COADA-ȘORICELULUI – utilizări terapeutice aprobate de experți

Coada-șoricelului (Achillea millefolium) este una din cele mai populare plante medicinale din lume.

Este folosită în medicina tradițională pentru tratamentul afecțiunilor respiratorii, răni, probleme digestive, probleme ale pielii, boli hepatice și cardiovasculare.

Coada-soricelului – utilizari interne si externe

 

Studiile preclinice indică activități antiinflamatoare, anti-ulceroase, hepato-protectoare, anxiolitice și antipatogenice.

Comisia E a Germaniei citează și efectele coleretice, antibacteriene, astringetnte și antispasmodice ale plante.

Un studiu apărut în 2011 în Jurnalul Phytotherapy Research, realizat de cercetătorii din Pakistan pe șobolani, a arătat că această plantă are efecte hipotensive, cardio-depresive, vasodilatatoare și bronhodilatatoare, fiind utilă în hipertensiune arterială și astm.

_______________________________

MODURI DE ADMINISTRARE

Comisia europeană de experți în plante din Germania a aprobat utilizarea acestei plante în următoarele afecțiuni:

– inapetență
– dispepsie
– disconfort spastic a tractului gastrointestinal

Doza zilnică este de 4,5 g de plantă, 3 g de flori, 3 lingurițe de suc din planta proaspătă, sau alte preparate echivalente.

Sub formă de băi de șezut, coada-șoricelului poate fi folosită în crampe dureroase de natură psihosomatică în regiunea inferioară a pelvisului la femei. Se folosesc 100 g de coada-șoricelului la 20 de litri de apă.

Vezi și De multe nenorociri ar fi cruțate femeile dacă ar recurge din când în când la COADA-ȘORICELULUI

_______________________________

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Coada-șoricelului este contraindicată persoanelor cu alergie la această plantă sau la alte plante din familia Asteraceae, precum floarea-soarelui, cicoare sau păpădie.

Nu sunt cunoscute efecte secundare, nici interacțiuni cu alte medicamente.

Studiile pe animale au arătat că planta este în general sigură și bine tolerată.

Un singur studiu de calitate inferioară, realizat pe șobolani, a arătat că este contraindicată în perioada sarcinii, însă rezultatele nu au fost corect interpretate.

_______________________________

Surse:

1. Khan AU, Gilani AH., Blood pressure lowering, cardiovascular inhibitory and bronchodilatory actions of Achillea millefolium, Phytotherapy Research, 2011 Apr;25(4):577-83: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20857434

2. Yarrow (Achillea millefolium L.): A Neglected Panacea? A Review of Ethnobotany, Bioactivity, and Biomedical Research: https://link.springer.com/article/10.1007/s12231-011-9154-3

3. American Botanical Council, Yarrow: http://cms.herbalgram.org/commissione/Monographs/Monograph0380.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.