COADA-ȘORICELULUI – utilizări terapeutice aprobate de experți
Coada-șoricelului (Achillea millefolium) este una din cele mai populare plante medicinale din lume.
Este folosită în medicina tradițională pentru tratamentul afecțiunilor respiratorii, răni, probleme digestive, probleme ale pielii, boli hepatice și cardiovasculare.
Studiile preclinice indică activități antiinflamatoare, anti-ulceroase, hepato-protectoare, anxiolitice și antipatogenice.
Comisia E a Germaniei citează și efectele coleretice, antibacteriene, astringetnte și antispasmodice ale plante.
Un studiu apărut în 2011 în Jurnalul Phytotherapy Research, realizat de cercetătorii din Pakistan pe șobolani, a arătat că această plantă are efecte hipotensive, cardio-depresive, vasodilatatoare și bronhodilatatoare, fiind utilă în hipertensiune arterială și astm.
_______________________________
MODURI DE ADMINISTRARE
Comisia europeană de experți în plante din Germania a aprobat utilizarea acestei plante în următoarele afecțiuni:
– inapetență
– dispepsie
– disconfort spastic a tractului gastrointestinal
Doza zilnică este de 4,5 g de plantă, 3 g de flori, 3 lingurițe de suc din planta proaspătă, sau alte preparate echivalente.
Sub formă de băi de șezut, coada-șoricelului poate fi folosită în crampe dureroase de natură psihosomatică în regiunea inferioară a pelvisului la femei. Se folosesc 100 g de coada-șoricelului la 20 de litri de apă.
Vezi și De multe nenorociri ar fi cruțate femeile dacă ar recurge din când în când la COADA-ȘORICELULUI
_______________________________
PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII
Coada-șoricelului este contraindicată persoanelor cu alergie la această plantă sau la alte plante din familia Asteraceae, precum floarea-soarelui, cicoare sau păpădie.
Nu sunt cunoscute efecte secundare, nici interacțiuni cu alte medicamente.
Studiile pe animale au arătat că planta este în general sigură și bine tolerată.
Un singur studiu de calitate inferioară, realizat pe șobolani, a arătat că este contraindicată în perioada sarcinii, însă rezultatele nu au fost corect interpretate.
_______________________________
Surse:
1. Khan AU, Gilani AH., Blood pressure lowering, cardiovascular inhibitory and bronchodilatory actions of Achillea millefolium, Phytotherapy Research, 2011 Apr;25(4):577-83: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20857434
2. Yarrow (Achillea millefolium L.): A Neglected Panacea? A Review of Ethnobotany, Bioactivity, and Biomedical Research: https://link.springer.com/article/10.1007/s12231-011-9154-3
3. American Botanical Council, Yarrow: http://cms.herbalgram.org/commissione/Monographs/Monograph0380.html