cronice.

Cercetătorii de la Cannabis Clinical Research Institute, Centrul Medical al Universității Soroka și Universitatea Ben-Gurion din Negev au descoperit că marijuana medicinală poate reduce semnificativ durerea cronică, fără să producă efecte adverse.

_________________________

Studiul a fost realizat pe persoane cu vârsta peste 65 de ani. Canabisul s-a dovedit atât eficient, cât și sigur, în ciuda utilizării sale pe pacienți înaintați în vârstă.

Aceștia suferea de dureri cronice cauzate de cancer, scleroză multiplă, boala Parkinson, boala Crohn, colită ulcerativă și tulburarea de stres post-traumatică.

Unul din liderii studiului, Victor Novack, profesor de medicină la Facultatea de Științe Medicale Ben-Gurion, a declarat că pacienții vârstnici reprezintă un segment tot mai mare de populație care apelează la marijuana medicinală. Aceștia suferă de demență, căderi frecvente, probleme de mobilitate, tulburări de vedere și de auz.

Cu toate acestea, puține studii au fost realizate pe modul în care această plantă afectează această categorie de vârstă.

Studiul a fost realizat pe 2,736 de pacienți și a durat 33 de luni. Motivele pentru care cei mai mulți pacienți foloseau canabisul erau durerea (66,6%) și cancerul (60,8%).

Cele mai frecventă forme de utilizare a canabisului erau: uleiul infuzat cu canabis, țigările cu canabis și vaporizarea plantei.

După 6 luni de terapie cu canabis, cercetătorii au împărțit pacienților chestionare pentru a evalua modificările privind intensitatea durerii și calitatea vieții, precum și eventualele efecte adverse. Au răspuns doar 901 din cei care au participat la studiu:

• 94% au raportat o îmbunătățire generală a stării de sănătate și o reducere de 50% a durerii;

• 60% au raportat o îmbunătățire a calității vieții, de la „rea” sau „foarte rea” la „bună” sau „foarte bună”;

• 70% au raportat o îmbunătățire moderată spre semnificativă a stării de sănătate;

• 20% dintre respondenți au încetat să mai folosească opioidele sau și-au redus doza după tratamentul de 6 luni cu canabis.

În mod surprinzător, cele mai comune efecte secundare raportate au fost amețeala (9,7%) și gura uscată (7,1%).

Autorii acestui studiu sunt de părere că utilizarea canabisului ar putea reduce folosirea altor medicamente prescrise, inclusiv a opioidelor, și ar putea încuraja cercetări ulterioare în acest domeniu, îndeosebi la populația vârstnică.

_________________________

O meta-analiză din 2017 a arătat că marijuana medicinală – mai precis compușii izolați numiți cannabinoizi – au efecte analgezice asupra pacienților cu neuropatie cronică.

Un alt studiu a arătat că atunci când canabisul a fost administrat împreună cu morfină, a fost nevoie de 4 ori mai puțină morfină pentru a obține același efect analgezic.

Canabisul este util și în alte afecțiuni, precum stresul post-traumatic, boala inflamatorie intestinală (boala Crohn), boala Grave, cancerul cerebral și boala Alzheimer.

 

Vezi și MARIJUANA – o plantă MIRACULOASĂ care poate trata CANCERUL și alte boli CRONICE

_________________________

Deși politica acestei plante este încă extrem de complexă, studiile arată că marijuana este cu adevărat un remediu miraculos pentru organismul uman.

În România, marijuana medicinală a fost legalizată, și există câteva produse pe bază de ulei de cânepă sau ulei de canabis care se pot găsi online.

_________________________

Surse:

1. Greenmedinfo, Medical Cannabis Superior To Opioids for Chronic Pain, Study Finds: http://www.greenmedinfo.com/blog/medical-cannabis-superior-opioids-chronic-pain-study-finds

2. Revista Galenus, Efectele secundare ale opioidelor – cum le tratam: https://www.revistagalenus.ro/practica-medicala/efectele-secundare-ale-opioidelor-cum-le-tratam/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.