Scurt GHID de utilizare a PLANTELOR medicinale

Una din cele mai importante caracteristici ale plantelor medicinale este complexitatea lor, susține dr. Andrew Weil. Acestea conțin o varietate de compuși chimici cu acțiuni terapeutice versatile.

Unele plante au capacitatea de a trata două afecțiuni opuse, tocmai datorită conținutului complex de compuși.

Ghid de utilizare a plantelor medicinale

 

Fitoterapia este un sistem medical bazat pe utilizarea plantelor sau a extractelor de plante în scop terapeutic, și este privită ca o formă de medicină alternativă.

Medicina naturală a fost folosită din cele mai vechi timpuri, de diferite culturi din întreaga lume, pentru tratarea bolilor și îmbunătățirea funcțiilor corpului.

Astăzi putem găsi în magazinele specializate numeroase remedii și preparate din plante, precum extracte, tincturi, capsule, tablete, ceaiuri, unguente, alifii, uleiuri esențiale etc.

Medicina naturistă ia în considerare și utilizarea unor alimente sau condimente pentru prevenirea sau chiar tratarea bolilor.

De pildă, în India, turmericul folosit zilnic la mâncăruri i-a protejat pe locuitorii acestei zone de demență. Indienii au cele mai mici rate de Alzheimer din lume. Turmericul are efecte neuroprotectoare și antiinflamatoare puternice.

___________________________

GHID DE UTILIZARE A CELOR MAI COMUNE PLANTE MEDICINALE

___________________________

• ALOE VERA – aplicată extern pe arsuri minore, arsuri solare, iritații, inflamații

• ARNICA – folosită extern pentru vânătăi, luxații, entorse, dureri musculare și articulare

• DON QUAI pentru femei și GINSENG pentru bărbați și femei – două tonice remarcabile, administrate intern pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate și a rezistenței

• ECHINACEA – administrată intern pentru răceală, gripă, dureri în gât

• FLOAREA-PASIUNII – administrată intern (capsule sau ceai) pentru relaxarea corpului; nu produce sedare

• GHIMBIR – ingerat pentru greață și rău de mișcare, folosit ca antiinflamator natural

• LUMÂNĂRICA – administrată intern pentru congestie pectorală, tuse uscată sau bronșică

• MENTĂ – sub formă de ceai pentru indigestie, greață și alte probleme digestive

• MUȘEȚEL – sub formă de ceai, pentru stomac deranjat, arsuri stomacale, indigestie sau colici

• TĂTĂNEASA – frunzele aplicate sub formă de cataplasmă pe escare, ulcerații diabetice, mușcături de păianjeni, infecții stafilococice contactate de pe plajele tropicale

• TURMERIC – ingerat pentru combaterea inflamațiilor și protejarea împotriva cancerului, a bolii Alzheimer, a diabetului și a multor alte boli cronice

• ULEI ESENȚIAL DE ARBORE DE CEAI – aplicat extern pentru infecții fungice (piciorul de atlet), infecții ale unghiilor

• USTUROI – ingerat pentru reducerea nivelului colesterolului și a tensiunii arteriale, tratarea infecțiilor fungice și a răcelilor

• VALERIANĂ – sub formă de ceai sau capsule pentru probleme de somn
Plantele și produsele naturiste sunt mai eficiente atunci când sunt acompaniate de o dietă sănătoasă, de mișcare fizică, de strategii pentru reducerea stresului și mobilizarea resurselor mentale în vederea vindecării.

___________________________

INTERACȚIUNI ÎNTRE PLANTE ȘI MEDICAMENTE

Persoanele care iau medicamente trebuie să verifice interacțiunile posibile între tratamentul medicamentos și cel naturist.

Precauție maximă se cere în combinarea plantelor și medicamentelor care au acțiuni similare. De pildă, plantele sedative, precum valeriana, nu trebuie administrate în paralel cu medicamente antidepresive.

La fel, medicamentele anticoagulante nu trebuie administrate concomitent cu Ginkgo biloba.

Evitați să amestecați plante și medicamente cu acțiuni opuse. De pildă, sunătoarea – un remediu natural pentru depresie, poate reduce eficiența unor medicamente prin accelerarea timpului lor de metabolizare.

Plantele care subțiază sângele, precum Don Quai, spilcuța, capsulele de usturoi și ghimbir ar putea cauza probleme dacă sunt administrate înainte de o intervenție chirurgicală.

De asemenea, ginsengul și lemnul-dulce pot afecta ritmul inimii și presiunea arterială.

Plantele sedative (precum valeriana sau kava) pot crește efectele anesteziei. Încetați să mai luați aceste plante cu cel puțin 10-14 zile înainte de o operație. Comunicați-i medicului ce plante ați luat în ultima perioadă.

___________________________

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

___________________________

ÎN SARCINĂ:

Evitați orice fel de plante în perioada sarcinii, în special în primul trimestru, cu excepția cazurilor în care vă aflați sub supravegherea unui medic.

Este considerat sigur să luați până la 1.000 mg de ghimbir sub formă de capsule pentru grețurile de dimineață.

Utilizarea pe termen scurt a echinaceei este considerată de asemenea sigură pentru femeile gravide care sunt răcite sau au gripă.

ÎN PERIOADA DE ALĂPTARE

Femeile care alăptează trebuie să evite majoritatea plantelor medicinale în primele 4-6 luni de la naștere. Excepție fac plantele care stimulează producția de lapte matern, precum semințele de schinduf, alfalfa sau schinel.

LA COPII

Remediile naturiste care sunt sigure pentru adulți ar putea să nu fie la fel de potrivite pentru copii. Cereți sfatul medicului înainte de a utiliza un produs naturist pentru a trata o afecțiune la copii.

___________________________

ALTE SFATURI CU PRIVIRE LA UTILIZAREA PLANTELOR

___________________________

– Nu cumpărați plante uscate la vrac, deoarece se deteriorează prin expunerea la aer, lumină sau umezeală.

– Evitați capsulele care conțin pulbere de plante, deoarece prin măcinarea lor, sunt expuse la oxidare și deteriorare.

– Cumpărați produse naturiste de calitate, cu ingrediente purificate.

– Cele mai bune plante sunt cele pe care le cultivăm singuri.

– Căutați plante care au fost cultivate organic.

– Cumpărați produse naturiste chinezești din surse de încredere

– Evitați produsele care nu au o listă a ingredientelor.

___________________________

Sursă: Dr. Weil, Herbal Medicine And Medicinal Herbs: https://www.drweil.com/health-wellness/balanced-living/wellness-therapies/herbal-medicine/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.